Life Inside Islamic State from Scott Coello on Vimeo.

Τον Ιανουάριο του 2014 οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν την πόλη Ράκα της Συρίας και την έκαναν πρωτεύουσα του αυτόκλητου Χαλιφάτου τους.

Διαβάστε επίσης

Η πόλη μετατράπηκε σε ένα από τα πιο απομονωμένα μέρη του πλανήτη. Υπέρτατη αρχή εκεί είναι η σαρία, δηλαδή ο ισλαμικός νόμος. Υπάρχουν ισλαμικά δικαστήρια, η θρησκευτική αστυνομία περιπολεί διαρκώς στους δρόμους. Οι εκκλησίες έγιναν τζαμιά και τα μαγαζιά κλείνουν υποχρεωτικά πέντε φορές τη μέρα τις ώρες της προσευχής.

Ο τρόμος κυβερνά. Ακόμη κι εκείνοι που καπνίζουν το κάνουν στα κρυφά διακινδυνεύοντας να συλληφθούν και να θανατωθούν καθώς το τσιγάρο είναι 'χαράμ' -αμαρτία, δηλαδή, άρα απαγορευμένη πράξη.

Οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν δίχως συνοδεία συγγενή πρώτου βαθμού στο δρόμο και επιβάλλεται να είναι καλυμένες από κορφής μέχρις ονύχων με το μαύρο ύφασμα. Δουλειές δεν υπάρχουν, τα χρήματα λιγοστεύουν, ατελείωτες είναι οι ουρές για φαγητό και νερό. Σαν να μην ήταν αρκετά αυτά, οι κάτοικοι ζουν υπό τον διαρκή φόβο των βομβαρδισμών. Πρώτα ήταν οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές, μετά οι ρωσικές και τώρα γαλλικές.

Όλα αυτά τα τρία χρόνια της βαρβαρότητας του ISIS, ένας 24χρονος φοιτητής, κάτοικος της πόλης, ο Samer, κρατούσε ημερολόγιο με τα όσα φρικώδη συνέβαιναν. Μέσω κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, όταν και όποτε μπορούσε, έστελνε τις ιστορίες του στον δημοσιογράφο, Mike Thomson του Today programme του BBC Radio. Πριν από λίγο καιρό κατάφερε να δραπετεύσει από την ανοικτή φυλακή της Ράκα και ζει σε προσφυγικό καταυλισμό σε άλλο μέρος της Συρίας.

Το ημερολόγιό του δημοσιεύτηκε σε ένα βιβλίο που επιμελήθηκε ο Mike Thomson και εκδόθηκε από την Penguin - με τον τίτλο The Raqqa Diaries: Escape from Islamic State. 

Έχοντας όλες αυτές τις πληροφορίες, ο Scott Coello δημιούργησε το ντοκιμαντέρ «Life Inside Islamic State» στο οποίο οπτικοποιεί το ημερολόγιο του Samer και τον τρόπο της ζωής του υπό τους βαρβάρους του ISIS.

«Για να δημιουργήσω το βίντεο εμπνεύστηκα από τα ημερολόγια», λέει ο Coello στο CNN Greece και συμπληρώνει:

Μέσα από αυτά μαθαίνουμε τα βασανιστήρια και τους περιορισμούς που υπάρχουν στην καθημερινή ζωή. Χρειαζόταν να δημιουργήσω ένα στυλ που δεν αναιρεί, ούτε αποσπά την προσοχή από το περιεχόμενο των ημερολογίων.Τις περισσότερες από τις πληροφορίες που χρειαζόμουν τις πήρα από τον ίδιο τον χρονικογράφο καθώς πλέον εργάζεται για μια ανθρωπιστική οργάνωση. Παράλληλα έκανα και τη δική μου έρευνα για να διασταυρώσω όσα όλα περιλαμβάνονταν στο ημερολόγιο.


Διαβάστε επίσης

Mάρτυρες της «σκηνοθετημένης» χημικής επίθεσης στην Ντούμα παρουσίασε η Ρωσία στον ΟΑΧΟ

Λίμπερμαν: Έτοιμο το Ισραήλ να ανταποδώσει ενδεχόμενο χτύπημα από το Ιράν

Yusra Mardini: Η Σύρια κολυμβήτρια που πολεμά τα στερεότυπα με το ταλέντο της

Συρία: Συνεχίζονται οι έλεγχοι του ΟΑΧΟ για την φερόμενη επίθεση με χημικά