FOCUS

Αναβρασμός στο Λίβανο: Η αγωνία για τις επόμενες κινήσεις της Χεζμπολάχ και η ανησυχία της Δύσης

Αναβρασμός στο Λίβανο: Η αγωνία για τις επόμενες κινήσεις της Χεζμπολάχ και η ανησυχία της Δύσης
Μέλη της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια εκπαίδευσής τους στο χωριό Aaramta (AP Photo/Hassan Ammar, File)

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η αγωνία στο Λίβανο, με τους κατοίκους να ανησυχούν για το ενδεχόμενο πολέμου με το Ισραήλ και να έχουν ήδη ξεκινήσει να προμηθεύονται τρόφιμα, καύσιμα και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή.

Χεζμπολάχ και ισραηλινές δυνάμεις ανταλλάσσουν πυρά στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, με αναλυτές να υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι η κατάσταση θεωρείται ακόμη ελεγχόμενη.

Εδώ και μέρες, το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση που η Χεζμπολάχ «καταφέρει να συγκρατηθεί», τότε από την πλευρά του δεν επιδιώκει σύγκρουση στα βόρεια σύνορα.

Παιδί στην κηδεία μαχητή της Χεζμπολάχ / (AP Photo/Hassan Ammar)

Τη θέση αυτή επανέλαβε σήμερα, Τρίτη (24/10), και ο πρόεδρος του Ισραήλ Ιτσχάκ Χέρτζογκ, υπογραμμίζοντας ότι η Χεζμπολάχ «παίζει με τη φωτιά» και προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που επιτεθεί τότε «το τίμημα θα το πληρώσει το Λίβανο».

«Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν αναζητάμε τη σύγκρουση στα βόρεια σύνορά μας ή και με κανέναν άλλον. Εστιάζουμε στην καταστροφή των υποδομών της Χαμάς και στην επιστροφή των πολιτών μας. Αλλά αν η Χεζμπολάχ θέλει να μας σύρει στον πόλεμο, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι το τίμημα θα πληρώσει το Λίβανο» διεμήνυσε ο ισραηλινός πρόεδρος.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, άλλωστε, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως σε περίπτωση που η Χεζμπολάχ μπει στον πόλεμο τότε το Ισραήλ θα χτυπήσει το Λίβανο με όλες του τις δυνάμεις.

Οι κάτοικοι του Λιβάνου, από τα νότια σύνορά του με το Ισραήλ μέχρι και την πρωτεύουσα Βηρυτό, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, φοβούμενοι ότι θα επιβεβαιωθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο και η χώρα τους θα συρθεί στον πόλεμο.

Αυτοί που μπορούν, εγκαταλείπουν τη χώρα ή κάνουν αιτήσεις για βίζα στη γειτονική Τουρκία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Άλλοι, ταξιδεύουν οδικώς προς τα βουνά του βορρά, όπου οι ξενοδόχοι έχουν κατακλυστεί από αιτήματα για μακρόχρονη ενοικίαση δωματίων.

Μαχητές της Χεζμπολάχ φωνάζουν συνθήματα / (AP Photo/Hassan Ammar)

«Δεν θέλω να πέσουν οι πρώτες βόμβες για να εξαφανιστώ από τη Βηρυτό» λέει ο 42χρονος Aida Karam, κομμωτής, μιλώντας στους Financial Times.

Ο Karam, βετεράνος και ο ίδιος, έχει ζήσει πολλούς πολέμους στα εδάφη του Λιβάνου και δεν θέλει να περάσει για ακόμη μια φορά τα ίδια.

«Πολλοί από εμάς πανικοβληθήκαμε μόλις άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες βόμβες στη Γάζα. Και αυτό γιατί ξέραμε ότι αργά ή γρήγορα, η Χεζμπολάχ θα εμπλακεί (σ.σ. στον πόλεμο)» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η ανησυχία της Δύσης για το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης ανάφλεξης στην περιοχή αποτυπώνεται από τις εντολές που δίνονται στις πρεσβείες τους στο Λίβανο.

Αρκετές χώρες έχουν απομακρύνει το μη απαραίτητο προσωπικό από τις πρεσβείες τους ενώ ΗΠΑ, Βρετανία και ευρωπαϊκά κράτη -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- έχουν ζητήσει από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το Λίβανο, όσο ακόμη είναι διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις.

Οι Middle East Airlines -ο εθνικός αερομεταφορέας του Λιβάνου- έχουν ήδη μειώσει κατά 50% τις πτήσεις τους λόγω αύξησης των ασφαλιστικών καλύψεων ενώ παράλληλα έχουν μεταφέρει αρκετά από τα αεροσκάφη τους στην Τουρκία, ως δικλίδα ασφαλείας.

Στο «κόκκινο» η ανησυχία

Μέρα με τη μέρα, το Λίβανο μοιάζει όλο και περισσότερο με καζάνι που βράζει… Οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, επιλέγοντας να κάνουν μαθήματα στο σπίτι, για να τα έχουν κοντά τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Μαχητές της Χεζμπολάχ στη σκοπιά / (AP Photo/Hussein Malla, File)

«Η κατάσταση αρχίζει να κλιμακώνεται αλλά υπάρχει ακόμη χρόνος για αποκλιμάκωση» λέει στη βρετανική οικονομική εφημερίδα ένας αξιωματούχος από το Λίβανο, ο οποίος παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του επειδή οι κόκκινες γραμμές των δύο πλευρών δεν είναι σαφείς και υπάρχει ενδεχόμενο λάθους.

«Το παράθυρο για αποκλιμάκωση μικραίνει μέρα με τη μέρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι προσπαθεί να κατευνάσει την κοινή γνώμη της χώρας και να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι η κυβέρνησή του κάνει τα αδύναταδυνατά για να διασφαλίσει την ειρήνη.

«Κατανοώ τα αισθήματα φόβου και ανησυχίας που αισθάνονται οι Λιβανέζοι λόγω των όσων συμβαίνουν» είπε ο Μικάτι την Κυριακή, χωρίς, ωστόσο, τα λόγια του να καθησυχάσουν πολίτες και αξιωματούχους.

«Η Χεζμπολάχ είναι αυτή που αποφασίζει, όχι ο Μικάτι» δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν πως περί τις 10.000 άνθρωποι -οι περισσότεροι από πόλεις και χωριά κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ- έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ