FOCUS

Πυρηνικά καταφύγια με ανέσεις 5αστερου ξενοδοχείου (pics-vid)

Πυρηνικά καταφύγια με ανέσεις 5αστερου ξενοδοχείου (pics-vid)
REUTERS

Η σκόπιμη διαρροή της πληροφορίας προς τον τύπο από την πλευρά της Πιονγιάνγκ ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να χτυπήσει με πυραύλους το νησί Γκουάμ, το οποίο ανήκει στην επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει προκαλέσει ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

Μπορεί βέβαια να αναρωτηθεί κανείς γιατί έχει μπει στο στόχαστρο του ηγέτη της Βόρειας Κορέας αυτό το τουριστικό θέρετρο του συμπλέγματος των νησιών Μαριάνες.

Εκτός από το γεγονός ότι είναι σε κοντινή απόσταση και ένας πύραυλος χρειάζεται μόνο 20 λεπτά για να φτάσει ως εκεί και να χτυπήσει έδαφος των ΗΠΑ, στο νησί υπάρχουν 2 αμερικανικές βάσεις, οι οποίες καταλαμβάνουν το ένα τρίτο της έκτασης του. Μάλιστα εκεί υπάρχουν και πολλά βομβαρδιστικά αεροπλάνα.

Οι κάτοικοι στο Γκουάμ όπως και στα νησιά της ευρύτερης περιοχής ανησυχούν καθώς βλέπουν ότι υπάρχει πλέον ο κίνδυνος μιας πυρηνικής επίθεσης.

Η πιθανότητα αυτή κάνει όσους προετοιμάζονταν για έναν πυρηνικό πόλεμο, να νιώθουν δικαιωμένοι.

Βέβαια καταφύγια με ανέσεις 5αστερου ξενοδοχείου και με την δυνατότητα παραμονής σε αυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα μπόρεσαν να αποκτήσουν μόνο οι πλούσιοι και μέχρι σήμερα εκκεντρικοί του πλανήτη.

Ιαπωνία

888

πηγή:Kim Kyung Hoon/Reuters

Μόλις ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ, μια εταιρεία κατασκευής πυρηνικών καταφυγίων στην Ιαπωνία άρχισε να δέχεται βροχή από αιτήματα κατοίκων, οι οποίοι ήθελαν να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Ο Seiichiro Nishimoto, CEO της κατασκευαστικής εταιρείας δεν δίστασε να ανοίξει τις πόρτες του σπιτιού του στον φωτογραφικό φακό και να δείξει το καταφύγιο που έχει ετοιμάσει για εκείνον και την οικογένεια του.

Καθώς κατεβαίνει κανείς από τα σκαλιά στο υπόγειο της μονοκατοικίας η διακόσμηση αλλάζει τελείως.

Το αεροστεγές καταφύγιο ασφαλίζει από μια βαριά ατσαλένια πόρτα η οποία έχει κατασκευαστεί για να αντέχει ακόμη και τις πιο ισχυρές εκρήξεις.

Στη μια πλευρά του δωματίου έχει τοποθετηθεί ένα σύστημα το οποίο θα φιλτράρει τον αέρα που θα μπαίνει στο καταφύγιο από την επιφάνεια της γης, προκειμένου να μην εισέλθουν στο χώρο ραδιενεργά ή άλλα επικίνδυνα αέρια.

Ένας «καθαριστής» αέρα, ο οποίος μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 6 ατόμων κοστίζει 620.000 γιεν ενώ σχεδόν για τους διπλάσιους αγγίζει τα 1.7 εκατομμύρια γιεν.

Καλού-κακού διαθέτει και επιπλέον εξοπλισμό, όπως μάσκα αερίων, συσκευή που ανιχνεύει την ραδιενέργεια και προϊόντα επείγουσας ανάγκης.

Το συγκεκριμένο καταφύγιο που βρίσκεται στην Osaka μπορεί να φιλοξενήσει 13 άτομα, κοστίζει συνολικά περίπου 25 εκατομμύρια γιεν και χρειάστηκαν τέσσερις μήνες για την κατασκευή του.

Η.Π.Α.

Τον εφιάλτη του πυρηνικού πολέμου «πούλησαν» έξυπνοι κατασκευαστές και σε ζάμπλουτους επιχειρηματίες στις ΗΠΑ.

Έτσι σταδιακά άρχισαν να δημιουργούνται μικρές πόλεις κάτω από την επιφάνεια της γης. Οι περισσότεροι βασίστηκαν πάνω σε παλιές κατασκευές του στρατού.

Ιντιάνα

Στη περιοχή της Ιντιάνα έχει φτιαχτεί ένα πυρηνικό καταφύγιο το οποίο μπορεί να αντέξει μια έκρηξη ισχύος 20 μεγατόνων ακόμη και σε κοντινή απόσταση από αυτό.

Σε αυτό το υπόγειο συγκρότημα μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι και 80 άτομα. Ο κατασκευαστής υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι του καταφυγίου μπορούν για τουλάχιστον ένα χρόνο να επιβιώσουν εκεί χωρίς να χρειαστεί να επιστρέψουν στην επιφάνεια της γης.

Εκτός από υπνοδωμάτια, ο χώρος διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα ιατρεία με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, θέατρο, κινηματογραφική αίθουσα, γυμναστήριο, μέχρι και κήπο όπου θα μπορούν να φυτέψουν λαχανικά.

Το κόστος εισόδου για το κάθε άτομο είναι 35.000 δολάρια και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι δεν υπάρχουν κενές θέσεις πλέον.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στα άτομα που έχουν κάνει κράτηση στην «κιβωτό» για την ημέρα της «αποκάλυψης» είναι ένας στρατηγός του αμερικανικού στρατού και ένας σταρ του Χόλυγουντ.

Τζόρτζια

Ένα άλλο καταφύγιο στην περιοχή της Τζόρτζια με τις ίδιες προδιαγραφές, σε ότι αφορά την αντοχή των υλικών, θυμίζει πιο πολύ ένα κανονικό σπίτι.

Σε μια έκταση λοιπόν σε 32 στρεμμάτων έχει φτιαχτεί κάτω από την επιφάνεια της γης ένα χώρος σε δύο επίπεδα.

Στο πρώτο επίπεδο βρίσκονται όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι και στον δεύτερο έχουν κατασκευαστεί 4 πολυτελή διαμερίσματα, με το καθένα να διαθέτει κουζίνα, τραπεζαρία, καθιστικό, μπάνιο και δύο υπνοδωμάτια.

Το κόστος του κάθε διαμερίσματος είναι 17,5 εκατομμύρια δολάρια.

Κάνσας

Μια άλλη υπόγεια «γειτονιά» έχει κατασκευαστεί σε περιοχή του Κάνσας.

Για την χρήση του μισού ορόφου ο ένοικος θα πρέπει να πληρώσει 1.500.000 δολάρια ενώ αν θέλει ολόκληρο τον όροφο το κόστος διπλασιάζεται.

Αν η ιδέα σας φαίνεται δελεαστική, θα αναγκαστείτε να ψάξετε σε άλλο πυρηνικό καταφύγιο διότι αυτό έχει πουληθεί.

Πυρηνικά καταφύγια που θυμίζουν πολυτελείς βίλες έχουν κατασκευαστεί και σε πολλά σημεία της Ευρώπης.

Πάντως το μεγαλύτερο καταφύγιο όλων των εποχών που όμοιο του σε χλιδή και παροχές δεν υπάρχει άλλο στον κόσμο είναι υπό κατασκευή στη Γερμανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ