FOCUS

Ανταρκτική: Ταξίδι στη σιωπή της πιο ανεμοδαρμένης ηπείρου της γης (vid)

Ανταρκτική: Ταξίδι στη σιωπή της πιο ανεμοδαρμένης ηπείρου της γης (vid)
Markus Eichenbeerger

Η Ανταρκτική είναι η πιο κρύα, η ξηρότερη και η πιο ανεμοδαρμένη ήπειρος στη γη. Οποίος, όμως, καταφέρνει να δει ένα μέρος απίστευτης μαγείας και μυστηρίου.

 

 

Η Ανταρκτική παραμένει ο λιγότερο εξερευνημένος τόπος της υφηλίου, κάτι που της χαρίζει το πάνω χέρι σε όρους μυστηρίου και σαγήνης.

O Markus Eichenberger κινηματογράφησε την περιοχή και δημιούργησε ένα υπέροχο βίντεο που έχει τίτλο «Antarctica».

«Περάσαμε περίπου 12 ημέρες στην Ανταρκτική. Για να φτάσουμε εκεί χρειαστήκαμε τρεις ημέρες. Η Ανταρτική είναι τόσο μεγάλη που ξοδέψαμε όλο μας το χρόνο εξερευνώντας την χερσόνησο και στη συνέχεια περάσαμε στον Ανταρκτικό κύκλο», λέει στο CNN Greece ο σκηνοθέτης.

«Ήμουν σε ένα ερευνητικό πλοίο. Ξεκινήσαμε το ταξίδι από το Ushuaia, το νοτιότερο τμήμα της Αργεντινής και περάσαμε το Πορθμό του Ντρέικ που θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες θάλασσες του κόσμου» και προσθέτει: «Μαζί μου στο σκάφος ήταν βιολόγοι, γεωλόγοι και φωτογράφοι».

Τι ήταν αυτό που του έκανε εντύπωση, ρωτάω: «Η απεραντοσύνη του τόπου είναι καταπληκτική. Δεν υπάρχουν άνθρωποι τριγύρω. Η Ανταρκτική είναι η πιο κρύα, ξηρότερη και ανεμοδαρμένη ήπειρος στη γη. Είναι εκπληκτικό να βλέπεις την άγρια φύση καθώς δεν υπάρχει η παρέμβαση του ανθρώπου».

P1000356

Η κουβέντα πάει στις επικίνδυνες καταστάσεις που αντιμετώπισε στην περιοχή: «Υπήρξαν δυο περιστατικά που υπήρξαν πολύ επικίνδυνα. Το πρώτο ήταν, όταν μπήκαμε σε ένα ζόντιακ ενώ υπήρχε θύελλα. Το πρόβλημα με το ζόντιακ (πρόκειται για μια φουσκωτή βάρκα που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι δέκα άτομα), είναι ότι κινείται διαρκώς και είναι δύσκολο να μπεις μέσα. Οι περισσότεροι φοβόντουσαν ότι θα πέσουν μέσα στο παγωμένο νερό. Στα νερά της Ανταρτικής μπορείς να επιβιώσεις μόλις πέντε λεπτά. Το δεύτερο περιστατικό ήταν κατά τη διάρκεια μιας βόλτας με το ζόντιακ γύρω από ένα παγόβουνο. Είδαμε ξαφνικά τεράστιες φούσκες να έρχονται κατά πάνω μας. Δεν γνωρίζαμε τι ήταν μέχρι που είδαμε κάτι τεράστιες φάλαινες να έρχονται κατά πάνω μας. Ήταν καταπληκτικό που τις παρακολουθούσαμε αλλά ήμασταν πολύ φοβισμένοι αν γύριζαν τη βάρκα μας».

«Στο μέλλον θέλω να εργαστώ σε δύο τομείς. Πρώτον να κινηματογραφήσω τις Πολικές περιοχές. Σχεδιάζω να συνεργαστώ με ταξιδιωτικά γραφεία που κάνουν τέτοια ταξίδια. Μέχρι στιγμής έχω σχεδιάσει να πάω ένα ταξίδι στο Lofoten και ένα στο Spotsbergen με σκοπό να κινηματογραφήσω τις πολικές αρκούδες. Ο δεύτερός μου στόχος είναι να τελειώσω ένα μικρού μήκους time-lapse. Η περσινή ταινία που έκανα, το «Mystic Jungfraujoch» κέρδισε 5 βραβεία για το καλύτερο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους σε διάφορα Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου και πλέον είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

ANTARCTICA from Markus Eichenberger Photo & Film on Vimeo.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ