FOCUS

Πατήρ Ευστράτιος: O ιερέας που σώζει ζωές με την τράπεζα αίματος στην εκκλησία του

Πατήρ Ευστράτιος: O ιερέας που σώζει ζωές με την τράπεζα αίματος στην εκκλησία του
Αιμοδοσία στον Ι.Ν. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Πεύκη Ι.Ν. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

«Δεν μπορείς να συνδέσεις τα σημεία κοιτώντας εμπρός. Μπορείς να το κάνεις μόνο εάν κοιτάξεις πίσω εκ των υστέρων».

Η αποστροφή αυτή του Στίβ Τζομπς εξηγεί με σαφήνεια το πώς ο 83χρονος σήμερα πατέρας Ευστράτιος Φελέκης δημιούργησε στην ενορία του στην Πεύκη τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα αίματος. Η διακονία του επί πέντε χρόνια -νέος ακόμη ιερέας- κοντά στους πάσχοντες στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» στο πλαίσιο ποιμαντικού σεμιναρίου της Αρχιεπισκοπής στάθηκε η αιτία να προχωρήσει στην πρωτοπόρο αυτή πρωτοβουλία πριν από σχεδόν 30 χρόνια. «Ξέρετε εκείνα τα χρόνια οι συγγενείς των ασθενών έτρεχαν μετά τους γιατρούς στους ιερείς για να μεσολαβήσουν να βρουν μια φιάλη αίματος για τους δικούς τους ανθρώπους. Δεν το ξέχασα ποτέ», λέει στο CNN Greece ο πατέρας Ευστράτιος.

patir efstratios

O πατέρας Ευστράτιος με αιμοδότη - πηγή: Ι.Ν. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

Παιδιά με μεσογειακή αναιμία

Έτσι από το 1987 αφού και ο ίδιος έχει γίνει εθελοντής αιμοδότης, καθιερώνει στον ναό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου -όπου τοποθετείται ως ιερέας- δυο φορές τον χρόνο αιμοδοσία. Από τότε έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 5.000 μονάδες αίματος. Κάτι λιγότερο από τις μισές έχουν καλύψει τις ανάγκες για αίμα σε παιδιά με μεσογειακή αναιμία ενώ οι υπόλοιπες, περίπου 3000, έχουν διοχετευτεί σε ασθενείς και νοσοκομεία.

aimodosia2

Αιμοδοσία στον Ι.Ν. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου - πηγή: Ι.Ν. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

Ο νεότερος εφημέριος του ναού πατέρας Ευστράτιος Δελατόλας μας αναφέρει ότι εκτός από τους αιμοδότες, τους συγγενείς τους αλλά και οικεία τους πρόσωπα οι οποίοι εκ των πραγμάτων ωφελούνται από την τράπεζα αίματος, οι ιερείς ουδέποτε αρνήθηκαν τη βοήθεια τους σε έκτακτα περιστατικά: «μας έχουν τηλεφωνήσει γονείς νέων ανθρώπων που υπέστησαν σοβαρά τροχαία και, σε συνεργασία τα τελευταία χρόνια με το γενικό κρατικό νοσοκομείο Αθηνών, δώσαμε τις φιάλες αίματος που ήταν απαραίτητες. Να σκεφθείτε ότι μόλις την περασμένη Κυριακή συγκεντρώσαμε 108 μονάδες αίματος και ήδη μέσα σε δύο ημέρες πέντε φιάλες δόθηκαν».

Αιμοδοσία στο Ναό

Η τελευταία αιμοδοσία οργανώθηκε την Κυριακή 2 Απριλίου 2017. Όση ώρα ήμαστε εκεί οι αιμοδότες έρχονταν ο ένας μετά τον άλλον. Συνολικά 140. Εθελοντές της ενορίας τους οδηγούσαν στα κρεββάτια της αιμοδοσίας, όπου οι γιατροί και το προσωπικό του Γεννηματάς τους υπέβαλαν στη διαδικασία. Αμέσως μετά τους προσέφεραν πορτοκαλάδα. Φεύγοντας έδιναν ραντεβού στο ίδιο σημείο, δηλαδή τον Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, για την επόμενη αιμοδοσία στα μέσα Οκτωβρίου 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ