FOCUS

Οι διαστημικές περιπέτειες του 2022: Οι αποστολές που ετοιμάζει η NASA τη νέα χρονιά

Οι διαστημικές περιπέτειες του 2022: Οι αποστολές που ετοιμάζει η NASA τη νέα χρονιά
Όλα τα υπέροχα που αναμένεται να γίνουν στο διάστημα τη νέα χρονιά CNNi

Μερικές από τις πιο πολυαναμενόμενες διαστημικές αποστολές πρόκειται να κάνουν πρεμιέρα το 2022.

Με το 2021 να φεύγει με τους καλύτερους οιωνούς για την εξερεύνηση του σύμπαντος, την εκτόξευση του ολοκαίνουριου τηλεσκοπίου James Webb, οι επιστήμονες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη διαστημική περιπέτεια στο ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό.

Πολλές είναι οι χώρες που ετοιμάζονται το 2022 να στείλουν ρομποτικούς εξερευνητές στο φεγγάρι, ενώ ετοιμάζονται για την επιστροφή των ανθρώπων στην σεληνιακή επιφάνεια στο μέλλον.

Ιδού τι πρέπει να περιμένουμε το 2022.

Η εξερεύνηση του Άρη

Ο πλανήτης Άρης βρέθηκε στο επίκεντρο το 2022, με τρεις αποστολές από διαφορετικές χώρες και το ενδιαφέρον για τον τέταρτο πλανήτη από τον ήλιο παραμένει αμείωτο.

Ετοιμαστείτε για νέες πτήσεις του ελικοπτέρου Ingenuity της NASA, το οποίο έχει ξεπεράσει κάθε αναμενόμενη διάρκεια ζωής, αλλά και την έναρξη των ερευνών του ρόβερ Perseverance στα απομεινάρια της αρχαίας λίμνης στην επιφάνειά του Άρη στις αρχές του καλοκαιριού. Τα δείγματα που θα συλλεχθούν εκεί θα μπορούν να πουν αν υπάρχουν οργανικά μόρια που να συνδέονται με σημάδια ζωής.

Στον κόκκινο πλανήτη θα βρεθεί και ένας ακόμη ρομποτικός εξερευνητής, ο πρώτος της Ευρώπης. Πρόκειται για το ρόβερ ExoMars Rosalind Franklin, αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας και του ρωσικού διαστημικού πρακτορείου Roscosmos, το οποίο αναμένεται να εκτοξευθεί τον Σεπτέμβριο.

Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2020 ωστόσο καθυστέρησε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και ανησυχίας για τον βαθμό της ετοιμότητάς του.

Μετά την εκτόξευσή του από το Μπαϊκονούρ τουο Καζακστάν, το ExoMars θα περάσει εννέα μήνες στο διάστημα μέχρι να φτάσει στον Άρη, στις 10 Ιουνίου 2023. Θα προσεδαφιστεί μάλιστα στο Oxia Planum, μια περιοχή που περιέχει στρώματα ορυκτών πλούσιων σε άργιλο που σχηματίστηκαν σε υγρές συνθήκες πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια.

Η αποστολή έχει στόχο την αναζήτηση ίχνων ζωής στον Άρη και την εξερεύνηση της ιστορίας του νερού. Το ρόβερ έχει την ικανότητα να εισχωρήσει σε βάθος μέχρι κι δύο μέτρων κάτω από την επιφάνεια, όπου οι επιστήμονες ελπίζουν ότι ίσως βρουν σημάδια ζωής.

Κατά μήκος του ηλιακού συστήματος

Ετοιμαστείτε για πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες από την αποστολή της NASA στην Ήρα, η οποία βρίσκεται στην τροχιά του Δία από το 2016.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής, το διαστημόπλοιο θα προχωρήσει στην παρατήρηση κάποιων από τα 79 φεγγάρια του Δία, μεταξύ αυτών ένα από τα πιο εντυπωσιακά του, την Ευρώπη, τον Σεπτέμβριο.

Η Ευρώπη ιντριγκάρει τους επιστήμονες επειδή ένας παγκόσμιος ωκεανός βρίσκεται κάτω από το κέλυφος του πάγου του και θα μπορούσε να υποστηρίξει τη ζωή.

Οι πρώτες εικόνες και τα επιστημονικά δεδομένα από το James Webb αναμένονται τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Το τηλεσκόπιο είναι σε μια προσπάθεια να κοιτάξει μέσα στις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών και να κοιτάξει βαθύτερα στο σύμπαν από ποτέ.

Επιπλέον, τον Αύγουστο η NASA θα στείλει το διαστημόπλοιο Psyche σε ένα ταξίδι τεσσάρων ετών σε έναν ανεξερεύνητο μέχρι τώρα κόσμο σε σχήμα πατάτας μεταξύ του Άρη και του Δία. Η αποστολή θα εξετάσει έναν αστεροειδή πλούσιο σε μέταλλα που έχει αποκαλυφθεί χάρη στα τηλεσκόπια που βρίσκονται στο διάστημα. Το Psyche ίσως βοηθήσει τους αστρονόμου να μάθουν περισσότερα για τη μορφή του ηλιακού μας συστήματος.

Τον Σεπτέμβριο, προετοιμαστείτε για άλλη μια πρωτιά καθώς η NASA θα συντρίψει σκόπιμα το διαστημόπλοιο DART στο φεγγάρι ενός αστεροειδούς για να αλλάξει την κίνηση ενός αστεροειδούς κοντά στη Γη.

Η σύγκρουση θα καταγραφεί από το LICIACube, ή Light Italian Cubesat for Imaging of Asteroids, έναν συνοδευτικό δορυφόρο κύβου που παρέχεται από την Ιταλική Διαστημική Υπηρεσία. Τρία λεπτά μετά την πρόσκρουση, το CubeSat θα πετάξει δίπλα στο Dimorphos για να τραβήξει εικόνες και βίντεο. Το βίντεο της πρόσκρουσης θα μεταδοθεί στη Γη, κάτι που θα πρέπει να είναι «αρκετά συναρπαστικό», σύμφωνα με την Έλενα Άνταμς, μηχανικό συστημάτων αποστολής DART στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής Τζον Χόπκινς.

Το βλέμμα στο φεγγάρι

Το 2022, όλοι θέλουν να στείλουν ρομπότ στο φεγγάρι.

Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας θα στείλει το διαστημόπλοιό του Chandrayaan-3 σε σεληνιακή αποστολή το 2022.

Η πρώτη αποστολή Chandrayaan εκτοξεύτηκε τον Οκτώβριο του 2008 ως το πρώτο σεληνιακό διαστημόπλοιο της Ινδίας χωρίς πλήρωμα. Το διαστημόπλοιο «έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανακάλυψη μορίων νερού» στο φεγγάρι, σύμφωνα με τη NASA. Αν και σίγησε το 2009, η NASA μπόρεσε να εντοπίσει τη θέση του διαστημικού σκάφους το 2017.

Το 2019, το ISRO προσπάθησε να προσεδαφίσει το Chandrayaan-2 κοντά στον σεληνιακό νότιο πόλο, αλλά συνετρίβη λίγο αφού οι ομάδες έχασαν την επαφή μαζί του. Η NASA βρήκε αργότερα το σημείο πρόσκρουσης και το πεδίο των συντριμμιών που δημιουργήθηκαν από τη συντριβή.

Ωστόσο, παρέμεινε ασφαλές καθώς συνεχίζει να κάνει κύκλους γύρω από το φεγγάρι και θα χρησιμοποιηθεί ως ρελέ επικοινωνίας για το Chandrayaan-3.

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης αναμένεται επίσης να εκτοξεύσει το SLIM, ή την αποστολή Smart Lander for Investigating Moon, το 2022.

Το μικρό διαστημόπλοιο θα χρησιμοποιηθεί για την επίδειξη τεχνικών προσεδάφισης ακριβείας στη Σελήνη για να παρέχει τη βάση για μελλοντικές αποστολές εξερεύνησης της σελήνης, σύμφωνα με το πρακτορείο. Θα επιστρέψει επίσης ένα σεληνιακό δείγμα στη Γη.

Η Ρωσία πιέζει επίσης με την αποστολή Luna-25 το 2022, που πρόκειται να είναι η πρώτη ρωσική σεληνιακή αποστολή από το 1976. Θα προσγειωθεί κοντά στον σεληνιακό νότιο πόλο στον κρατήρα Boguslavsky, μεταφέροντας επιστημονικά όργανα και κάμερες για να μελετήσει το περιβάλλον του.

Προετοιμασία για την ανθρώπινη διαστημική πτήση

Το 2022, η Κίνα θα βάλει τις τελευταίες πινελιές στον διαστημικό της σταθμό και τα πληρώματα της NASA και της Roscosmos θα συνεχίσουν να πηγαινοέρχονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος θα ανακοινώσει επίσης τη νέα του κατηγορία αστροναυτών τον Νοέμβριο.

Η Ινδία ετοιμάζεται να εκτοξεύσει τους πρώτους αστροναύτες της χώρας στο διάστημα το 2023, έτσι φέτος ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας θα ξεκινήσει τις δύο πρώτες αποστολές Gaganyaan χωρίς πλήρωμα για να δοκιμάσει τις δυνατότητες του οχήματος.

Εν τω μεταξύ, το 2022 αναμένεται να είναι ένα στρες τεστ για το πρόγραμμα Artemis της NASA, το οποίο θα προσγειώσει την πρώτη γυναίκα και το πρώτο έγχρωμο άτομο στο φεγγάρι το 2025.

Τον Ιανουάριο, το διαστημόπλοιο και ο πύραυλος θα περάσουν από την τελική δοκιμή, που ονομάζεται πρόβα «wet dress», η οποία περιλαμβάνει τη διεξαγωγή του πλήρους συνόλου εργασιών για τη φόρτωση προωθητικού στις δεξαμενές καυσίμου και μια αντίστροφη μέτρηση εκτόξευσης -- βασικά ό,τι είναι απαραίτητο για μια εκτόξευση χωρίς ουσιαστικά εκτόξευση.

Η εκτόξευση του Artemis I, μιας αποστολής χωρίς πλήρωμα που χρησιμεύει ως το πρώτο βήμα του φιλόδοξου προγράμματος, πιθανότατα θα ξεκινήσει τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης, το διαστημικό σκάφος Orion θα εκτοξευτεί στην κορυφή του πυραύλου SLS για να φτάσει στο φεγγάρι και να ταξιδέψει χιλιάδες μίλια πέρα από αυτό – προϋπόθεση κάθε διαστημόπλοιου που προορίζεται να μεταφέρει ανθρώπους. Αυτή η αποστολή αναμένεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες και θα ολοκληρωθεί με τον Orion να εκτοξεύεται στον Ειρηνικό Ωκεανό.

NASA will launch mission to an unexplored world in 2022, by Ashley Strickland, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ