FOCUS

Ο υπερμαραθωνοδρόμος-θρύλος Ντιν Καρνάζης στο CNN Greece

Ο υπερμαραθωνοδρόμος-θρύλος Ντιν Καρνάζης στο CNN Greece

Είναι αναμφισβήτητα ένας από τους διάσημότερους υπεραθλητές του κόσμου. Έχει τρέξει 560 χιλιόμετρα (κάτι παραπάνω από 13 μαραθώνιους!) σε 80 ώρες και 44 λεπτά χωρίς ύπνο. Έχει ολοκληρώσει μαραθώνιο στο Νότιο Πόλο σε θερμοκρασία -25℃, αλλά και στην Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια με 49℃. Έχει τρέξει 50 μαραθωνίους σε 50 πολιτείες των ΗΠΑ σε 50 συνεχείες ημέρες και έχει βρεθεί στην 27η θέση της λίστας των 100 πιο επιδραστικών ανθρώπων του κόσμου του περιοδικού Time. Και όμως ο Ντιν Καρνάζης επιμένει ότι είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Και ότι στη θέση του θα μπορούσες να είσαι ...εσύ.

Το τρέξιμο ως όχημα του καλού

4 Deserts Some Badwater

Η ζωή του 54χρονου ελληνικής καταγωγής superstar των υπεραποστάσεων είναι γεμάτη από αμέτρητα και απίστευτα αθλητικά επιτεύγματα, καθώς έχει ολοκληρώσει μερικούς από τους πιο σκληρούς και ιστορικούς αγώνες του κόσμου και κάποια από τα πιο πρωτότυπα (διάβαζε: εξωφρενικά) δρομικά saga που έγιναν ποτέ, αποδεικνύοντας ότι τα όρια της ανθρώπινης αντοχής υπάρχουν για να ξεπερνιούνται.

Όμως, όσο αδιανόητες και αν φαντάζουν στο μέσο νου, ο Ντιν Καρνάζης δεν ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλους υπερμαραθωνοδρόμους για τις επιδόσεις του, αλλά για τον συστηματικό τρόπο με τον οποίο διαχρονικά χρησιμοποιεί το τρέξιμο για να βελτιώσει τη ζωή των συνανθρώπων του, είτε συγκεντρώνοντας χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς, είτε συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε καίρια θέματα υγείας, όπως αυτό της παιδικής παχυσαρκίας.

Το πρότυπο του απλού δρομέα που ενέπνευσε χιλιάδες

Dean with Kids

ανθρώπους

Πάνω απ’όλα, ο Ντιν Καρνάζης είναι ο υπερδρομέας που στα 24 χρόνια της καριέρας του έχει εμπνεύσει χιλιάδες ανθρώπους να σηκωθούν από τον καναπέ, να βάλουν τα αθλητικά τους και να ξεκινήσουν το τρέξιμο. Υπήρξε ο αθλητής με τον οποίο ο απλός κόσμος μπόρεσε να ταυτιστεί και να πιστέψει ότι ο οποιοσδήποτε -ακόμη κι αν ξεκινήσει από μηδενική βάση- μπορεί να καταφέρει τα πάντα αρκεί να το αποφασίσει. Ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο και ότι ποτέ δεν είναι αργά. Και πώς το έκανε αυτό; Με την ιστορία της ζωής του...

Η στιγμή που άλλαξε τη ζωή του

Profile

Αν και ως παιδί, ο Καρνάζης είχε μια φυσική κλίση προς το τρέξιμο, από τα 15 του χρόνια και μετά το εγκατέλειψε. Μέχρι τα 30 του είχε δημιουργήσει οικογένεια με την παιδική του αγάπη, είχε αποκτήσει πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και μια στρωμένη δουλειά σε πολυεθνική, δε γυμναζόταν ιδιαίτερα, έβγαινε, έπινε και έκανε λίγο-πολύ τη ζωή που κάνουμε οι περισσότεροι.

Ώσπου στο πάρτι των τριακοστών γενεθλίων του, συνειδητοποίησε ότι δεν του άρεσε η πορεία που προδιαγραφόταν μπροστά του. Άφησε τους φίλους του στο κλαμπ, πήγε στο γκαράζ του σπιτιού του, έβαλε τα αθλητικά του και άρχισε να τρέχει. 24 χρόνια μετά ακόμη δεν έχει σταματήσει.

Το best seller που γράφτηκε ...τροχάδην

ultramarathonman coverweb 310x310

Πριν λίγες μέρες ο Ντιν Καρνάζης βρέθηκε στην Αθήνα για την παρουσίαση του βιβλίου του “Υπερμαραθωνοδρόμος”, το οποίο μόλις επανεκδόθηκε από την Key Books. Το πρώτο από τα 4 best seller του Καρνάζη κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2006 και έγινε ένα από τα εμπορικότερα αθλητικά αποπμνημονεύματα όλων των εποχών με πάνω από μισό εκαταμμύριο πωλήσεις, ενώ έχει μεταφραστεί σε 14 γλώσσες. Όπως πληροφορούσε τους αναγνώστες και το οπισθόφυλλο της πρώτης αμερικάνικης έκδοσης, “ο Καρνάζης απαντάει στις τέσσερις ερωτήσεις που του κάνουν συνέχεια: Πώς το κάνεις; Γιατί το κάνεις; Τι τρως; Είσαι θεότρελος;”

Ο ίδιος μας εξήγησε αμέσως μετά από την παρουσίαση ότι "ο Υπερμαραθωνοδρόμος δεν είναι ένα βιβλίο για το τρέξιμο, είναι ένα βιβλίο για τη ζωή”. Όπως διηγήθηκε και αργότερα, η ιδεά για τη συγγραφή του βιβλίου του ήρθε (φυσικά) την ώρα που έτρεχε. “Όταν τρέχεις έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο... οπότε σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω αυτόν το χρόνο για να γράψω ένα βιβλίο. Κι έτσι άρχισα να παίρνω μαζί μου στο τρέξιμο μαγνητοφωνάκι και να ηχογραφώ το βιβλίο μου,” είπε με την ίδια φυσικότητα που ένας μέσος άνθρωπος θα έλεγε “όταν χρησιμοποιείς τα ΜΜΜ έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο ...οπότε σκέφτηκα όσο περιμένω το λεωφορείο να διαβάσω ένα βιβλίο”.

"Ένα από τα πράγματα που μετανιώνω περισσότερο στη ζωή μου είναι ότι ξέχασα τα ελληνικά μου."

Greece day 1 2

Πηγή: newsports.eu @ Navarino Challenge

Αμέσως μετά την παρουσίαση, την καθιερωμένη υπογραφή βιβλίων, τις αναμνηστικές φωτογραφίες με τους θαυμαστές και τις δηλώσεις, ο Ντιν Καρνάζης κατευθύνθηκε προς το μέρος μου -αφού είχε δει ότι τον παραμόνευα αρκετή ώρα- με χαιρέτησε σε σπαστά ελληνικά και συμπλήρωσε αμέσως: “Ένα από τα πράγματα που μετανιώνω περισσότερο είναι που ξέχασα τα ελληνικά μου.” Πριν καλά καλά προλάβω να ανοίξω την κάμερα η κουβέντα πήγε -πού αλλού;- στην ελληνική του καταγωγή. “Ήξερα ελληνικά, μιλούσαμε στο σπίτι, αλλά όταν έφυγα για να σπουδάσω δεν τα μιλούσα με κανέναν και σιγά σιγά τα ξέχασα,” μου είπε. Ο Καρνάζης γεννήθηκε στο Λος Άντζελες, ωστόσο ο πατέρας του κατάγεται από τη Σιλίμνα Αρκαδίας, ενώ η μητέρα του από την Ικαρία, γεγονός που δεν μπορούσαμε παρά να συζητήσουμε κατά πόσο μπορεί να ευθύνεται για την απίστευτη αντοχή του. “Έχω πάει στην Ικαρία και έχω δει παππούδες και γιαγιάδες πάνω από 100 χρονών να σκαρφαλώνουν τα βουνά, συχνά φορτωμένοι, σα να μην τρέχει τίποτα... Δεν το έχω δει πουθενά αλλού αυτό,” τόνισε. Ιδιαίτερα περήφανος για την καταγωγή του, ο Καρνάζης δεν παραλείπει να τρέχει τακτικά στη χώρα μας, ελπίζοντας, όπως έχει πει και σε παλαιότερες συνεντεύξεις του, να τονώσει το ηθικό των Ελλήνων και να τους εμπνεύσει να μην το βάζουν κάτω.

Στην κάμερα του CNN Greece ο Ντιν Καρνάζης μίλησε για την καθοριστική στιγμή που αποφάσισε να τα αλλάξει όλα, για τη μοναξιά του δρομέα μεγάλων αποστάσεων, για το τι είναι αυτό που τον κάνει να δοκιμάζει τα όριά του και για το τι σκέφτεται κανείς την ώρα που τρέχει 80 συνεχείς ώρες.

"Run World": το επόμενο φιλόδοξο εγχείρημα του Karno

pdfresizer.com 2016 09 15 01 47 page 001

Στα επόμενα σχέδια του Ντιν Καρνάζη είναι το πρότζεκτ "Run World", στα πλαίσια του οποίου πρόκειται να τρέξει από έναν μαραθώνιο σε κάθε μία από τις 205 χώρες του κόσμου μέσα σε διάστημα ενός έτους, ξεκινώντας το Νοέμβριο του 2017 και τερματίζοντας το Νοέμβριο του 2018 στο μαραθώνιο της Νέας Υόρκης, με σκοπό να χρηματοδοτήσει προγράμματα που θα ενθαρρύνουν την παιδική άθληση σε όλο τον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ