FOCUS

Πατριάρχης Ιεροσολύμων στο CNN Greece: Ανησυχώ ότι θα υπάρξει και άλλο χτύπημα

Πατριάρχης Ιεροσολύμων στο CNN Greece: Ανησυχώ ότι θα υπάρξει και άλλο χτύπημα

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος σε αποκλειστική συνέντευξή του στο CNN Greece, μιλά για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά.

Ο Πατριάρχης επισημαίνει ότι η περιοχή είναι ευάλωτη και γίνονται πολλά επεισόδια. Πρόσθεσε δε ότι κίνητρο των τρομοκρατών που χτύπησαν την Αγία Αικατερίνη ήταν να δημιουργήσουν χάος στη χώρα.

Ερωτηθείς για το εάν φοβάται και νέο χτύπημα, λέει ότι υπάρχει ανησυχία όχι μόνο στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αλλά και στις υπόλοιπες Εκκλησίες της περιοχής, διότι, όπως εξηγεί, το φαινόμενο της τρομοκρατίας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. «Οι Αρχές προειδοποιούν ότι χρειάζεται προσοχή», σημειώνει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων.

Σε ότι αφορά τη σημασία της Μονής της Αγίας Αικατερίνης λέει ότι βρίσκεται στην πηγή του Χριστιανισμού καθώς σ' εκείνη την περιοχή ο Μωυσής έλαβε τις δέκα εντολές.

Ερωτηθείς εάν θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες η προγραμματισμένη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου στην Αίγυπτο, απάντησε καταφατικά.

Επίσης, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί συνάντηση των Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής για το ζήτημα της τρομοκρατίας. Ανακοίνωσε τέλος ότι σε λίγες μέρες θα μεταβεί στην Ιορδανία όπου θα απονείμει σε διαθρησκειακούς παράγοντες τιμητικές διακρίσεις για την προσπάθεια που καταβάλλουν προκειμένου να υπάρχει σεβασμός και αρμονία μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων γιατί, όπως υπογραμμίζει, η θρησκεία πολλάκις σήμερα χρησιμοποιείται σε βάρος αθώων ανθρώπων.

Τη στιγμή που έγινε το χτύπημα στην Ιερά Μονή περιγράφει στο CNN Greece, o πατ. Αρσένιος, Δικαίος (δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία του Μοναστηριού) της Αγίας Αικατερίνης.

Την προστασία του μοναστηριού, εκτός από την Αιγυπτιακή αστυνομία και το στρατό, έχει αναλάβει και η Ομοσπονδία Φυλών του Σινά, δηλαδή οι περίπου τριάντα φυλές που κατοικούν στην περιοχή.

Σε συνεδρίαση που πραγματοποίησαν τον Μάιο του 2015 αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν το παρακλάδι του ISIS που δρα στην περιοχή. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και οι μουσουλμανικές φυλές των Βεδουίνων που έχουν θέσει υπό την προστασία τους το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης ανά τους αιώνες. Η μονή, είναι αναπόσπαστο τμήμα της ζωής των Βεδουίνων, οι οποίοι θεωρούν τον Αρχιεπίσκοπο Σινά σαν την παραδοσιακή διοικητική και δικαστική αρχή της φυλής τους. Το σχετικό ρεπορτάζ του CNN Greece μπορείτε να το διαβαστε εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ