FOCUS

Καρκίνος μαστού: πως μια νεα μέθοδος βοηθά την ψυχολογία

Καρκίνος μαστού: πως μια νεα μέθοδος βοηθά την ψυχολογία
Reuters

«Η πολύ μεγάλη συναισθηματική φόρτιση ξεκινάει από την στιγμή της διάγνωσης μέχρι και την στιγμή που θα βγουν τα αποτελέσματα της βιοψίας μετά το χειρουργείο, για να διαπιστώσεις ότι όλα πήγαν καλά. Όταν έκανα την επέμβαση πραγματικά ένιωσα ότι έφυγε ένα τεράστιο βάρος από πάνω μου, κι ένιωσα έτοιμη να συνεχίσω με έναν όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικό τρόπο την ζωή μου. Σε ένα με ενάμιση μήνα εργαζόμουν κανονικά.» λέει η Βίκυ.

Η 43χρονη γυναίκα ανοίγει την καρδιά της στο CNN Greece και μιλά για την μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Μια μάχη που την έκανε πιο δυνατή.

Όταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν ότι έχει νοσήσει την κυρίευσε το άγχος για το αύριο, όπως μας λέει, και για το πώς θα αντιμετωπίσει τη νόσο. Την απασχολούσε όμως και κάτι ακόμη. Η αλλαγή που θα έφερνε στο σώμα της, η μαστεκτομή.

Η Βίκυ είχε διαγνωστεί με μη διηθητικό καρκίνο, οπότε όπως την ενημέρωσαν οι γιατροί που επισκέφτηκε για να πάρει μια δεύτερη και τρίτη γνώμη μπορούσε να επιλέξει ανάμεσα στην ολική και στην συντηρητική μαστεκτομή.

Αποφάσισε να επιλέξει την δεύτερη μέθοδο, δηλαδή να κρατήσει όλο το εξωτερικό περίβλημα του μαστού μαζί με την θηλή και μας εξηγεί το γιατί:

«Αισθητικά το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακά καλό, πράγμα το οποίο με βοήθησε πολύ ώστε να νιώσω πιο άνετα με το πρόβλημα που μου είχε δημιουργηθεί και να κοιτάζω περισσότερο το ιατρικό κομμάτι και λιγότερο το ψυχολογικό και πως θα είμαι με τον σύντροφο μου μετά την επέμβαση.»

Η εικόνα του μαστού της, μετά το χειρουργείο, της έδωσε δύναμη. Ψυχολογικά ένιωσε καλύτερα και άφησε πιο εύκολα πίσω της την δοκιμασία αυτή, όπως λέει στο CNN Greece:

«Αυτό που έβλεπα στον καθρέφτη, ήταν πολύ κοντά σε αυτό που υπήρχε πριν. Άρα δεν είχα ένα επιπρόσθετο στρες να αντιμετωπίσω το πρόβλημα της εμφάνισης και ήταν ουσιώδες αυτό. Το ξεπέρασα πιο γρήγορα.»

Στη θέση της Βίκυς καθημερινά βρίσκονται δεκάδες γυναίκες, οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν τη νόσο αυτή καθεαυτή αλλά και την αλλαγή στο σώμα τους.

Για όλες, η μαστεκτομή, είναι ένας ακρωτηριασμός και ταυτόχρονα μια μέθοδος η οποία μπορεί να τους σώσει τη ζωή.

Εξίσου σημαντική όμως για τους γιατρούς αλλά και για τις ασθενείς είναι ο ψυχολογικός παράγοντας , ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου.

Η συντηρητική μαστεκτομή, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την ψυχολογία της γυναίκας με καρκίνο καθώς δεν «βιώνει» την αφαίρεση του μαστού. Επίσης δεν δημιουργεί πρόβλημα στις περαιτέρω επικουρικές θεραπείες που μπορεί να χρειαστούν, όπως στην ακτινοβολία .

Όλο και περισσότεροι χειρουργοί εφαρμόζουν αυτή την μέθοδο δηλαδή αφαιρούν μόνο το εσωτερικό τμήμα του μαστού που έχει το πρόβλημα. Μεταξύ αυτών είναι και η Δρ. Βάνια Σταφυλά, η οποία εξηγεί στο CNN Greece, την διαδικασία :

«Κρατάμε το δέρμα, την θηλή και την θηλαία άλω. Κάνουμε μια μικρή τομή σε κάποιο σημείο που επιλέγουμε μαζί με την ασθενή και στην συνέχεια είτε τοποθετούμε ένα διατατήρα και σε δεύτερο χειρουργείο βάζουμε το ένθεμα σιλικόνης είτε τοποθετούμε απ την αρχή ένα μόνιμο ένθεμα έτσι ώστε να αποκαταστήσουμε την εικόνα του μαστού.»

Συνήθως με αυτή την μέθοδο δεν χρειάζεται και δεύτερο χειρουργείο αποκατάστασης. Όταν όμως οι γυναίκες θέλουν να φτάσουν τον μαστό σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος, αρχικά τοποθετείται ένα ένθεμα το οποίο γεμίζει σταδιακά με ορό (διατατήρας ιστών). Μόλις φτάσουν στο επιθυμητό στόχο μετά από 3 με 4 μήνες γίνεται η επέμβαση ώστε να αντικατασταθούν οι διατατήρες με τις τελικές προθέσεις μαστού.

surgery

πηγή: Reuters

Βέβαια για να εφαρμοστεί αυτή η μέθοδος θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε συντηρητική μαστεκτομή όταν έχει έναν όγκο ακριβώς πίσω απ' την θηλή γιατί θα πρέπει να αφαιρέσουμε και την θηλή. Επίσης δεν συστήνεται σε γυναίκες με πολύ μεγάλους όγκους διότι ογκολογικά δεν είναι ασφαλές» μας εξηγεί η Δρ Βάνια Σταφυλά.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα οι χειρουργοί δεν επιλέγουν αυτή την μέθοδο όταν υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες διηθήσεως της θηλής – θηλαίας άλω δηλαδή όταν έχουν τα εξής δεδομένα:

  • όταν το μέγεθος του όγκου είναι μεγαλύτερο των 2cm
  • όταν ο όγκος έχει πολυεστιακή εντόπιση
  • όταν εντοπίζεται σε απόσταση μικρότερη των 4 cm από τη θηλή

Η μαστεκτομή με διατήρηση της θηλής, αποτελεί και επιλογή γυναικών οι οποίες δεν νοσούν μεν, αλλά διαθέτουν ισχυρούς προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως είναι οι μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 και BRCA2 (μια διάσημη που είχε αυτού του είδους την γονιδιακή μετάλλαξη είναι η Αντζελίνα Τζολί).

«Οι γυναίκες που ανήκουν στην συγκεκριμένη κατηγορία, είναι πάρα πολύ υψηλού κινδύνου στην ανάπτυξη καρκίνου. Με την συντηρητική μαστεκτομή τα περιστατικά αυτά αντιμετωπίζονται πολύ καλά και μειώνουν την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού κάτω από το 1%.» δηλώνει στο CNN Greece, η Χειρουργός Μαστού, Δρ Βάνια Σταφυλά.

Η επέμβαση γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό μαστού με εμπειρία στην ογκοπλαστική χειρουργική και με τη συνεργασία πλαστικού χειρουργού, διαρκεί περίπου τρεις ώρες και η ασθενής παραμένει για νοσηλεία 2 με 3 ημέρες.

Η συντηρητική μαστεκτομή και η αποκατάσταση καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ