FOCUS

Η γυναίκα των 2 δισ. δολαρίων: Η Σέριλ Σάντμπεργκ, το Facebook, τα σκάνδαλα, η επόμενη μέρα

Η γυναίκα των 2 δισ. δολαρίων: Η Σέριλ Σάντμπεργκ, το Facebook, τα σκάνδαλα, η επόμενη μέρα
Η Σέριλ Σάντμπεργκ, δεξί χέρι του Μαρκ Ζάκερμπεργκ επί 14 χρόνια, αφού παραιτήθηκε πέρυσι από τη διεύθυνση του Facebook, αποχώρησε φέτος και από το διοικητικό συμβούλιο της Meta AP Photo/Alex Brandon

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ προσέλαβε τη Σέριλ Σάντμπεργκ ως Νο.2 του Facebook (COO – Chief Operating Officer) το 2008, καθώς το κοινωνικό δίκτυο αναπτυσσόταν ταχύτατα και προσπαθούσε να προσελκύσει επενδύσεις. Ο Ζάκερμπεργκ, ο οποίος ίδρυσε το Facebook στο δωμάτιό του στη φοιτητική εστία του Χάρβαρντ, ήταν μόλις 23 ετών – η Σάντμπεργκ, τότε 38 ετών, θεωρήθηκε «η ενήλικη στο δωμάτιο».

Όπως σημειώνει ο Guardian, το πρώην στέλεχος πωλήσεων της Google και επικεφαλής προσωπικού στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξελίχθηκε σε μια από τις προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον παγκόσμιο τεχνολογικό τομέα και σε μια από τις ελάχιστες γυναίκες στην κορυφή του κλάδου. Έβγαλε επίσης πολλά χρήματα – αφού πούλησε το μεγαλύτερο μέρος του μεριδίου της στη μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, στην οποία ανήκουν επίσης το Instagram και το WhatsApp, η περιουσία της υπολογίζεται τώρα στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Σάντμπεργκ, 54 ετών σήμερα, εγκατέλειψε αυτόν τον ρόλο πριν από ενάμιση χρόνο και το βράδυ της περασμένης Τετάρτης (17/1) ανακοίνωσε ότι αποχωρεί και από το διοικητικό συμβούλιο της Meta.

«Νιώθω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αποχωρήσω», έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook, καθώς η Meta ήταν «καλά προετοιμασμένη για το μέλλον».

«Σε ευχαριστούμε Σέριλ για την εξαιρετική συνεισφορά σου στην εταιρεία και την κοινότητά μας όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε ο Ζάκερμπεργκ, έκτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με προσωπική περιουσία που εκτιμάται στα 133 δισ. δολάρια. «Η αφοσίωση και η καθοδήγησή σου έχουν συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχία μας και είμαι ευγνώμων για την αταλάντευτη αφοσίωσή σου σε μένα και τη Meta όλα αυτά τα χρόνια».

Η Σέριλ Σάντμπεργκ και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ενώ προσέρχονται σε συνέδριο τεχνολογίας το 2014EPA/ANDREW GOMBERT

Η Σάντμπεργκ ήταν ένα από τα έξι εκτελεστικά στελέχη που αναφέρονταν στο ενημερωτικό δελτίο όταν το Facebook κατέθεσε αίτηση για αρχική δημόσια προσφορά το 2012. Μετά την αποχώρησή της, μόνο ο Ζάκερμπεργκ παραμένει από τους έξι. Η ίδια είχε θεωρηθεί τόσο κρίσιμη για την επιτυχία της εταιρείας, ώστε κατονομάστηκε μαζί με τον ιδρυτή της ως ένα από τα βασικά στελέχη που αποτελούσαν πιθανό κίνδυνο για τα χρήματα των επενδυτών σε περίπτωση αποχώρησής τους.

Η γνωριμία με τον Ζάκερμπεργκ

Ο Ζάκερμπεργκ και η Σάντμπεργκ γνωρίστηκαν σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι στο σπίτι του Νταν Ρόζενσγουεϊγκ, επιχειρηματία της Σίλικον Βάλεϊ, το 2007. «Μιλήσαμε για περίπου μία ώρα δίπλα στην πόρτα», δήλωσε ο Ζάκερμπεργκ στο New Yorker. Συνέχισαν να δειπνούν δύο φορές την εβδομάδα στο σπίτι της Σάντμπεργκ, μέχρι πολύ αργά. Ο Ντέιβ Γκόλντμπεργκ, ο εκλιπών σύζυγος της Σάντμπεργκ, είχε πει ότι ήταν σαν να «έβγαιναν ραντεβού» οι δυο τους.

«Σε τι πιστεύεις; Για ποια πράγματα νοιάζεσαι; Ποια είναι η αποστολή μας; Ήταν πολύ φιλοσοφικές οι συζητήσεις μας», δήλωσε η Σάντμπεργκ για τα ξενύχτια τους.

Περιγράφοντας τον ρόλο της στο Facebook, ο Ζάκερμπεργκ είπε ότι «χειρίζεται πράγματα που δεν θέλω να χειρίζομαι εγώ. Όλα αυτά τα πράγματα που σε άλλες εταιρείες θα έπρεπε να κάνω. Και είναι πολύ καλύτερη σε αυτό».

Τα σκάνδαλα και οι επιθέσεις

Αυτά τα «πράγματα» περιλάμβαναν την ανάπτυξη μιας διαφημιστικής στρατηγικής που θα απέφερε στην εταιρεία έσοδα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ετησίως, καθώς και την πρόσληψη και απόλυση υπαλλήλων. Χειρίστηκε επίσης πολιτικά και ηθικά ζητήματα, βρισκόμενη υπό έλεγχο σχετικά με το σκάνδαλο δεδομένων της Cambridge Analytica, την επίθεση του Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ και τα έγγραφα που διέρρευσε η πρώην εργαζόμενη στην εταιρεία Φράνσις Χάουγκεν, τα οποία αποκάλυψαν ορισμένες από τις πιο τοξικές επιπτώσεις της πλατφόρμας.

Η σειρά των σκανδάλων κατά τη διάρκεια της θητείας της Σάντμπεργκ ώθησε ακτιβιστές να ζητήσουν την παραίτησή της και να αμφισβητήσουν την κληρονομιά της ως υπέρμαχο των δικαιωμάτων των γυναικών. Η Σόνα Τόμας, συνιδρύτρια της ομάδας για τα δικαιώματα των γυναικών UltraViolet, δήλωσε ότι υπό την εποπτεία της Σάντμπεργκ, οι πλατφόρμες της Meta έγιναν «μια δεξιά παιδική χαρά όπου πολλαπλασιάστηκαν ο μισογυνισμός, ο ρατσισμός, η παραπληροφόρηση».

«Η Σέριλ Σάντμπεργκ μπορεί να θεωρεί τον εαυτό της φεμινίστρια, αλλά οι αποφάσεις της στη Meta έκαναν τις πλατφόρμες των social media λιγότερο ασφαλείς για τις γυναίκες, τους έγχρωμους ανθρώπους και το αμερικανικό εκλογικό σύστημα», δήλωσε η Τόμας. «Η Σάντμπεργκ είχε για 14 χρόνια τη δύναμη να αναλάβει δράση, αλλά επέλεγε σταθερά να μην το κάνει».

Ωστόσο, η Ντέμπρα Γουίλιαμσον, αναλύτρια της Insider Intelligence που παρακολουθεί την εταιρεία από την ίδρυσή της, δήλωσε: «Υπήρξαν πολλές αντιπαραθέσεις γύρω από τη Meta, αλλά από καθαρά επιχειρηματική άποψη, αυτό που η Σάντμπεργκ έχτισε στο Facebook είναι πολύ ισχυρό και θα μείνει στα βιβλία της ιστορίας».

Η Σάντμπεργκ στην κατάθεσή της ενώπιον του Κογκρέσου το 2018AP Photo/Jose Luis Magana

Η Σάντμπεργκ κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου το 2018 προκειμένου να δώσει απαντήσεις για τα λάθη του Facebook και τους ισχυρισμούς περί χειραγώγησης των ψηφοφόρων στις εκλογές του 2016, και ξανά το 2021 για να αποσείσει τις ευθύνες από την εταιρεία για τον ρόλο της στις ταραχές στο Καπιτώλιο – λειτουργώντας ως ένα πιο ήπιο και πιο ανθρώπινο πρόσωπο σε σχέση με τον Ζάκερμπεργκ.

Τα βιβλία και τα επόμενα βήματα

Εκτός από την αποτελεσματική διοίκηση μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, η Σάντμπεργκ βρήκε επίσης χρόνο να γράψει δύο βιβλία. Το «Lean In: Women, Work, and the Will to Lead» του 2013 έγινε διεθνές μπεστ σέλερ και την καθιέρωσε ως ηγετική μορφή στην ενδυνάμωση των γυναικών.

«Αυτό που συνειδητοποιήσαμε είναι ότι για να φτάσουμε πραγματικά στην ισότητα, την ισότητα στην ηγεσία παντού, από τα κοινοβούλια μέχρι τα πολιτειακά μας σώματα και τα σπίτια μας, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τις μικρότερες ηλικίες», δήλωσε πέρυσι.

«Ποιος θέλει να πει σε ένα κορίτσι επτά χρόνια πριν εισέλθει στο εργατικό δυναμικό: "Μια μέρα θα είσαι σε μια συνάντηση και κάποιος άνδρας θα σε διακόπτει όταν μιλάς, θα λέει κάτι που μόλις είπες εσύ και θα παίρνει τα εύσημα για τις ιδέες σου"».

Το δεύτερο βιβλίο της, «Option B», είναι «για την αντιμετώπιση των αντιξοοτήτων, την οικοδόμηση ανθεκτικότητας και την εύρεση της χαράς» και επικεντρώνεται στο θάνατο του συζύγου της. «Βρισκόμουν στο κενό», έγραψε, «ένα τεράστιο κενό που γεμίζει την καρδιά και τους πνεύμονές σου και περιορίζει την ικανότητά σου να σκέφτεσαι ή ακόμα και να αναπνέεις».

Σε φωτογραφία του 2013 με τον σύζυγό της, Ντέιβιντ Γκόλντμπεργκ, που πέθανε το 2015 όταν γλίστρησε σε διάδρομο γυμναστικής και χτύπησε στο κεφάλιAP Photo/Rick Bowmer

Η Σάντμπεργκ θα αφιερώνει πλέον περισσότερο χρόνο στο ίδρυμα που δημιούργησε για να εστιάζει στα θέματα των γυναικών στον εργασιακό χώρο και να «χτίζει έναν πιο ισότιμο και ανθεκτικό κόσμο». Ωστόσο, υπάρχουν εικασίες ότι η αφοσιωμένη ψηφοφόρος των Δημοκρατικών μπορεί να σχεδιάζει την είσοδό της στην πολιτική. Πρόσφατα μίλησε κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων, έδωσε 3 εκατ. δολάρια στην Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών και έκανε εκστρατεία κατά της σεξουαλικής βίας στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ