FOCUS

Πού οφείλεται ο δισταγμός του Ισραήλ να προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση

Πού οφείλεται ο δισταγμός του Ισραήλ να προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση
Η Γάζα έχει ισοπεδωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς (AP Photo/Fatima Shbair, File)

Στην αρχή έφταιγαν οι καιρικές συνθήκες και στη συνέχεια δινόταν χρόνος στους άμαχους να απομακρυνθούν από την περιοχή: αυτοί είναι ορισμένοι από τους λόγους που έχουν υποστηρίξει διεθνείς αναλυτές ότι καθυστερούν τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα.

Ενώ διανύουμε την 18η ημέρα του πολέμου, ωστόσο, καθίσταται πλέον ξεκάθαρο ότι υπάρχει κάποιους δισταγμός από πλευράς του Ισραήλ να προχωρήσει σε αυτή τη φάση της επιχείρησης.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που και οι ΗΠΑ έχουν πολλάκις προειδοποιήσει για τις δυσκολίες με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι οι Ισραηλινοί, μπαίνοντας πλέον στη Γάζα.

Σε ανάλυσή του, το BBC παραλληλίζει τη δυσκολία του εγχειρήματος με την προσπάθεια των ΗΠΑ να εξολοθρεύσουν το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) από τη Μοσούλη του Ιράκ το 2017.

Ιρακινοί κομάντος, εξαιρετικά εκπαιδευμένοι από τους Αμερικανούς, που είχαν την κάλυψη της αεροπορίας των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων ειδικών δυνάμεων, ξεκίνησαν να πηγαίνουν πόρταπόρτα και να ελέγχουν κάθε σπίτι για να εντοπίσουν μέχρι και τον τελευταίο τρομοκράτη.

AP23297666839704.jpg
Βομβαρδισμός στη Λωρίδα της Γάζας / (AP Photo/Ariel Schalit, File)

Η διαδικασία αυτή διήρκεσε μήνες ολόκληρους και χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν.

Αυτός, όμως, δεν είναι ο μοναδικός λόγος για το δισταγμό των Ισραηλινών. Η παρουσία των 223 ομήρων στη Γάζα αποτελεί το νούμερο ένα θέμα για την ισραηλινή κοινή γνώμη.

Και η απελευθέρωση ομήρων από πλευράς της Χαμάς τις περασμένες ημέρες έδειξε ότι υπάρχει τρόπος να βγουν ζωντανοί από αυτό τον εφιάλτη -ή τουλάχιστον ορισμένοι από αυτούς.

Μια από τις μεγαλύτερες ισραηλινές εφημερίδες, η αντιπολιτευόμενη Haaretz, έγραφε χθες, Τρίτη (24/10), ότι δεν πρέπει να υπάρξει στρατιωτική δράση όσο οι όμηροι παραμένουν στη Γάζα.

Ο Εχούντ Μπάρακ, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ και επικεφαλής του στρατού, δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ότι πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Χαμάς να το γλιτώσει» είπε ο ίδιος, υπονοώντας επί της ουσίας ότι οι Ισραηλινοί ενδεχομένως να μην έχουν άλλη επιλογή από το να προχωρήσουν την επιχείρηση.

Ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είναι μεν σκληρός στα λόγια, ωστόσο είναι γνωστός για τη διστακτικότητά του σε τέτοιου είδους αποφάσεις.

Ρουκέτα εκτοξεύεται προς το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας / (AP Photo/Ariel Schalit, File)

Ο δισταγμός του Ισραήλ ενδεχομένως να συνδέεται και με το γεγονός ότι δεν γνωρίζει πώς θα μπορούσε να σχεδιαστεί μια «επόμενη ημέρα» στη Γάζα.

Ακόμη και αν το Ισραήλ καταφέρει τελικώς να κατατροπώσει τη Χαμάς και να την εκδιώξει από τη Γάζα, μια στρατηγική νίκη δεν θα είναι εύκολη.

Και αυτό γιατί η Χαμάς θα παραμείνει μια πολιτική και στρατιωτική δύναμη στην περιοχή, με σημαντική παρουσία στη Δυτική Όχθη και το Λίβανο.

Μάλιστα, από τις περιοχές αυτές -και με τη συνεργασία άλλων αντίστοιχων ομάδων- θα συνεχίσει να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του θανάσιμου εχθρού της.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ θα βρεθεί να έχει υπό τον έλεγχό του την γκρεμισμένη Λωρίδα της Γάζας, που θα ταλανίζεται από μια αδιανόητη ανθρωπιστική κρίση.

Και, όπως εξηγούν αναλυτές του «The New Arab», δεν θα έχει ξεκάθαρη στρατηγική εξόδου από την περιοχή.

Αναγκαστικά, όπως έκανε και στην περίπτωση της Δυτικής Όχθης, θα αναγκαστεί να στραφεί προς τη διεθνή κοινότητα για να ξαναχτιστεί η Γάζα ενώ δεν αποκλείεται να επιχειρήσει επικοινωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή, ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί να διοικήσει μόνο του την περιοχή, όπως συνέβαινε πριν από τις Συμφωνίες του Όσλο το 1993.

Και θα δεχτεί η Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει τέτοιο ρόλο; Δύσκολο, δεδομένου ότι το Ισραήλ έχει υποσκάψει την αξιοπιστία του αλλά και την επιρροή του με όσα έχει κάνει στο παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυβερνήσεις του Ισραήλ στο παρελθόν επέκτειναν τους οικισμούς τους, έκαναν τα αδύνατα – δυνατά για να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο λύσης δύο κρατών και αύξησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε παλαιστινιακές πόλεις.

Ακόμη και αν η Παλαιστινιακή Αρχή επιστρέψει τελικά στη Γάζα πίσω από τα ισραηλινά τανκ, είναι μάλλον απίθανο ότι θα καταφέρει να διατηρήσει τον έλεγχο χωρίς μια συνεχιζόμενη ισραηλινή παρουσία στην περιοχή.

Και θα συμφωνήσει ο Αμπάς να αναλάβει τέτοιο ρόλο στη Γάζα;

Επίσης δύσκολο, δεδομένου ότι θα μειωθεί ακόμη περισσότερο η επιρροή του στον πολύπαθο παλαιστινιακό λαό. Ίσως το Ισραήλ θα μπορούσε να… γλυκάνει κάπως την πρόταση, παρέχοντας και ξένα κονδύλια για τη Γάζα.

Δεν αποκλείεται, επίσης, το Ισραήλ να επιχειρήσει να εισάγει το μοντέλο της Δυτικής Όχθης στη Γάζα -κάτι που σύμφωνα με αναλυτές θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερη πολιτική αστάθεια και ανασφάλεια, δεδομένης της μακράς αντιστασιακής ιστορίας της Γάζας.

Μακροπρόθεσμα λοιπόν, η επιστροφή του Ισραήλ στη Γάζα μπορεί να εγκλωβίσει ακόμη περισσότερο τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους σε μια πραγματικότητα ενός κράτους και μιας ατέρμονης σύρραξης και απαρτχάιντ.

Βαθαίνει το ανθρωπιστικό δράμα των Παλαιστινίων

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι τα καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας ενδεχομένως να τελειώσουν ακόμη και σήμερα το βράδυ, με τα νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν πλέον μόνο τα εξαιρετικά σοβαρά περιστατικά.

Το βράδυ της Τρίτης έγινε γνωστό πως μόλις το ένα τρίτο των νοσοκομείων στη Γάζα έχει ήδη κλείσει είτε λόγω ζημιών είτε λόγω έλλειψης καυσίμων.

Το ίδιο ισχύει και για τα δύο τρίτα των κλινικών υγείας.

Το Ισραήλ κατέβασε το διακόπτη του ρεύματος για τη Γάζα μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, κάτι που σημαίνει ότι όλες οι κρίσιμες μονάδες υγείας λειτουργούν με γεννήτριες.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι υπάρχουν καύσιμα στη Γάζα αλλά ότι τα αποθηκεύουν για άλλες χρήσεις οι μαχητές της Χαμάς. Αρνείται δε να επιτρέψει την είσοδο άλλων καυσίμων.

Ο δρ. Ρίτσαρντ Πέπερκορν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε στο BBC Radio:

«Έχουμε ομάδες στη Γάζα και ξέρουμε ότι τα καύσιμα είναι πάρα πολύ περιορισμένα».

Άλλα οκτώ φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα, πέρασαν στη Γάζα μέσω Αιγύπτου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Απαιτούνται, ωστόσο, τουλάχιστον 100 φορτηγά με βοήθεια την ημέρα, όπως υποστηρίζουν ανθρωπιστικές οργανώσεις που βρίσκονται στη Γάζα.

Φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια περνάει στη Γάζα / (AP Photo/Mohammed Asad)

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, πάνω από 6.546 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών, μεταξύ των οποίων και 2.704 παιδιά. Μόλις το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 756 Παλαιστίνιοι, 344 εκ των οποίων ήταν παιδιά.

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει πως 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αιματηρής επίθεσης των μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου ενώ άλλοι 5.240 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ