FOCUS

Αποκλειστικό CNN Greece: Αντιμετωπίζεται η σεξουαλική παρενόχληση με Εικονική Πραγματικότητα;

Χρήστος Γαβαλάς Χρήστος Γαβαλάς - CNN Greece

Για τη σημασία της χρήσης της Εικονικής Πραγματικότητας σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα ούτως ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο μίλησε στο CNN Greece και τον Χρήστο Γαβαλά η επιχειρηματίας Μόργκαν Μέρσερ.

Η 26χρονη υπήρξε θύμα σεξουαλικής βίας η ίδια και εντόπισε το πρόβλημα στο κενό που δημιουργείται από την έλλειψη ουσιαστικής ενσυναίσθησης γύρω από το ζήτημα και αποφάσισε να ιδρύσει η ίδια εταιρεία εκπαίδευσης μέσω VR για επιχειρήσεις που θέλουν να βοηθήσουν τους εργαζομένους τους με έναν πρωτοποριακό τρόπο να κατανοήσουν τί πραγματικά σημαίνει παρενόχληση, όχι θεωρητικά αλλά εντελώς πρακτικά.

«Είναι πολύ δύσκολο για μια γυναίκα να εξηγήσει την εμπειρία της σε έναν άντρα, εάν αυτός ο άντρας δεν είχε ποτέ ζήσει αυτή τη σειρά εμπειριών στην πραγματικότητα. Είναι πολύ δύσκολο να δημιουργήσει ενσυναίσθηση γύρω από αυτό, είναι πολύ δύσκολο κάποιος να μπει στα παπούτσια κάποιου άλλου όταν κυριολεκτικά δεν καταλαβαίνουν το συναίσθημα της ενόχλησης, το συναίσθημα της δυσφορίας, το συναίσθημα του θυμού», είπε χαρακτηριστικά.

Και προσέθεσε πως έτσι κυριολεκτικά ξύπνησε με την ιδέα για την εταιρεία, πριν καν ξεκινήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες το κίνημα metoo.

«Σκέφτηκα βασικά γιατί να μην πάρουμε την εικονική πραγματικότητα και να βάλουμε τους ανθρώπους στην κατάσταση και να δημιουργήσουμε αυτά τα μέρη όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να εξασκήσουν τις συμπεριφορές τους».

Αυτό που κάνει το πρωτοποριακό προϊόν της εταιρείας της είναι να βάζει τους ανθρώπους σε ένα σενάριο, χρησιμοποιώντας ρεαλιστικούς χαρακτήρες και όχι άβαταρ μέσω της τοποθέτησης γυαλιών εικονικής πραγματικότητας.

«Χρησιμοποιούμε ρεαλιστικούς χαρακτήρες να σε κοιτούν, που σου μιλούν, που παραβιάζουν τον προσωπικό σου χώρο, που μπορεί να έρθουν λίγο πιο κοντά ή που μπορεί να πουν κάτι που θα μπορούσε να εκληφθεί με πολλούς τρόπους και σαν χρήστης ή εργαζόμενος στην εκπαίδευση σου δίνεται η δυνατότητα να μιλήσεις, να αντιδράσεις και να πεις κάτι», τόνισε.

Και συμπλήρωσε ότι στόχος της εταιρείας της είναι είναι πάντα να διασφαλίζει ότι οι άνθρωποι που παρακολουθούν την εκπαίδευση έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν την έκβαση του σεναρίου.

«Είτε είσαι παριστάμενος μπορείς να μάθεις να είσαι καλύτερος σύμμαχος, να στηρίζεις πιο αποτελεσματικά, να αντιδράς και να είσαι πιο υποστηρικτικός και να αντιμετωπίσεις τις προκαταλήψεις σου κάνοντας αυτό, ώστε να βγαίνεις δυναμικά μπροστά με καλύτερο τρόπο. Είτε εάν μαθαίνεις πώς να αποκρίνεσαι, μπορείς να μάθεις πώς να το αναφέρεις, πώς να πλοηγηθείς στην κατάσταση. Πάντα μαθαίνουμε τους ανθρώπους ότι έχουν την εξουσία να διασφαλίσουν ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές ευρύτερα στην κοινωνία», εξήγησε.

Για την δημιουργία των σκηνών, η κα Μέρσερ εξήγησε ότι η εταιρεία της συμβουλεύτηκε πολλά από τα θύματα / επιζήσαντες του Χάρβεϊ Ουάινσταϊν, αρκετά μάλιστα από τα οποία δεν είχαν καν ταχθεί ανοιχτά εναντίον του εκείνη την εποχή.

Ενώ πρόσθεσε ότι αυτό που ήθελε να διασφαλίσει με τη δημιουργία του περιεχομένου είναι ότι δεν θα προκληθούν άνθρωποι που είχαν τραυματιστεί ψυχικά από συμπεριφορές, ακόμα και εάν δεν τις είχαν αποκαλύψει ανοιχτά.

«Ήθελα να φέρουμε ειδικούς στα τραύματα και τις μορφές επικοινωνίας για να σιγουρέψουμε πως οποιοδήποτε και αν είναι το υλικό ή το πρόγραμμα εκπαίδευσης, δεν θα προκαλέσει γιατί αν το σκεφθεί κανείς είναι τόσο πολλοί αυτοί που έχουν παρενοχληθεί και είναι τεράστιο το ποσοστό των ανθρώπων που δεν έχει ακόμα μιλήσει και το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν μιλήσει δεν σημαίνει ότι δεν τους έχει συμβεί».

Η Μόργκαν Μέρσερ τόνισε παράλληλα ότι ενδεικτικά οι σκηνές εκτυλίσσονται σε ένα πάρτυ στο γραφείο, ή σε ένα περιβάλλον αίθουσας σύσκεψης ή και στις εξ αποστάσεως μέρες του κορωνοϊού που διανύουμε «σε ένα περιβάλλον κοινωνικής απόστασης στο γραφείο σας όπου έχετε μια συζήτηση για συνάντηση με έναν πελάτη, και κάποιος περνάει να πει κάτι σύντομο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ