FOCUS

ΔΕΤ: Μία πανεπιστημιακή σχολή, φυτώριο νέων επιχειρηματιών

ΔΕΤ: Μία πανεπιστημιακή σχολή, φυτώριο νέων επιχειρηματιών
CNN Greece

Επιχειρηματικές ιδέες που υπόσχονται εισόδημα και θέσεις εργασίας. Πολύπλευρη ακαδημαϊκή και επαγγελματική κατάρτιση που σπάει τα στερεότυπα και τις εμμονές τις εξειδίκευσης. Απασχολησιμότητα με ποσοστά προ οικονομικής κρίσης. Και όλα αυτά τα προσφέρει μια διαφορετική πανεπιστημιακή σχολή στην Ελλάδα που θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο. 

Οι πανελλαδικές εξετάσεις τελείωσαν και φέτος και πλέον αυτό που περιμένουν οι υποψήφιοι είναι η ανακοίνωση της βαθμολογίας τους και οι βάσεις των σχολών.
Το μεγαλύτερο δίλημμα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νέα παιδιά είναι η επιλογή μεταξύ αυτού που θα τους εξασφαλίσει μια γρήγορη, τηρουμένων των αναλογιών, επαγγελματική αποκατάσταση και αυτού που πραγματικά αγαπούν και θα ήθελαν να κάνουν στη ζωή τους. Με την Ελλάδα σε οικονομική κρίση εδώ και μια δεκαετία, την ανεργία των νέων στο 44% και τη χώρα σε λιτότητα μέχρι το 2060, ακόμη και οι καλύτερες επιλογές ψαλιδίζουν τα όνειρα των νέων ανθρώπων.

Όσο για το ελληνικό πανεπιστήμιο, παρά τα προβλήματά του και τον περιορισμό των κονδυλίων καταφέρνει να βγάζει καταρτισμένους απόφοιτους και να έχει σημαντικές επιτυχίες. Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση μια πανεπιστημιακή σχολή στην Ελλάδα ξεχωρίζει. Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι μια μοναδική περίπτωση για τα ελληνικά δεδομένα. Και η καλύτερη απάντηση σε όσους προσπαθούν να απαξιώσουν το ελληνικό πανεπιστήμιο συλλήβδην.

Το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δίνει "στέγη" σε πολλές νέες επιχειρήσεις. Πηγή CNN Greece

Απασχολησιμότητα 85%

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι το 85% των αποφοίτων του βρίσκει δουλειά στο αντικείμενο σπουδών του (καταμετρημένο επίσημα) μέσα σε ένα εξάμηνο από το πτυχίο, αλλά και το ότι η ίδια η σχολή αποτελεί θερμοκοιτίδα νέων επιχειρήσεων καθώς πολλοί φοιτητές του πριν ακόμη πάρουν το πτυχίο έχουν στήσει την πρώτη startup τους. Όπως ο Αλέξανδρος Σωτηρόπουλος και η ομάδα του, που πριν πάρουν πτυχίο έστησαν το “bloode” μια ψηφιακή πλατφόρμα που φιλοδοξεί να αλλάξει το σύστημα της αιμοδοσίας στην Ελλάδα, φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους που έχουν ανάγκη για αίμα, με αιμοδότες, δημιουργώντας σταδιακά την μεγαλύτερη κοινότητα αιμοδοτών. “Το bloode ουσιαστικά γεννήθηκε μέσα από τη σχολή. Ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε κάποια κομμάτια του business plan στο πρώτο και στο δεύτερο εξάμηνο και διαπιστώσαμε ότι είχαμε βάλει τις βάσεις για το σχέδιο δράσης του bloode. Κι έτσι αναπτυχθήκαμε πολύ γρήγορα” μας λέει ο Αλέξανδρος Σωτηρόπουλος.

Αντίστοιχη περίπτωση είναι η τελειόφοιτη φοιτήτρια Ευσταθία Χιωτέλλη με την ομάδα της που δημιούργησαν το yayaka.gr μια ηλεκτρονική πλατφόρμα αναζήτησης και αξιολόγησης επαγγελματιών για την φροντίδα ηλικιωμένων.

Ιδέες σαν κι αυτές δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς την καθοδήγηση και τη συμβολή των καθηγητών του ΔΕΤ και κυρίως του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) που έχει δημιουργήσει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Σκοπός του ACEin έχει να βοηθάει τα επωφελούμενα επιχειρηματικά σχήματα να αναπτύξουν τις ιδέες τους και να προχωρήσουν από το στάδιο της ιδέας στο στάδιο της επιχειρηματικής υλοποίησης, αυξάνοντας παράλληλα τις πιθανότητες επιτυχίας μέσα από συνεχή αλληλεπίδραση με την αγορά.

Όπως λέει στο CNN Greece o πρόεδρος της σχολής Γιώργος Γιαγλής, “το ΔΕΤ, συνδυάζει δύο επιστημονικές περιοχές. Της Διοίκησης Επιχειρήσεων και της Πληροφορικής και τον νέων τεχνολογιών.

Η ομάδα του Clio muse, μια εφαρμογής για ψηφιακές πολιτιστικές διαδρομές στην πόλη. Πηγή CNN Greece

Στην κορυφή των βάσεων

Το ΔΕΤ έχει την υψηλότερη βάση εισαγωγής μεταξύ των 58 τμημάτων του Επιστημονικού Πεδίου Οικονομίας και Πληροφορικής. Είναι το μοναδικό Τμήμα στα Ελληνικά ΑΕΙ όπου η πρακτική άσκηση είναι υποχρεωτική για ένα εξάμηνο για όλους τους φοιτητές, με αποτέλεσμα να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων, ενώ ένα ποσοστό 30% των αποφοίτων του συνεχίζουν τις σπουδές τους σε ένα από τα 40 ξένα πανεπιστήμια με τα οποία συνεργάζεται το ΔΕΤ. Το πανεπιστήμιο συνεργάζεται περισσότερες από 150 επιχειρήσεις” λέει ο κ. Γιαγκλής.
“Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τα προβλήματα των τελευταίων ετών στα πανεπιστήμια και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις στο οικονομικό πανεπιστήμιο δεν χάθηκε ούτε μια ώρα μαθήματος” καταλήγει.

Η Δάφνη Τσεβρένη, ο Ανδρέας Φατούρος και ο Γιάννης Νικολόπουλος βρήκαν στο ΔΕΤ υποστήριξη για την startup τους, το Clio muse, μια πλατφόρμα δημοσίευσης και μεταπώλησης πολιτιστικών διαδρομών στην πόλη, εκθέσεις μουσείων, γκαλερί κτλ. Όπως λέει στο CNN Greece η Δάφνη Τσεβρένη “το Κέντρο Επιχειρηματικότης και Καινοτομίας μας βοήθησε να αποφύγουμε τα λάθη που θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει στις σημερινές οικονομικές συνθήκες και να αναπτυχθούμε γρηγορότερα.”

Ιδέες για κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα

Μία αντίστοιχη περίπτωση είναι αυτή του Στέφανου Πρόκου και του Γιώργου Χαλαζόπουλου που έστησαν το VIENO, μια ιδέα που μόνο νέοι άνθρωποι θα μπορούσαν να σκεφτούν. Το VIENO είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα γι αυτούς που βγαίνουν λίγο περισσότερο τα βράδια. Μέσω του VIENO οι χρήστες κάνουν κράτηση σε ένα μπαρ της αρεσκείας τους και έχουν κερασμένο ένα ποτό. Έτσι και όσοι βγαίνουν έχουν όφελός και τα μαγαζιά προσελκύουν πελατεία. Το VIENO έχει μέχρι σήμερα 20.000 χρήστες και 110 συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Η υπηρεσία σύντομα θα είναι διαθέσιμη για σινεμά, θέατρο και καφέ και οι εμπνευστές τους ετοιμάζονται να επεκταθούν και στο Ντουμπάι. “Αυτό που μας πρόσφερε το ΔΕΤ και ειδικά το ACEin είναι ο χώρος στον οποίο μπορούμε να δουλεύουμε, οι συμβουλές που μας παρείχε και φυσικά οι γνωριμίες” λέει ο Γιώργος Χαλαζόπουλος.

Ο Στάφανος Πρόκος, εκ των συνιδρυτών του VIENO. Πηγή CNN Greece

Οι καθηγητές και οι φοιτητές του τμήματος μετέχουν επίσης σε πληθώρα δράσεων, όπως το Ετήσιο Φοιτητικό Συνέδριο Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας που διοργανώνεται αποκλειστικά από φοιτητές και φοιτητικοί και μαθητικοί διαγωνισμοί επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.
Στον τελευταίο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας και καινοτομίας που διοργάνωσε το ΔΕΤ βραβευτήκαν εξαιρετικές επιχειρηματικές ιδέες από τους φοιτητές οι οποίες ήδη βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης, όπως η “Εναλεία”, που είναι η πρώτη σχολή επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα, το “mypipila”, που είναι ένα αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος δηλαδή μια πιπίλα για μωρά που έχει μια υποδοχή για να βοηθά τους γονείς να δίνουν στο μωρό τους το φάρμακό του όταν χρειάζεται, το “fast air bus” που μία πριβέ ή για λίγα άτομα υπηρεσία μεταφοράς από και προς το αεροδρόμιο και άλλες πολλές.

“Δίνουμε έμφαση στις ομάδες που είναι λίγο πιο ώριμες όσων αφορά την επιχειρηματική τους ιδέα” λέει στο CNN Greece o καθηγητής του ΔΕΤ και διευθυντής του ACEin Γιώργος Δουκίδης. “Από τις από τις ομάδες νέων επιχειρηματιών που υποστηρίζουμε στο ACEin σχεδόν το 30% πετυχαίνει, δηλαδή με την έννοια ότι α) δημιουργεί την εταιρία, β) έχει προϊόν ή προϊόντα, γ) έχει βασική ομάδα και δ) και έχει έσοδα. Προσελκύουμε φοιτητές και από άλλα Πανεπιστήμια και το σημαντικό είναι ότι αυτά τα παιδιά μένουν στη χώρα μας και μεσοπρόθεσμα θα συμβάλουν στην ελληνική οικονομία.”

H ομάδα των φοιτητριών που δημιούργησε το "mypipila". Πηγή CNN Greece

Μεταπτυχιακά και διδακτορικά

Ένας στους τρεις φοιτητές του ΔΕΤ βρίσκουν δουλειά στον τομέα ειδίκευσής τους πριν ακόμα πάρουν πτυχίο, ενώ σημαντικός αριθμός συνεχίζουν μεταπτυχιακές σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών, 50 περίπου φοιτητές κάθε χρόνο φοιτούν ή κάνουν πρακτική μέσω του προγράμματος ανταλλαγών ERASMUS σε κορυφαία Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.

Το Τμήμα έχει επίσης ένα από τα μεγαλύτερα πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών στα Ευρωπαϊκά Business Schools και συντονίζει ή συμμετέχει σε 8 μεταπτυχιακά προγράμματα εκ των οποίων 3 ιδρύθηκαν πρόσφατα και 5 είναι καταξιωμένα στον τομέα τους και κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων στην Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ