FOCUS

Αυτές οι 8 συνήθειες θα σας χαρίσουν μέχρι 24 επιπλέον χρόνια ζωής

Αυτές οι 8 συνήθειες θα σας χαρίσουν μέχρι 24 επιπλέον χρόνια ζωής
Οκτώ υγιεινές συνήθειες που μπορεί κανείς να υιοθετήσει ακόμη και στα 40, 50 ή 60 χρόνια του, θα παρατείνουν σημαντικά τη ζωή του Zac Durant / Unsplash

Θέλετε να ζήσετε έως και 24 επιπλέον χρόνια; Αρκεί να προσθέσετε οκτώ υγιεινές συνήθειες στη ζωή σας στην ηλικία των 40 ετών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Είστε στα 50 σας; Κανένα πρόβλημα, θα μπορούσατε να παρατείνετε τη ζωή σας έως και 21 χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη. Αν είστε στα 60 μπορείτε να κερδίσετε ακόμα σχεδόν 18 χρόνια, υιοθετώντας και τις οκτώ υγιεινές συνήθειες.

«Υπάρχει μια περίοδος 20 ετών κατά την οποία μπορείτε να κάνετε αυτές τις αλλαγές, είτε τις κάνετε σταδιακά είτε όλες μαζί», επισημαίνει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Xuan-Mai Nguyen.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε την περασμένη Δευτέρα στο Nutrition 2023, το ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής, εξέτασε τον τρόπο ζωής σχεδόν 720.000 βετεράνων του στρατού, ηλικίας μεταξύ 40 και 99 ετών, ως μέρος του πολυετούς προγράμματος Million Veteran Program.

Η προσθήκη μόνο μιας υγιεινής συμπεριφοράς στη ζωή ενός άνδρα στην ηλικία των 40 ετών προσέφερε επιπλέον 4,5 χρόνια ζωής, σύμφωνα με την Nguyen. Η προσθήκη μιας δεύτερης οδήγησε σε 7 επιπλέον χρόνια, ενώ η υιοθέτηση τριών συνηθειών παρέτεινε τη ζωή των ανδρών κατά 8,6 χρόνια.

Οι γυναίκες είδαν επίσης τεράστια άλματα στη διάρκεια ζωής. Η υιοθέτηση μόνο μιας υγιεινής συμπεριφοράς πρόσθεσε 3,5 χρόνια στη ζωή μιας γυναίκας, ενώ δύο προσέθεσαν 8 χρόνια, τρεις πρόσθεσαν 12,6 χρόνια και η υιοθέτηση όλων των υγιεινών συνηθειών επέκτεινε τη ζωή μιας γυναίκας κατά 22,6 χρόνια.

Ακολουθεί η λίστα με τις οκτώ συνήθειες, κατά σειρά σημαντικότητας:

1. Άσκηση

Πρώτη στη λίστα είναι η άσκηση, μία από τις πιο σημαντικές συνήθειες που μπορεί να υιοθετήσει κανείς για να βελτιώσει την υγεία του. Η προσθήκη αυτής της μίας υγιούς συνήθειας είχε ως αποτέλεσμα 46% μείωση του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με όσους δεν ασκούνταν, δήλωσε η Nguyen.

«Εξετάσαμε αν έκαναν ελαφριά, μέτρια ή έντονη δραστηριότητα σε σύγκριση με το να μην κάνουν τίποτα και απλά να κάθονται στον καναπέ», εξηγεί η Nguyen. Το περπάτημα και το να χρησιμοποιείτε σκάλες είναι μια καλή αρχή, δεν χρειάζεται να κάνετε ακραία αθλήματα για να έχετε τα οφέλη της άσκησης για την υγεία. Ωστόσο, οι πιο έντονες δραστηριότητες, που σας κάνουν να χάνετε την αναπνοή σας, είναι καλύτερες.

2. Μακριά από οπιοειδή

Η μη εξάρτηση από τα οπιοειδή ήταν ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας που συνέβαλε στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μειώνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 38%, σύμφωνα με τη μελέτη.

3. Ποτέ τσιγάρο

Αν κάποιος δεν έχει καπνίσει ποτέ στη ζωή του, έχει μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 29%, σύμφωνα με τη μελέτη. Αλλά και ένας καπνιστής που κόβει το κάπνισμα σε οποιοδήποτε σημείο της ζωής του, μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία του.

4. Διαχείριση του στρες

Η διαχείριση του στρες μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 22%. Το άγχος είναι ανεξέλεγκτο σε πολλές σύγχρονες κοινωνίες, με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία. Και υπάρχουν τρόποι να μετατρέψετε το κακό στρες σε καλό στρες.

5. Σωστή διατροφή

Η υιοθέτηση μιας φυτικής διατροφής θα αυξήσει τις πιθανότητες να ζήσετε περισσότερο κατά 21%, σύμφωνα με τη μελέτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε χορτοφάγος ή vegan, διευκρινίζει η Nguyen. Αρκεί ένα υγιεινό πρόγραμμα βασισμένο στη μεσογειακή διατροφή, Το να ακολουθείτε ένα υγιεινό φυτικό πρόγραμμα, όπως η μεσογειακή διατροφή, με περισσότερα λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, και λιγότερα ζωικά προϊόντα και λιπαρά.

6. Λιγότερο αλκοόλ

Η αποφυγή της κραιπάλης στην κατανάλωση αλκοόλ –περισσότερα από τέσσερα αλκοολούχα ποτά την ημέρα, ή γενικότερα κατανάλωση που οδηγεί στη μέθη – μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 19%. Σύμφωνα με πολλές μελέτες, ακόμη και η ήπια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

7. Καλός ύπνος

Ο καλός ύπνος – που ορίζεται ως επτά με εννέα συνεχόμενες ώρες τη νύχτα – μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 18%. Δεκάδες μελέτες έχουν συνδέσει τον κακής ποιότητας ύπνο με αρνητικές συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία.

8. Θετικές κοινωνικές σχέσεις

Το να περιβάλλεται κανείς από θετικές κοινωνικές σχέσεις βοήθησε στη μακροζωία κατά 5%, σύμφωνα με τη μελέτη. Ωστόσο, η μοναξιά και η απομόνωση, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων, γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη και ανησυχητική, λένε οι ειδικοί.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που βίωναν κοινωνική απομόνωση είχαν 32% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με εκείνους που δεν ήταν κοινωνικά απομονωμένοι. Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι αισθάνονταν μοναξιά είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από εκείνους που δεν αισθάνονταν μοναξιά.

Με πληροφορίες από: These 8 habits could add up to 24 years to your life, study says by Sandee LaMotte, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ