FOCUS

Γιατί είναι ξεχωριστή η Πανσέληνος του Αυγούστου - οι εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Γιατί είναι ξεχωριστή η Πανσέληνος του Αυγούστου - οι εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα
Εθνικό Αστεροσκοπείο

Τον Αύγουστο είναι στα καλύτερά της. Καλοκαιρινή, ερωτική, ενίοτε κόκκινη, σχεδόν πάντα εντυπωσιακή, μία ακόμη αυγουστιάτικη πανσέληνος μας προσκαλεί να την απολαύσουμε.

Την Δευτέρα 7 Αυγούστου, μία ακόμα καλοκαιρινή πανσέληνος, καλεί τους «εραστές» της σε μία εντυπωσιακή συνάντηση. Αυτήν τη φορά η Σελήνη θα βρεθεί σε μερική έκλειψη, καθώς θα εισέλθει μερικώς στην σκιά της γης και θα σκιαστεί μικρό μέρος της επιφάνειάς της.

Η μερική έκλειψη ξεκινά στις 20:23 όπου η σελήνη βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα, στις 21:22 πραγματοποιείται το μέγιστο του φαινομένου και στις 22:18 ολοκληρώνεται η φάση της μερικής έκλειψης, καθώς η σελήνη θα έχει βγει από την σκιά της Γης.

Όπως και αν τη δείτε, όπου και αν την απολαύσετε, ίσως η θέασή της να αποτελεί μία απλή υπενθύμιση για την ομορφιά που μας περιβάλλει και για την αξία της στιγμής, ιδιαίτερα όταν αυτή αποτελεί μέρος του ελληνικού καλοκαιριού.

2575931

Κόκκινο φεγγάρι

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της Σελήνης τον Άυγουστο είναι όταν παίρνει αυτήν την κόκκινη απόχρωση. Όπως εξηγεί στο CNN Greece η Αναστασία-Φιόρη Μεταλληνού, αστροφυσικός και συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου, «αυτό οφείλεται στην ατμόσφαιρα της Γης. Είναι ένα φαινόμενο ατμοσφαιρικό. Το φως περνάει μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης κι όταν η Σελήνη είναι χαμηλά στον ορίζοντα, το πάχος της ατμόσφαιρας που διανύει το φως μέχρι να φτάσει στα μάτια μας, είναι μεγαλύτερο από το αν ερχόταν κατακόρυφα, ψηλά από τον ουρανό. Οπότε διαθλάται το φως, με αποτέλεσμα τα σωματίδια της ατμόσφαιρας που είναι χαμηλά στον ορίζοντα να απορροφούν τα πιο μπλε χρώματα και να αφήνουν να περάσει το κόκκινο φως. Αρκεί να τη δούμε όταν ανατέλλει και είναι χαμηλά».

Πού θα δείτε την Πανσέληνο

Στην αυγουστιάτικη πανσέληνο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα είναι ανοικτό στον χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας, από τις 20:30 έως τις 22:30 για τους επισκέπτες που επιθυμούν να παρατηρήσουν την σελήνη και την μερική έκλειψή της. Ειδικευμένο προσωπικό θα είναι διαθέσιμο, ώστε να παρέχει πληροφορίες για το φαινόμενο.

4154640

Η Πανσέληνος του Αυγούστου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο χρυσός των Μυκηνών, τα κυκλαδικά ειδώλια, τα αριστουργήματα της αρχαίας γλυπτικής, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και η περιοδική έκθεση «Οδύσσειες» θα συνθέσουν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ) τη Δευτέρα 7 Αυγούστου ένα νυχτερινό πανόραμα και μια σπάνια εμπειρία περιήγησης για όσους παραμένουν στην πόλη.

Ειδικότερα την εν λόγω μέρα, από τις 20:00 έως τις 24:00, το ΕΑΜ θα είναι ανοικτό με ελεύθερη είσοδο για να καλωσορίσει τη μεγαλύτερη πανσέληνο του καλοκαιριού και τους επισκέπτες που επιθυμούν να περιηγηθούν στις αναρίθμητες αίθουσές του. Από τις 20.15 ως τις 21.15, αρχαιολόγοι του Μουσείου και ξεναγοί του Σωματείου Ελλήνων Ξεναγών, θα ξεδιπλώσουν στις ολόφωτες αίθουσες τις δικές τους «Νυχτερινές Ιστορίες», αφηγούμενοι άγνωστες όψεις των εκθεμάτων, που συναντούν τους μύθους και τα μυστήρια του αρχαίου κόσμου, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από τις 21.30 ως τις 23.00 στον δροσερό εσωτερικό κήπο του Μουσείου, θα ακολουθήσει συναυλία έντεχνης μουσικής με την Ηρώ Σαΐα. Με αφορμή τη μεγαλύτερη πανσέληνο του χρόνου, η ερμηνεύτρια θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τραγούδια από τις δύο προσωπικές της δουλειές (Γυναίκα Τριαντάφυλλο-Λευκό Χαρτί), τις καινούργιες διασκευές σε τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου (Για χατίρι σου, Δεν έχει αρχή, Τι να θυμηθώ, Χόρεψαν τ'άσπρα πουλιά), καθώς και ένα απάνθισμα από τα πιο μελωδικά τραγούδια μεγάλων συνθετών, με τη συνοδεία του Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο και τη συμμετοχή του Γιάννη Παλαμίδα στο τραγούδι.

Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία θα ανοίξουν στο κοινό

93 χώροι, μνημεία και μουσεία της χώρας θα πραγματοποιήσουν δρώμενα (μουσικές συναυλίες, ποιητικές βραδιές, παρατήρησητου έναστρου ουρανού, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις χορού, ξεναγήσεις, θέατρο σκιών) ενώ άλλοι 22 χώροι και μουσεία θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό, χωρίς τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Η είσοδος σε όλους τους ανεξαιρέτως τους χώρους είναι ελεύθερη.

Στην Αττική

ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Μουσική εκδήλωση με την Ανδριάννα Μπάμπαλη και το κουαρτέτο Quarderinas Quartet. “Quarderinas Moonlight Stories”. Ώρα 21.00, με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Μουσείων Εστίαση Α.Ε.

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό πέραν του ωραρίου του από τις 20.00 έως τις 24.00. “Νυχτερινές Ιστορίες” (20.00-21.30): αρχαιολόγοι του μουσείου και ξεναγοί αφηγούνται... “Στον κήπο του Μουσείου” (21.30-23.00): συναυλία έντεχνης μουσικής με την Ηρώ Σαϊα στο αίθριο του Μουσείου.

ΕΦΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

19.00 – 20.00. Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο Βραυρώνας. 20.00-21.00 Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας. 21.00-23.00 Συναυλία του μουσικού σχήματος “Χειμερινοί Κολυμβητές” στον προαύλιο χώρο του Μουσείου. Συνδιοργάνωση με το Δήμο Μαρκοπούλου
Αρχαιολογικός χώρος Σουνίου Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό έως τις 24.00.

ΕΦΑ ΑΘΗΝΩΝ

Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Κεραμεικού
Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπιείου – Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 20.00-22.00.
Ναός Αγίου Γεωργίου (Ομορφοκκλησιά) Γαλατσίου
Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων
Αρχαιολογικός χώρος Κρήνης Θεαγένους στα Μέγαρα
Αρχαιολογικός χώρος Αφαίας, Αίγινα – Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός χωρίς εκδηλώσεις από 21.00 έως 23.30
Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά (αύλειος χώρος μουσείου)

Επισυνάπτεται ο κατάλογος με τις εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ