FOCUS

Newroz: Η γιορτή της άνοιξης με τον φακό του CNN Greece (pics&vid)

Newroz: Η γιορτή της άνοιξης με τον φακό του CNN Greece (pics&vid)
Λευτέρης Παρτσάλης/CNN Greece

Newroz σημαίνει «νέα ημέρα» και είναι μια ανοιξιάτικη γιορτή περσικής προέλευσης, με ιστορία 3.000 ετών, που συμπίπτει με την περσική πρωτοχρονιά.

Η Νέα Ημέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου στο Ιράν, αλλά και στις γειτονικές του χώρες που έχουν επηρεαστεί από τον περσικό πολιτισμό, συμπίπτει με την πρώτη μέρα της άνοιξης, και σηματοδοτεί την αναγέννηση της φύσης και την «καινούργια ζωή».

Το Newroz είναι σημαντική γιορτή και για τους Κούρδους, κοντά στους οποίους βρέθηκε και ο Λευτέρης Παρτσάλης, καταγράφοντας με τον φακό του τους εντυπωσιακούς εορτασμούς στο χωριό Akre, που σύμφωνα με τον... μύθο έχει πάρει το όνομά του από την ελληνική λέξη «άκρη».

Επίκεντρο των εορτασμών, που γίνονται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου, την παραμονή δηλαδή του Newroz, είναι ο παλιός οικισμός Akre, από όπου είχε περάσει και ο Μέγας Αλέξανδρος.

Το χωριό «πλημμυρίζει» από χιλιάδες κόσμο, που καταφθάνει από τις γειτονικές περιοχές για να πάρει μέρος στον μοναδικό εορτασμό της «Νέας Μέρας», που ξεκινά με πυροβολισμούς νωρίς το μεσημέρι και συνεχίζεται μέχρι να δύσει ο Ήλιος με πυροτεχνήματα και βεγγαλικά που φωτίζουν με τη λάμψη τους ακατάπαυστα τον ουρανό.

Δέος προκαλεί και το θέαμα της διπλής λαμπαδηδρομίας που γίνεται με προορισμό τις κορυφές των δύο λόφων που περιβάλλουν το χωριό. Δεκάδες άνδρες ανεβαίνουν και κατεβαίνουν τους δύο λόφους κρατώντας αναμμένες δάδες στα χέρια τους, σχηματίζοντας πύρινα «ποτάμια» στις πλαγιές, με κατάληξη την κορυφή ενός τρίτου λόφου, όπου οι λαμπαδηδρομίες ολοκληρώνονται με το πέταγμα των δαδών στην πυρά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ