FOCUS

Καρκίνος μαστού - μια συγκλονιστική μαρτυρία: «χρωστάω τη ζωή μου στο σκύλο μου»

Καρκίνος μαστού - μια συγκλονιστική μαρτυρία: «χρωστάω τη ζωή μου στο σκύλο μου»
Reuters

Ο Οκτώβρης έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως μήνας πρόληψης καρκίνου του μαστού. Ο στόχος είναι να ευαισθητοποιηθούν οι γυναίκες και να αρχίσουν εγκαίρως τις προληπτικές εξετάσεις.

Η πρώτη μαστογραφία, η ονομαζόμενη μαστογραφία αναφοράς, θα πρέπει να γίνεται, όπως λένε οι γιατροί, από την ηλικία των 35 έως εκείνη των 40 ετών.

Αν στην οικογένεια όμως υπάρχει ιστορικό καρκίνου, και μάλιστα σε συγγενή πρώτου βαθμού, τότε η εξέταση θα πρέπει να γίνεται νωρίτερα. Οι επιστήμονες το προσδιορίζουν 10 χρόνια πριν από την εμφάνιση της νόσου στο συγγενικό μας πρόσωπο.

«Η πρόληψη σώζει ζωές». Αυτό το είναι το κεντρικό μήνυμα σε όλες τις καμπάνιες ενημέρωσης για την νόσο. Σε πολλούς ακούγεται πλέον ως έκφραση κλισέ. Οι γυναίκες όμως που νόσησαν έχουν διαφορετική άποψη.

breast cancer

«Η πρόληψη ζώσει κυριολεκτικά. Γιατί εάν δεν το προλάβεις θα είναι αργά. Έχεις την δυνατότητα εάν αυτό το κακό σου χτυπήσει την πόρτα να το σκοτώσεις μια και καλή», λέει στο CNN Greece η δημοσιογράφος, Μαίρη Κοντολούρη.

Μια από τις πολλές γυναίκες που έδωσαν μάχη και βγήκαν νικήτριες. Η απόφαση να μοιραστεί το βίωμα της δημόσια γεμίζει με δύναμη όσες γυναίκες βρίσκονται στην θέση που ήταν εκείνη πριν από λίγο καιρό.

Η Μαίρη, αν και έκανε προληπτικό έλεγχο, δεν εντόπισε, δι αυτού του τρόπου, τον καρκίνο, διότι, όπως τονίζει, το διαγνωστικό κέντρο στο οποίο έκανε μαστογραφία πέρυσι το καλοκαίρι, της έβγαλε λάθος διάγνωση.

Ο καρκινοπαθής σκύλος της μύρισε την νόσο

«Είχε μια εμμονή με το στήθος μου και μάλιστα στο σημείο που ήταν ο όγκος. Πήγαινε συνέχεια, ακουμπούσε την μουσούδα του, με κοιτούσε και έκλαιγε και εγώ νόμιζα ότι έκλαιγε επειδή πονούσε εκείνος» μας λέει η Μαίρη Κοντολούρη.

Η συμπεριφορά του σκύλου της, λοιπόν, την προβλημάτισε, την οδήγησε πάλι στον γιατρό και τελικώς ο όγκος εντοπίστηκε. Εισήχθη άμεσα στο χειρουργείο, η βιοψία έδειξε διηθητικό καρκίνο λοβιακού τύπου. Μπήκε άμεσα σε χημειοθεραπευτικό σχήμα και έκανε δεύτερο χειρουργείο για να κάνει μαστεκτομή.

Η Μαίρη δεν κρύφτηκε ποτέ πίσω από τον φόβο που προκαλεί η διάγνωση της νόσου. Δεν κρύφτηκε από τους φίλους και τους γνωστούς της. Από την πρώτη στιγμή μίλησε ανοικτά σε όλους.

Untitled design 34 copy

πηγή: Facebook

Δεν δίστασε μάλιστα να ανεβάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία με μαντίλι όταν είχε χάσει τα μαλλιά της μετά τη χημειοθεραπεία.

«Μπήκα στο facebook κι έγραψα την αλήθεια και έπαθα πλάκα από τα πόσα μηνύματα συμπαράστασης έλαβα και πολλές φορές στις χημειοθεραπείες, ειδικά στο τέλος που ήταν πολύ δύσκολα, έμπαινα και ξαναδιάβαζα τα μηνύματα για να πάρω δύναμη» μας λέει.

Το μήνυμα που θέλει να δώσει στις γυναίκες, οι οποίες είναι ακόμη υπό το σοκ του πρώτου ακούσματος της ασθένειας, είναι να μην το βάζουν κάτω:

«Όταν ξαφνικά σου λένε ότι έχεις καρκίνο, νιώθεις ότι ζωή σου τελείωσε εκεί και τελείωσε απότομα. Έχεις λοιπόν να παλέψεις, δεν έχεις κάτι άλλο.[...] Πρέπει να σταθείς στα πόδια σου, να βοηθήσεις τον εαυτό σου, να μπεις σε μια διαδικασία που θέλεις να πιστεύεις ότι είναι ένα τούνελ με φως στο τέλος, και ο καρκίνος του μαστού είναι ένα τέτοιο τούνελ. Γνώρισα πάρα πολλές γυναίκες που είχαν αφήσει χρόνια πίσω τους αυτό το πράγμα».

Τι είναι ο καρκίνος του μαστού

Ο όρος «καρκίνος του μαστού» αναφέρεται στην ανάπτυξη κακοήθους όγκου στην περιοχή του μαστού. Αποτελεί την πιο συχνά εμφανιζόμενη μορφή καρκίνου παγκοσμίως και είναι η πρώτη σε αριθμό κρουσμάτων στο γυναικείο πληθυσμό. Προκαλείται από ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό παθολογικών κυττάρων που ως αποτέλεσμα προκαλούν το σχηματισμό κακοήθους όγκου στην περιοχή του μαστού. Ουσιαστικά αποτελεί κυτταρική νόσο. Τα παθολογικά αυτά κύτταρα έχουν τη δυνατότητα εξάπλωσης σε γειτονικούς ιστούς. Η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου σε άνδρες είναι υπαρκτή αλλά πολύ μικρή.

Οι βασικοί τύποι της νόσου

  • Ο πορογενής καρκίνος που προέρχεται από τους γαλακτοφόρους πόρους και ο λοβιακός καρκίνος που προέρχεται από τα λόβια, τα σημεία από τα οποία παράγεται το μητρικό γάλα.
  • Ο καρκίνος του μαστού διαχωρίζεται σε διηθητικό και μη διηθητικό ή in situ. Ο πρώτος δίνει μεταστάσεις, ενώ ο δεύτερος τύπος θεωρείται αρχόμενος και συνήθως δεν δίνει μεταστάσεις.

Η νόσος σε αριθμούς

ΗΠΑ

Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Καρκίνου (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών, το 2013 :

  • 230.815 γυναίκες και 2.109 άνδρες στις ΗΠΑ είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού.
  • 40.860 γυναίκες και 464 άνδρες, πέθαναν από καρκίνο του μαστού.
  • ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις αμερικανίδες.

Τα περισσότερα περιστατικά ήταν γυναίκες 50 ετών ή μεγαλύτερες . Σύμφωνα όμως με τα νεότερα στοιχεία ο καρκίνος του μαστού επηρεάζει πλέον και τις νεότερες.

Συγκεριμένα, το 11% όλων των νέων περιπτώσεων καρκίνου του μαστού εντοπίστηκαν σε γυναίκες κάτω των 45 ετών.

Παγκοσμίως

Σύμφωνα με το World Cancer Research Fund International ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες, σε όλο τον κόσμο.

Μέσα σε ένα χρόνο (το 2012) διαγνώστηκαν περίπου 1,7 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις .

Ελλάδα

Κάθε χρόνο στη χώρα μας εντοπίζονται περίπου 4.500 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2014:

  • Από τις 11.500 γυναίκες που έχασαν την ζωή τους από καρκίνο, το 18,7% αφορούσε περιστατικά καρκίνου του μαστού.
cancer greece copy

πηγή: Π.Ο.Υ.

Στη χώρα μας, σε ότι αφορά τις γυναίκες, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός τύπος και κατέχει την πρώτη θέση, ο δεύτερος πιο συχνός είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο τρίτος των πνευμόνων, στην τέταρτη θέση είναι η λευχαιμία και στην πέμπτη εκείνος στις ωοθήκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ