FOCUS

Η Ελληνίδα που μπήκε στη βίλα του Στάλιν

Η Ελληνίδα που μπήκε στη βίλα του Στάλιν
Ioanna Sakellaraki

Ο Ιωσήφ Στάλιν αποτελεί μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην ιστορία. Ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης ήταν ένας ιδιαιτέρως σκληρός άνθρωπος, ο οποίος στήριξε την ηγεσία του στο φόβο και στον τρόμο των αντιπάλων του.

 

Γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για την καθημερινότητά του Στάλιν και τους τρόπους που περνούσε τον ελεύθερό του χρόνο. Πρόσφατα ήρθαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το ησυχαστήριό του που βρίσκεται κρυμμένο στο δάσος της λίμνης Ρίτσα, στην Αμπχαζία.

Πρόκειται για μια βίλα που χτίστηκε το 1947 και χρησιμοποιούσε ως διαφυγή από τη σκληρή πραγματικότητα που είχε να αντιμετωπίσει. Για να φτάσει κανείς στον επίγειο αυτόν παράδεισο, υπάρχει μόνο μια διαδρομή μέσα από τα βουνά. Αυτή τη διαδρομή έκανε η Ελληνίδα φωτογράφος Ιωάννα Σακελλαράκη η οποία κατάφερε να «παραβιάσει το άβατο» της βίλας. Αποτέλεσμα ήταν να μας χαρίσει αυτές τις μοναδικές φωτογραφίες.

«Στην περιοχή φτάσαμε με αμάξι και στη συνέχεια περπατήσαμε μέσα στο δάσος. Μαζί μου δεν είχα κάποιο ξεναγό αλλά φίλους», λέει η Ιωάννα Σακελλαράκη στο CNN Greece.

Πόσες μέρες μείνατε εκεί την ρωτάω: «Τη περίοδο εκείνη ζούσα στη Γεωργία και αυτό με έφερε πιο κοντά στην απόφαση μου να επισκεφτώ την Αμπχαζία. Συνολικά έμεινα δυο εβδομάδες και ταξίδεψα σε διαφορετικές τοποθεσίες και ερειπωμένες πόλεις που έχουν υποστεί καταστροφές μετά τον πόλεμο».

«Η μυστική τοποθεσία του και η απλότητα στο ντεκόρ καθώς και η απίστευτη θέα στη λίμνη Ρίτσα», ήταν αυτό που της έκανε εντύπωσε στη βίλα.

Μια Ελληνίδα στο εξωτερικό

«Σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Καποδιστριακό, Αθήνα (Εράσμους στο Μόναχο της Γερμανίας) και έκανα Μάστερ στο εξωτερικό (Master of Arts in European Urban Cultures) το οποίο έλαβε χώρα σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις: Βρυξέλλες, Τίλμπουρχ, Μάντσεστερ, Ταλίν» μας λέει.

«Ζω πάνω από πέντε χρόνια σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Ολλανδία, Αγγλία, Εσθονία, Γεωργία και την παρούσα στιγμή στο Βέλγιο). Μου αρέσει να ζω νέες ενδιαφέρουσες εμπειρίες σε αξιοπερίεργα μέρη. Η φωτογραφία είναι μια αποτύπωση των εμπειριών μου».

Ρωτώντας την γιατί επέλεξε να ζήσει στο εξωτερικό απαντά: «Την παρούσα στιγμή είμαι στο τελευταίο έτος σπουδών φωτογραφίας στις Βρυξέλλες (Ecole de photographie et de techniques visuelles Agnès Varda) ενώ εργάζομαι ως Υπεύθυνη Επικοινωνίας για μια ΜΚΟ. Είμαι επίσης Freelance Contributor για το Barcroft Media στο Ηνωμένο Βασίλειο που μου παρέχει κάλυψη σε μεγάλα μίντια όπως τον The Guardian, την Dailymail, την The Telegraph κλπ). Τέλος γράφω ταξιδιωτικά άρθρα και photoessays για το Culture Trip. Επέλεξα το εξωτερικό ως μια νέα αιχμή δημιουργικότητας, εμπειρίας και τρόπου ζωής. Μου αρέσει η ζωή εδώ».

foto Ioanna

«Τα τελευταία δυο χρόνια φωτογραφίζω εγκαταλελειμμένα κτήρια σε διάφορα σημεία του κόσμου και το Urban exploration, όπως το ονομάζουμε, έχει γίνει ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς μου και της φωτογραφικής μου πραγματικότητας».

«Μεγάλο κομμάτι της φωτογραφικής μου έκφρασης και εμπειρίας εστιάζει στην αστική εγκατάλειψη και εξερεύνηση. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχω ταξιδεύει σε μέρη φαντάσματα του πλανήτη σε μέρη όπως το Ντιτρόιτ, την Αμπχαζία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Νότιος Καύκασος). Η αστική εγκατάλειψη βρίσκεται παντού και όχι μόνο στα πιο αξιοπερίεργα μέρη. Για παράδειγμα στο Βέλγιο έχω εξερευνήσει πάνω από είκοσι τοποθεσίες (παλιές αριστοκρατικές βίλες, κάστρα, βιομηχανικά κατάλοιπα από το παρελθόν). Το ίδιο σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία. Στην Ελλάδα επισκέφτηκα τα εγκαταλελειμμένα Ολυμπιακά ακίνητα και το παλιό αεροδρόμιο τα οποία αποτέλεσαν μια ιδιαίτερη εμπειρία».

Πόσες τοποθεσίες έχετε φωτογραφίσει και ποια είναι αυτή που σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση, ρωτάω: «Περίπου εκατό τοποθεσίες σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ. Η πόλη του Ντιτρόιτ η οποία έχει υποστεί τρομερές αλλαγές με την εγκατάλειψη της αυτοκινητοβιομηχανίας και το εγκαταλελειμμένα γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας που η αρχιτεκτονική του το κάνει να μοιάζει με διαστημόπλοιο από τo Star Wars.

«Στην αρχιτεκτονική σε εγκατάλειψη και σήψη καθώς και στο κομμάτι της μνήμης και σύνδεσης παρόντος και παρελθόντος αποτυπώνοντας φωτογραφικά αυτή την μεταμόρφωση», απαντά στην ερώτηση στο που εστιάζει στις φωτογραφίες που βγάζει.

Ποια είναι τα μαγικά συστατικά κατά την γνώμη σου που χρειάζεται κάποιος για να γίνει καλός φωτογράφος, την ρωτάω: «πίστη στον εαυτό σου, σκληρή δουλειά και υπομονή όπως με όλα τα όνειρα. Η τέχνη είναι κάτι που ο καθένας ζει και εκφράζει τελείως διαφορετικά, συνήθως απλώς «ξέρεις» τι είναι και αν δε το κάνεις κάτι «λείπει» συνεπώς γίνεται ένα και το αυτό με την ίδια σου τη ζωή. Με άλλα λόγια η τέχνη σου είναι το μαγικό συστατικό της ζωής σου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ