FOCUS

Ζήστε περισσότερο ψάλλοντας εκκλησιαστικούς ύμνους (vid)

Ζήστε περισσότερο ψάλλοντας εκκλησιαστικούς ύμνους (vid)
CNN Greece

Λένε ότι η κλασσική μουσική εξευγενίζει τον άνθρωπο. Τελευταίες μελέτες όμως δείχνουν ότι η βυζαντινή μουσική μπορεί να του χαρίσει κι επιπλέον χρόνια ζωής.

Σε έρευνα που έγινε σε δείγμα 4.000 ανδρών σε όλη την χώρα διαπιστώθηκε ότι όσοι ψάλλουν βυζαντινούς ύμνους ζουν περισσότερο!

Έτσι την στιγμή που ο μέσος όρος του προσδόκιμου επιβίωσης των ανδρών στον γενικό πληθυσμό είναι τα 77 έτη, στους ψάλτες φτάνει στα 81 έτη τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην επαρχία.

Όπως εξηγεί στο CNN Greece o Γιώργος Ναούμ, ειδικός παθολόγος και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδας, το δείγμα αυτό είναι αντιπροσωπευτικό καθώς είναι άνδρες όλων των επαγγελμάτων:

«Ενώ επιστημονικά θα περίμενε κανείς ότι όλοι αυτοί οι άνδρες θα έχουν μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης καθώς πέρα από το βασικό τους επάγγελμα έχουν μια επιπλέον επιβάρυνση αφού δεν έχουν σαββατοκύριακα, στερούνται την ανάπαυλα των Χριστουγέννων και του Πάσχα, παρατηρούμε το εντελώς αντίθετο. Αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής τουλάχιστον κατά 4 έτη.»

Στόχος είναι η έρευνα αυτή να συνεχιστεί έως ότου το δείγμα των ψαλτών να φτάσει τους 25.000 και να μπορεί να δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό.

unnamed

πηγή: CNN Greece

Πως συνδέονται η ψαλμοί με την μακροζωία;

«Τα ηχητικά κύματα της βυζαντινής μουσικής ταιριάζουν απόλυτα με την αρμονική των κυττάρων μας. Ο τρόπος άσκησης των διαφραγμάτων για να μπορέσει ο ψάλτης να ψάλλει 3 και 4 ώρες σημαίνει καλύτερες αναπνοές, καλύτερη μάλαξη των διαφραγμάτων των σπλάχνων, καλύτερη άσκηση του φρενικού νεύρου» λέει ο κύριος Ναούμ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής θα παρουσιαστούν στην Α’ Ημερίδα με τίτλο “Ελληνική Μουσική Παράδοση και 21ος αιώνας” που διοργανώνει η Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος, υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το Σάββατο 6 Μαΐου 2017 και ώρα 09.30 το πρωί, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ι.Μ. Πεντέλης).

Ένα από τα βασικά θέματα της ημερίδας είναι και η προσπάθεια διεθνούς προστασίας της ελληνικότητας της βυζαντινής μουσικής, με την ανάρτηση της στους καταλόγους προστατευόμενων άυλων πολιτιστικών αγαθών της UNESCO.

«Υπάρχει κίνδυνος. Οι Τούρκοι πήραν αυτό το αγαθό και το ονόμασαν οθωμανική μουσική. Το διαδίδουν ως συνέχεια της βυζαντινής μουσικής σε ολόκληρο τον κόσμο. Θεωρώ ότι θα έχουμε κάνει ιστορικό έγκλημα αν αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν χωρίς να κάνουμε τίποτα» τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδας.

Το πάντρεμα της ιατρικής με την ψαλτική

Η ιατρική δίνει στη μουσική την ακρίβεια και την επιστημονικότητα. Η μουσική δίνει στην ιατρική την φαντασία και διευρύνει το πεδίο ενός γιατρού, υποστηρίζει ο Γιώργος Ναούμ:

«Με την ψαλτική ασχολούμαι από παιδική ηλικία. Ο πατέρας μου ήταν ιερέας οπότε πήγαινα στην εκκλησία και έψελνα μαζί με τους ψάλτες. Σε ηλικία 16 ετών πήγα στο Ωδείο Αθηνών και σπούδασα βυζαντινή μουσική. Εν συνεχεία έδωσα στην ιατρική και έκανα παράλληλα και τις δύο σπουδές. Τα λεφτά μου ως φοιτητής τα έβγαζα ψάλλοντας στον Άγιο Ελευθέριο, στην περιοχή του Γκύζη. Όταν πήρα το πτυχίο ως γιατρός, οι ιερείς του ναού, μια Κυριακή μετά την λειτουργία μου έδωσαν μια δερμάτινη τσάντα. Ήταν η πρώτη μου ιατρική τσάντα.»

Σήμερα ο Γιώργος Ναούμ παράλληλα με τους ασθενείς του φροντίζει και τα 17.000 μέλη της Ομοσπονδίας των 56 Συλλόγων Ιεροψαλτών που υπάρχουν σε όλη την χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ