FOCUS

100 χρόνια από τα ναυάγια της Κέας

100 χρόνια από τα ναυάγια της Κέας

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τα ναυάγια του Βρεταννικού και του γαλλικού μεταγωγικού Μπουρντιγκάλα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Κέας και ο Σύλλογος Φίλων Κέας διοργανώνουν το διεθνές συνέδριο με τίτλο "100 Years Kea's Shipwrecks 1916-2016».

Το συνέδριο και οι παράλληλες θαλάσσιες εκδηλωσεις, που θα έγιναν από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, φιλοδοξούσαν να μεταφέρουν νοερά τους επισκέπτες στα δραματικά γεγονότα του 1916 και να αναδείξουν την Κέα σε διεθνή καταδυτικό προορισμό.

Το CNN Greece βρέθηκε στην Κέα και μίλησε με τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και τον Δήμαρχο Κέας Γιάννη Ευαγγέλου σχετικά με αυτή την πρωτοβουλία που επιχειρεί να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας σε έναν ανεκμετάλλευτο σε μεγάλο βαθμό θησαυρό του νησιού. Οι δύο άνδρες σε μια συμβολική κινήση απέτισαν το μεσημέρι της Παρασκευής φόρο τιμής στα θύματα των δύο ναυαγίων.

CNN.00 00 01 07.Still001

Τόσο ο Βρεταννικός, δίδυμο σκαρί του Τιτανικού που επιτάχθηκε απο το βρεταννικό Βασιλικό Ναυτικό, όσο και το μεταγωγικό Μπουρντιγκάλα, αποτελούν δύο από τα σημαντικότερα πλοία που επιχείρησαν κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ναυάγησαν το Νοέμβρη του 1916 με διαφορά μόλις μίας εβδομάδας και σε απόσταση δύο μιλίων μεταξύ τους στο στενό Κέας - Μακρονήσου και σήμερα συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικού ενδιαφέροντος για τους λάτρεις των καταδύσεων.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ