FOCUS

Αποστολή του CNN Greece στο μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ της Μελβούρνης (pics&vid)

Αποστολή του CNN Greece στο μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ της Μελβούρνης (pics&vid)
CNN Greece

Δεκάδες χιλιάδες ομογενείς δημιούργησαν το αδιαχώρητο στο κέντρο της Μελβούρνης, εκεί που κάποτε ήταν η «μικρή Αθήνα» και τώρα υψώνεται το 15ωροφο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο -ένας θεσμός με μεγάλη προσφορά στους Έλληνες της πόλης.

Μόλις βγήκα από τον σταθμό του Μετρό, σε μια υπερσύγχρονη πόλη στην άλλη άκρη της γης, ένοιωσα ως να διακτινίστηκα πίσω στην Ελλάδα. Ένα μεγάλο street party εξελίσσεται μπροστά μου, ακούω παντού ελληνικά, γέλια, σχόλια και συζητήσεις λες και ουδέποτε έφυγα από την πατρίδα.

IMG 5834

Οι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει από κόσμο που έχει έρθει για το φεστιβάλ. Δεν είναι μόνο Έλληνες της Αυστραλίας αλλά και τουρίστες από άλλες περιοχές της χώρας καθώς και ντόπιοι κάτοικοι της Μελβούρνης.

Οι τουρίστες που επισκέπτονταν αυτή την μεγάλη ελληνική γιορτή ήταν ενθουσιασμένοι, γιατί, όπως μου έλεγαν, «δεν θα έχουμε την ευκαιρία άμεσα να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα, όποτε έτσι παίρνουμε μια καλή γεύση της ελληνικής κουλτούρας».

IMG 5866

Συνεχίζοντας την βόλτα βλέπω, στις σκηνές που έχουν στηθεί, νέα παιδιά να χορεύουν άψογα παραδοσιακούς χορούς, ενώ παρουσιαστές ξεσηκώνουν το πλήθος με παλαμάκια, φωνάζοντας όλοι μαζί ''ώπα'' .

IMG 5840
IMG 5878 copy

Αρώματα γεύσεις, φαγητό, μουσική, καλλιτέχνες και πολλά άλλα συνθέτουν ένα αμιγώς Ελληνικό σκηνικό.

Το Ελληνικό Φεστιβάλ της Λόνστεϊλ, το μεγαλύτερο ελληνικό Φεστιβάλ δρόμου της Μελβούρνης, γιορτάζει φέτος τα 30 του χρόνια. Διαθέτει τρεις χώρους για δωρεάν ψυχαγωγία, βόλτες και δραστηριότητες για παιδιά και πάνω από 60 περίπτερα με φαγητά και ποτά.

IMG 5877

Το Φεστιβάλ, που διοργανώθηκε το Σαββατοκύριακο 25 & 26 Φεβρουαρίου, προσφέρει ένα διήμερο ελληνικού πολιτισμού, φαγητού και διασκέδασης στην ιστορική ελληνική περιοχή της Μελβούρνης και την οδό Λόνστεϊλ. Αυτός ο δρόμος είναι ένας κεντρικός της Μελβούρνης, ενώ η ευρύτερη περιοχή θεωρείται εφάμιλλη του Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Την δεκαετία του '80 είχε μόνο ελληνικά μαγαζιά. Τώρα έχουν μείνει 3-4. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες έχουν μεταφερθεί στο Όκλεϊ, καθώς εκεί είναι πιο φτηνή η αγορά των ακινήτων.

IMG 5858

Ο Δήμος της πόλης, αναγνωρίζοντας και τιμώντας την προσφορά των Ελλήνων της Μελβούρνης, έχει τοποθετήσει μια ολυμπιακή δάδα στη μέση του δρόμου στην κεντρική διασταύρωση, καθώς και μικρά μπλε φώτα, σαν αστέρια, για να παραπέμπουν στον γαλανό ελληνικό ουρανό.

Αποκορύφωμα του φετινού Φεστιβάλ ήταν η δωρεάν συναυλία, το Σάββατο βράδυ, με την τραγουδίστρια Γλυκερία που βρέθηκε κοντά στους Έλληνες της Μελβούρνης αποκλειστικά γι αυτό το σκοπό και καταχειροκροτήθηκε βγαίνοντας στη σκηνή.

Το Ελληνικό Φεστιβάλ της Μελβούρνης είναι αναγνωρισμένος πολιτιστικός θεσμός στην παροικία, αλλά και ευρύτερα στην αυστραλιανή κοινωνία. Μάλιστα, είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ που διοργανώνεται από μεταναστευτική κοινότητα στη μακρυνή αυτή ήπειρο.

IMG 5887

Μιλώντας στο CNN Greece ο πρόεδρος την ελληνικής κοινότητας στην Μελβούρνη, Βασίλης Παπαστεργιάδης, είπε πως πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή με την στήριξη την πολιτικής ηγεσίας η οποία χρωματίζει το κέντρο της πόλης μπλε και άσπρο. Περισσότεροι από 150 χιλιάδες κόσμου επισκέπτονται το φεστιβάλ, ενώ όλη η διοργάνωση στηρίζεται οικονομικά από τις δωρεές των ομογενών.

IMG 5848

Πολλοί Ελλήνων έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία 4 χρόνια στην Αυστραλία, λόγω της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς ξεπερνούν τις 40 χιλιάδες. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο ξεπέρασαν τις 10 χιλιάδες. Σημειώνεται ότι από το 1980 μέχρι το 2012 δεν υπήρχαν ιδιαίτερα μεγάλες μεταναστευτικές ροές από την Ελλάδα και μάλιστα συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο: περίπου 100 χιλιάδες Αυστραλοί είχαν μετακομίσει μόνιμα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Κ. Παπαστεργιάδη, οι νέοι μετανάστες που φτάνουν στην Αυστραλία βρίσκουν την αρωγή και την βοήθεια του Ελληνικού κέντρου της Μελβούρνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ