FOCUS

Ημέρα Μητέρας: μεγαλώνει 6 παιδιά σαν να είναι δικά της (vid)

Ημέρα Μητέρας: μεγαλώνει 6 παιδιά σαν να είναι δικά της (vid)
CNN Greece

«Βάλε ζακέτα!», «Πλύνε τα δόντια σου!», «Κάνε μπάνιο!» ακούγεται να λέει μια γυναικεία φωνή και το μυαλό μου πάει αμέσως στη δική μου μαμά.

Η σκέψη μου διακόπτεται από την παρουσία μιας μια πανύψηλης νεαρής γυναίκας. Είναι η Έφη, η οικοδέσποινα του σπιτιού και «μητέρα» 6 εφήβων!

Μπορεί να μην είναι η βιολογική τους μητέρα όμως τα πονάει σαν να είναι δικά της.

«Είναι το δικό μου σπίτι, με τα δικά μου παιδιά! Με εισαγωγικά ή χωρίς, δικά μου τα θεωρώ. Το μόνο που δεν έκανα είναι την περίοδο της κύησης, το να μεγαλώνω αυτά τα παιδιά καθημερινά με όλες τις χαρές, τις αγωνίες και τα προβλήματα τους, τα κάνει δικά μου» λέει στο CNN Greece, η Έφη Μάμη, μητέρα των Παιδικών Χωριών SOS.

20170512 131049

πηγή: CNN Greece

Το σπιτικό της είναι στημένο στην κορυφή του χωριού.

Εντάχθηκε σε αυτή τη δομή φιλοξενίας παιδιών πριν από δέκα χρόνια, για βιοποριστικούς λόγους. Αρχικά ανέλαβε τον ρόλο της «θείας» αλλά η επιθυμία της να προσφέρει αγάπη και φροντίδα σε παιδιά που αναγκάζονται να μεγαλώσουν μακριά από τις οικογένειες τους, την οδήγησε σχετικά σύντομα στην απόφαση να γίνει «μητέρα».

Από νωρίς μπήκε στα βαθιά. Άνοιξε την αγκαλιά της για να μεγαλώσει 6 παιδιά, ηλικίας από 12 έως 15 ετών.

«Πρακτικά, ότι κάνουν οι υπόλοιπες μητέρες το κάνω κι εγώ. Συναισθηματικά κάποιες φορές είναι δύσκολο όταν τα παιδιά έχουν μια επίσκεψη από κάποιον δικό τους ή όταν δεν έχουν επίσκεψη για αρκετό καιρό. Μπορεί ένα παιδί να ζηλέψει και να ρωτάει, εμένα η μαμά μου γιατί δεν έρχεται; Γιατί μ’ άφησε εδώ;» μας λέει η Έφη, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει αυτές τις δυσκολίες με υπομονή και συζητώντας όσο χρειαστεί με το παιδί που αντιδρά.

Η Έφη εδώ και 6 χρόνια που έχει τον ρόλο της μητέρας, είναι το σημείο αναφοράς γι’ αυτά τα παιδιά, είναι η σταθερά τους.

Οι συναισθηματικοί δεσμοί που αναπτύσσονται είναι ισχυροί αν και υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών τα οποία επιμένουν να κρατούν απόσταση για «να μην απατήσουν τους γονείς τους», όπως τα ίδια λένε.

20170512 131035

πηγή: CNN Greece

«Δεν είμαι εγώ η μαμά σου και δεν θέλω να με αγαπάς όσο την μαμά σου. Θα είμαι εδώ, θα σε φροντίζω κι εσύ αγάπα με όσο θέλεις» είναι μια από τις απαντήσεις που έδωσε η Έφη, σε ένα θυμωμένο παιδί.

Ανάμεσα στα παιδιά που εντάχθηκαν στο σπιτικό της υπήρχαν κι εκείνα που ήθελαν να αφεθούν και να νιώσουν ότι ανήκουν κάπου, μας λέει:

«Υπάρχει η μεγάλη μου, η οποία πηγαίνει δευτέρα λυκείου τώρα. Ζει στη Στέγη Νέων πλέον, όμως έρχεται τουλάχιστον μια φορά τον μήνα και τρώμε όλοι μαζί. Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Πάσχα, όλες τις γιορτές έρχεται και μένει εδώ, μαζί μας.»

Γιορτή της μητέρας

20170512 130824

Όπως όλες οι μητέρες, έτσι και η Έφη έχει την τιμητική της σε κάθε γιορτή της Μητέρας.

«Όταν μιλάς με ειλικρίνεια στο παιδί εκείνο το σέβεται και στο ανταποδίδει με αγάπη» λέει στο CNN Greece η νεαρή μητέρα, η οποία θυμάται μια από τις εκπλήξεις που της έκαναν:

«Πέρυσι ξύπνησα το πρωί και άκουγα θόρυβο στην κουζίνα. Σηκώνομαι και βλέπω τον μεγάλο μου μ έναν δίσκο στα χέρια, είχε φτιάξει πρωινό και είχε βάλει κι ένα τριαντάφυλλο επάνω. Είχε προσπαθήσει να μου κάνει ελληνικό καφέ αλλά τον έκανε χτυπητό. Παρ’ όλα αυτά τον ήπια για να τον ευχαριστήσω.»

Εφέτος στο σαλόνι της υπάρχουν εδώ και ημέρες ζωγραφιές και χειροτεχνίες με αφιερώσεις.

Σήμερα όμως, Κυριακή, τα βάζα θα στολιστούν όπως κάθε χρόνο με τα λουλούδια που της φέρνουν τα παιδιά.

Παιδικό Χωριό SOS Βάρης

Στα 8 σπίτια που είναι σε λειτουργεία ζουν 36 παιδιά, ηλικίας από 6 έως 15 ετών.

Τα περισσότερα βρίσκονται εκεί μετά από εισαγγελικές παραγγελίες.

Την φροντίδα τους έχουν αναλάβει 8 «μητέρες» και οι «θείες» , οι οποίες καλούνται να καλύψουν τα ρεπό των πρώτων.

Σε κάθε δυο σπίτια αντιστοιχεί ένας παιδαγωγός. Αυτή την θέση την καλύπτουν άνδρες, οι οποίοι είναι ψυχολόγοι, με σκοπό να υπάρχει η πατρική φιγούρα στα παιδιά που μεγαλώνουν εκεί.

Όταν το παιδί γίνει 17 ετών μετακομίζει στη Στέγη Νέων μέχρι την ηλικία των 23 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ