FOCUS

Τζιχαντιστική τρομοκρατία: αυτές είναι οι μεγάλες προκλήσεις για την Ελλάδα (vid)

Τζιχαντιστική τρομοκρατία: αυτές είναι οι μεγάλες προκλήσεις για την Ελλάδα (vid)

Στο βίντεο που προβάλλεται λίγο πριν από τη λήξη της ημερίδας του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας με θέμα «Ισλαμιστική Ριζοσπαστικοποίηση και Τρομοκρατία - Προκλήσεις και Απαντήσεις σε Ευρώπη και Ελλάδα» εμφανίζονται αλλοδαποί μαχητές, πολίτες κρατών της Δύσης, που εντάχθηκαν στο ISIS. Καλούν ομοθρήσκους συμπολίτες τους να πράξουν το ίδιο και να στραφούν κατά των χωρών στις οποίες γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

Το βίντεο -το οποίο αποτελεί συρραφή διαδικτυακού προπαγανδιστικού οπτικού υλικού του ISIS- ολοκληρώνεται με εικόνες από στρατιωτική εκπαίδευση παιδιών. Ένα από αυτά δηλώνει με περηφάνεια πως προετοιμάζεται για να γίνει μουτζαχεντίν που θα σκοτώνει απίστους. «Ένας άλλος κόσμος έχει γεννηθεί, ψηφιακός κόσμος, ένα ψηφιακό περιβάλλον, το οποίο πλέον εκμεταλλεύονται πλήρως οι συγκεκριμένοι τρομοκρατικοί δρώντες, ιδίως αυτοί που έφυγαν από τις ευρωπαϊκές χώρες και κατέληξαν εκεί», σχολιάζει ο ταξίαρχος Αθανάσιος Κοκκαλάκης, ενώ ο αστυνομικός υποδιευθυντής Ηρακλής Πατεράκης υπογραμμίζει ότι «το ISIS δεν αντιμετωπίζει τα παιδιά ως αναλώσιμους που θα πάνε στη μάχη και θα ανατιναχτούν, τα βλέπει ως το μέλλον της Οργάνωσης, γεγονός που πρέπει να μας ανησυχεί».

Οι τζιχαντιστές ηττώνται, ο τζιχαντισμός θεριεύει

Μπορεί η δύναμη σε Συρία και Ιράκ του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους» ή Ντάες ή ISIS να έχει σημαντικά μειωθεί τον τελευταίο καιρό, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με την έλξη που αυτό -όπως και οι ομοϊδεάτες του της Αλ Κάιντα- ασκούν σε ευρωπαίους μουσουλμάνους πολίτες, πολλοί από τους οποίους είναι μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς. Το δείχνουν η κλιμάκωση των τζιχαντιστικών επιθέσεων και η διασπορά τους. Κοντολογίς, όπως λέει ο Κωνσταντίνος Καβράκης της Europol:

Το επίπεδο απειλής είναι υψηλό. Θα λέγαμε ότι είναι το υψηλότερο όλων των εποχών

Εκατοντάδες συλλήψεις υπόπτων τζιχαντιστών στην Ε.Ε. - 15 στην Ελλάδα

Η τελευταία έκθεση της Europol δείχνει τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των συλληφθέντων σε σχέση με την τζιχαντιστική τρομοκρατία στα κράτη - μέλη της Ε.Ε: 159 οι συλληφθέντες το 2012, 718 το 2016. Πέραν της διπλής σύλληψης η οποία πήρε μεγάλη δημοσιότητα -αυτή των Μπεκτάσεβιτς και αλ Χασάνι στις αρχές του 2016 στην Αλεξανδρούπολη- άλλοι 13 συνελήφθησαν πέρυσι από τις ελληνικές αρχές ασφαλείας ως ύποπτοι για συνεργασία με τζιχαντιστικές ομάδες. Όπως σημειώνει ο ταξίαρχος Γεώργιος Κανέλλος, «παρότι δεν έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη οργανωμένων εξτρεμιστικών ισλαμικών πυρήνων ούτε έχει καταγραφεί επικίνδυνη ακραία δραστηριοποίηση μουσουλμάνων που διαβιούν στη χώρα μας, ο κίνδυνος παρείσφρησης εξτρεμιστικών στοιχείων μέσω των δικτύων διακίνησης παράνομων μεταναστών δεν μπορεί να αποκλειστεί».

europol-arrest-jihadism_2.png

πηγή: EUROPOL

Ενσωμάτωση μεταναστών και ταυτοτική κρίση

Η ενσωμάτωση των προσφύγων και η κρίση ταυτότητας των μεταναστών 2ης και 3ης γενιάς συνιστά μεγάλη, αν όχι τη μεγαλύτερη, πρόκληση για την Ελλάδα, η οποία, προσώρας, δεν έχει βιώσει την ένταση του κινδύνου της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας. Δύο παρεμβάσεις εκπροσώπων κοινοτήτων μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα τραβούν την προσοχή. Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ελλάδας - Πακιστάν, Σαγιέντ Τζαμίλ, εκφράζει παράπονα για ελλιπή συνεργασία των αρχών με τις κοινότητες των μεταναστών. «Δεν αντιλαμβάνομαι την πικρία», απαντά ο κ. Κανέλλος «έχουμε ξανασυναντηθεί, εδώ είμαστε, είμαστε ανοικτοί, η μάχη κατά της τρομοκρατίας απαιτεί συστράτευση». Ο Πρόεδρος της Στέγης Σύρων Ελλάδας, οδοντίατρος Σλίμπι Αϊμάν, ‘δείχνει’ την καχυποψία της Ευρώπης προς το πολιτικό Ισλάμ ως μία από τις αιτίες της ριζοσπαστικοποίησης και προσθέτει με νόημα ότι «εμείς, ως κοινότητες που ζούμε στην Ευρώπη, είμαστε από τα πρώτα θύματα της τρομοκρατίας».

Η πόλωση: ισλαμιστικός και ακροδεξιός εξτρεμισμός

Η παρέμβαση του Αϊμάν Σλίμπι θέτει την ουσία του ζητήματος της πόλωσης, η διατήρηση και η όξυνση της οποίας ανησυχούν πολύ και απαιτούν δράσεις. «Αυτό που λέμε αντανακλαστική, σωρευτική, η μία ριζοσπαστικοποίηση που πυροδοτεί την άλλη ριζοσπαστικοποίηση» εξηγεί ο διεθνολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕ.ΜΕ.Α. Τριαντάφυλλος Καρατράντος, «η απάντηση ακροδεξιών ριζοσπαστικών ομάδων στην ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση στοχοποιώντας μετανάστες και μουσουλμάνους».

europol-718-2016_2.jpg

πηγή: EUROPOL

Ο κίνδυνος από τους αλλοδαπούς μαχητές που επιστρέφουν

Επιπρόσθετη πρόκληση για την Ελλάδα -η οποία, μάλιστα, εμφανίζεται σε χάρτες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ως μέρος του «Χαλιφάτου»- είναι οι αλλοδαποί μαχητές που εγκαταλείπουν το Ντάες τώρα που αυτό ηττάται, και ενδεχομένως επιχειρήσουν μέσω Ελλάδας να περάσουν στην Ευρώπη με σκοπό ακόμη και να μεταφέρουν στο έδαφoς της Ε.Ε. τακτικές από το πεδίο της μάχης. Η αποκάλυψη του Κωνσταντίνου Καβράκη είναι ανατριχιαστική:

Aπόκρυψη εκρηκτικών όχι ακριβώς στο πορτ-μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου -μιλάμε πάντα για επιθέσεις αυτοκτονίας με αυτοκίνητο- αλλά στο σασί. Έχουμε πληροφορίες ότι επιχειρούν να «χτίσουν» ένα αυτοκίνητο ως εκρηκτικό μηχανισμό

jihadism-kemea.JPG

Εισήγηση για τους ξένους μαχητές, ΚΕ.ΜΕ.Α. - πηγή: Μαρία Καρχιλάκη

«Οδηγός» για την αναγνώριση τζιχαντιστών

Άλλο τόσο προβληματίζουν, πιθανή χρήση υφιστάμενων δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος για λογής-λογής διευκολύνσεις σε τζιχαντιστές, ενδεχόμενη ριζοσπαστικοποίηση μεταναστών στις φυλακές, όπως και ο αυξανόμενος κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης εντός των προσφυγομεταναστευτικών δομών. Ζητούμενο, ειδικά για τα δύο τελευταία, είναι, με τη βοήθεια επιχειρησιακού οδηγού -όπως εξηγεί ο αστυνομικός υποδιευθυντής, στέλεχος του ΚΕ.ΜΕ.Α. Βασίλειος Θεοφιλόπουλος- να μπορέσουν οι επαγγελματίες πρώτης γραμμής έγκαιρα να δουν τα σημάδια: «Περιλαμβάνει ενδείξεις τόσο σε πρώιμο στάδιο όσο και σε ώριμο. Στο μεν πρώιμο -ενδείξεις για αναγνώριση ενδεχόμενης διαδικασίας ριζοσπαστικοποίησης, στο δε ώριμο -ενδείξεις αναγνώρισης ενδεχόμενης προετοιμασίας τρομοκρατικών ενεργειών, ένταξη, δηλαδή, στην ενεργό δράση».

Ο «τζιχαντιστής λύκος»

Ακόμη μία απειλή με δυναμική που απασχολεί ελληνικές και μη αρχές ασφαλείας είναι -όπως δείχνουν οι επιθέσεις των τελευταίων ετών- ο «τζιχαντιστής λύκος», ο οποίος σε αντίθεση με τον τυπικό μοναχικό δράστη δεν είναι πλέον «μόνος» αλλά πλήρως δικτυωμένος και ενεργός στην διαδικτυακή τζιχαντιστική κοινότητα από την οποία αντλεί υποστήριξη, παίρνει συμβουλές και οδηγίες για να προετοιμάσει το χτύπημά του και αποκτά τζιχαντιστική «ταυτότητα» ως μέλος μιας ευρύτερης ομάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ