FOCUS

Θ. Φορτσάκης στο CNN Greece: η κυβέρνηση δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα

Θ. Φορτσάκης στο CNN Greece: η κυβέρνηση δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα

Το φόβο, εάν δεν κλείσει σύντομα η αξιολόγηση, να αναβιώσουν στη χώρα μας σκηνές από το καλοκαίρι του 2015 οπότε επιβλήθηκαν τα capital controls και υπήρξε ύφεση στην οικονομία, εξέφρασε ο βουλευτής Επικρατείας, υπεύθυνος δημοσιονομικών της ΝΔ και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, σε συνέντευξή του στο CNN Greece.

Ο κ. Φορτσάκης υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς αβεβαιότητας, η οικονομία έχει «καθίσει», λέει χαρακτηριστικά, και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι λαμβάνει νέα φορολογικά μέτρα αντί να προάγει την παραγωγικότητα. Για την αξιολόγηση επισημαίνει ότι έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και ένα χρόνο, γεγονός που, όπως υπογραμμίζει, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα.

Επίσης ο υπεύθυνος δημοσιονομικών της ΝΔ, τονίζει την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς να επιβληθούν νέα μέτρα και χωρίς να υπάρξει περαιτέρω οικονομική αφαίμαξη των πολιτών.

Untitled design 21

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, ο κ. Φορτσάκης, τάσσεται υπέρ της μεγάλης στροφής στην Τεχνολογική Παιδεία, με στόχο να μειωθεί η ζήτηση στα ΑΕΙ. Επίσης δηλώνει υπέρ των Πανελληνίων για τη λήψη απολυτηρίου πανεθνικού τύπου και υπέρ της ενίσχυσης της αυτονομίας των Πανεπιστημίων.

Πού το πάει ο Σόιμπλε

Τo CNN Greece ρώτησε τον κ. Φορτσάκη, για τις προθέσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε. «Ξέρουμε ότι το όνομα Σόιμπλε στην Ελλάδα δημιουργεί πάντοτε μια μεγάλη ανησυχία διότι είναι συνώνυμο περικοπών και επιπέδου ζωής. Η Γερμανία έχει τα δικά της συμφέροντα και τα υπερασπίζεται», λέει.

Η Ελλάδα, προσθέτει, πρέπει να χαράξει τη δική της πολιτική, να εκπονήσει εθνικό σχέδιο απεγκλωβισμού από την κρίση και να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που θα αναλάβει.

Optimized DSC04520

Πηγή: thfortsakis.gr

«Χωρίς νέο πλούτο θα περιοριστούμε στη διαχείριση της φτώχειας από την οποία δεν μπορούμε να βγούμε», συνεχίζει και κατηγορεί τιην κυβέρνηση ότι κάνει το αντίστροφο. Δηλαδή δεν λαμβάνει μέτρα για να ενισχύσει την παραγωγικότητα, εμποδίζει τις επενδύσεις, δεν μειώνει τους φόρους αντίθετα τους αυξάνει. Λέει επίσης ότι μεταξύ άλλων αυξήθηκαν οι δαπάνες για την πρόσληψη των δημοσίων υπαλλήλων.

Πολλές οι διαφωνίες ΕΕ - ΔΝΤ

Υπενθυμίζει ότι από νομικής πλευράς εάν το ΔΝΤ φύγει από τη διαπραγμάτευση τότε η όλη διαδικασία θα πρέπει να περνά προς έγκριση από όλα τα Κοινοβούλια των κρατών μελών της Ε.Ε γεγονός που θα δυσκολέψει τη δαδικασία.

3973092

Στιμιότυπο αμέσως μετά την πατριαρχική Θεία Λειτουργία η οποία τελέσθηκε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016 στο Μετόχι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας που βρίσκεται στην Κυψέλη. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’ τέλεσε τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου αρχονταρικιού και απένειμε στη μεγάλη ευεργέτιδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Αικατερίνη Μπελεφάντη - Σοφιανού τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου.

Προσθέτει ότι «η κυβέρνηση πρέπει να σκεφτεί καλά πριν τοποθετηθεί εάν πρέπει να φύγει το ΔΝΤ. «Η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί την παρουσία του ΔΝΤ και να το καταστήσει συνήγορο της Ελλάδος, ως προς τη θέση ότι πρέπει να υπάρξει μείωση του χρέους. Ενδεχομένως να είχαμε καλύτερο αποτέλεσμα».

2607671

Εκδήλωση στο Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος. Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Η κυβέρνηση δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα

Ο κ. Φορτσάκης κατακεραυνώνει την κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα και εκτιμά ότι το 2017 μπαίνει με κακούς οιωνούς ως προς την είσπραξη των φόρων.

Eλπίζω να έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο του Grexit

Είναι ορατός ο κίνδυνος Grexit; Στην ερώτηση αυτή του CNN Greece o κ. Φορτσάκης απάντησε ότι δεν του αρέσει να χρησιμοποιεί σενάρια τρόμου. «Ελπίζω ότι έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο του Grexit. Eνδεχόμενη αποτυχία κλεισίματος διαπραγμάτευσης θα ανοίξει ξανά σενάρια τα οποία μας τοποθετούν σε νερά τα οποία είναι αχαρτογράφητα. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί. Θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα στην αγορά, ακόμη μεγαλύτερο άδειασμα των τραπεζών. Εμείς πρέπει να κάνουμε το αντίστροφο να καθησυχάσουμε τον κόσμο, να γίνει σταδιακή άρση των capital controls».

Χωρίς τίτλο

Πηγή:thfortsakis.gr

Ναι στην αξιολόγηση με τη συνεργασία των δημοσίων υπαλλήλων

Για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων επισημαίνει ότι δεν είναι τιμωρητική διαδικασία, ούτε καταλήγει σε κυρώσεις, αλλά έχει στόχο να αναδείξει τα προβλήματα του δημοσίου τομέα. Γι αυτό, όπως λέει, πρέπει να γίνει με τη βοήθεια των δημοσίων υπαλλήλων.

Διαβάστε επίσης:

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Μετόχι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα

Ο ελληνικός Τύπος στη χώρα του Νείλου

Άγ. Γεώργιος, Κάιρο: ξεφυλλίζοντας την ιστορία του εμβληματικού μοναστηριού

Oι Έλληνες της Αιγύπτου που «φυλάνε Θερμοπύλες»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ