FOCUS

Lofoten: Τα νησιά στον Αρκτικό κύκλο που μνημόνευσε ο Καββαδίας, μέσα από το φακό ενός Έλληνα (Vid)

Lofoten: Τα νησιά στον Αρκτικό κύκλο που μνημόνευσε ο Καββαδίας, μέσα από το φακό ενός Έλληνα (Vid)
Vimeo

Με την πρώτη ματιά φαντάζουν κρύα, μελαγχολικά και μουντά. Όσοι έτυχε όμως να τα επισκεφτούν λένε ότι πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα μέρη του πλανήτη.

 

Πρόκειται για τα Νησιά Lofoten τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στον Αρκτικό κύκλο, ανήκουν στη Νορβηγία και καλύπτουν επιφάνεια 5.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με μήκος ακτογραμμής 6.425 χιλιομέτρων.

Τα βασικά νησιά είναι πέντε. Τα Austvagoy, Gimsoya, Vestvagoy, Flakstadoya και το Monskenesoya, ενώ υπάρχουν και άλλα τρία τα οποία είναι μικρότερα σε μέγεθος.

Παρά την τοποθεσία στην οποία βρίσκονται, το κλίμα των νησιών είναι σχετικά ήπιο και αυτό οφείλεται στα ζεστά νερά του ρεύματος Gulf Stream.

Κάθε φυσιολάτρης που επισκέπτεται τα νησιά μένει έκθαμβος στις αποικίες των θαλασσοπουλιών, τα οποία βρίσκουν τον ιδανικό βιότοπο στους απότομους βράχους.

Τα νησιά έχουν απότομες πλαγιές και λόφους που τα κάνουν έναν παράδεισο για τους ορειβάτες και τους πεζοπόρους, ενώ οι πολύ όμορφες ακτές τραβούν έντονα το ενδιαφέρον των τουριστών. Ανάμεσα σε αυτούς που επισκέφτηκαν τα νησιά ήταν και ο Νικος Κοντοσταυλακης ο οποίος δημιούργησε ένα υπέροχο βίντεο που έχει τίτλο «The Lofoten Islands».

«Το ταξίδι Νησιά Lofoten διήρκησε 8 ημέρες. Συνήθως χειμώνα επιλέγω να κάνω τα φωτογραφικά ταξίδια. Ο χειμώνας μεταμορφώνει τα φυσικά τοπία και δημιουργεί έντονες συγκινήσεις με κυριάρχου στοιχείο τη μελαγχολία. Τα Lofoten είναι ένα σύμπλεγμα νησιών στα βορειοδυτικά της Νορβηγίας, πολύ κοντά στον αρκτικό κύκλο, το οποίο αποτελείται από μικρά ψαροχώρια, απόκρημνους γκρεμούς και αμέτρητες βραχονησίδες», λέει στο CNN Greece ο Νίκος Κοντοσταυλάκης.

Ο νεαρός φωτογραφος βρέθηκε στα Lofoten Φεβρουάριο του 2017 με έναν συνεργάτη του και τις συντρόφους τους. «Μας αρέσει να επισκεπτόμαστε προορισμούς με έντονο φωτογραφικό ενδιαφέρον γι’ αυτό και επιλέγουμε να οργανώνουμε μόνοι μας τα ταξίδια μας.

Στην περιοχή ο καιρός ήταν άστατος με δυνατούς ανέμους, χιόνι και σχεδόν μόνιμη συννεφιά. «Οι συνθήκες της κινηματογράφισης, ακόμη και με τις επίγειες κάμερες ήταν πολύ δύσκολες. Ο άνεμος τόσο δυνατός που ήταν σχεδόν αδύνατο να μείνει σταθερός ο εξοπλισμός στο τρίποδο, πόσο μάλλον για τα εναέρια πλάνα με drone. Ήθελε υπομονή, χρόνο και εκμεταλλευόμασταν την κάθε ευκαιρία που μας παρουσιαζόταν».

Ρωτάω τον Νίκο τι ήταν αυτό που του έκανε εντύπωση: «Από την στιγμή που βρίσκεσαι εκεί, το τοπίο σε υποδέχεται με απίστευτη ομορφιά, ένας συνδυασμός από μικροσκοπικά πολύχρωμα χωριά, απόκρημνους γκρεμούς που βυθίζονται κάθετα στη θάλασσα των φιόρδ, αμέτρητες βραχονησίδες, θεαματικούς γεωλογικούς σχηματισμούς, απέραντες χιονισμένες εκτάσεις με βράχους να υψώνονται γύρω σου.

Η διαμονή μας γινόταν σε μικρά ψαρόσπιτα πάνω στην θάλασσα, λέει και προσθέτει: «Το μόνο που ακούς είναι οι χιλιάδες φωνές των πουλιών, ο άνεμος και ο ήχος της θάλασσας. Αυτός ο συνδυασμός του απόκοσμου τοπίου που ξεπροβάλλει κάθε πρωί και των ήχων της φύσης είναι μια ανεκτίμητη εμπειρία.»

Πώς είναι η κουζίνα ρωτάω: «Σε κάθε ταξίδι επιλέγω να δοκιμάσω γεύσεις από την παραδοσιακή κουζίνα του τόπου που επισκέπτομαι. Στα Lofoten λοιπόν δοκίμασα σολομό Νορβηγίας, τις ψαρόσουπές τους και φυσικά μπακαλιάρο.»

«Δεν πήρε πολύ καιρό για να ολοκληρωθεί, χρειάστηκαν σχεδόν επτά ημέρες. Ως επαγγελματίας έχω δημιουργήσει και την ανάλογη ομάδα με την οποία μπορούμε να υποστηρίξουμε project διάφορων ειδών.», απαντά στην ερώτηση για το πόσο καιρό του πήρε να μοντάρει το βίντεο.

Αξίζει να σημειωθεί οτί τα νησιά μνημονεύει και ο Νίκος Καββαδίας στον «Πιλότο Νάγκελ»

Αφού τον κόσμο γύρισεν ολόκληρο, μια μέρα
Κουράστηκε κι απόμεινε πιλότος στο Κολόμπο.
Μα πάντα συλλογίζονταν την μακρινή του χώρα
Και τα νησιά που 'ναι γιομάτα θρύλους, τα Λοφούτεν,
όμως μια μέρα επέθανε στην πιλοτίνα μέσα,
ξάφνου σαν ξεπροβόδισεν το Στίμερ τανκ Φιόρντ Φόλντεν,
όπου έφευγε καπνίζοντας για τα νησιά Λοφούτεν.

The Lofoten Islands from Nick Kontostavlakis on Vimeo.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ