H Κατερίνα Παναγοπούλου για τον εθελοντισμό και τους ενεργούς πολίτες
Προσωπικό αρχείο Κ. Παναγοπούλου
INSIGHTS

H Κατερίνα Παναγοπούλου για τον εθελοντισμό και τους ενεργούς πολίτες

Χρόνια τώρα, μέσα από θέσεις ευθύνης, η Κατερίνα Παναγοπούλου, Εθνική Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το ‘Ευ Αγωνίζεσθαι’ και Πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών ‘Καλλιπάτειρα’, προσφέρει αφιλοκερδώς κοινωνικό έργο και ταξιδεύει ανά την υφήλιο για να διαδώσει τις παιδευτικές αξίες του Ολυμπισμού, οι οποίες, όπως σταθερά επαναλαμβάνει, συνιστούν απαραίτητο εργαλείο για τη «μετεξέλιξη των κοινωνιών σε πιο ανθρωποκεντρικά και συνεκτικά σύνολα».


«Η Αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος»

Με την υποστήριξή της, και τη συμμετοχή διακεκριμένων μελών της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, διοργανώθηκε, στην Αρχαία Ολυμπία, από το Πανεπιστήμιο Πατρών, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, το πρώτο διεθνές συνέδριο με τίτλο «Η Αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος» ούτως ώστε να καταδειχτεί ότι η ελληνική παιδεία αποτελεί ολοκληρωμένο οδικό χάρτη για την ανθρωπότητα. Όπως λέει στο CNN Greece η κ. Παναγοπούλου, «ήταν ένα προσκύνημα στον τόπο που γέννησε την Ειρήνη, τον Ολυμπισμό, την Εκεχειρία και ο οποίος ενεργοποιείται, δυστυχώς, κάθε τέσσερα χρόνια δίνοντας μόνο την Ολυμπιακή Φλόγα». Απετέλεσε στοίχημά της, ο τόπος και το πανανθρώπινο μήνυμα του να ζωντανέψουν ξανά. Έτσι, ως συνέχεια του συνεδρίου, και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τους δήμους Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας, ιδρύθηκε, εκεί, το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών για να συνδράμει την Πολιτεία στην προσπάθειά της να αναδειχθεί η οικουμενική σημασία της Ελλάδας. «Παρά τις δυσκολίες που περνά η χώρα μας, οι ‘έξω’ μας βλέπουν όπως δείχνουμε εμείς ότι είμαστε», υπογραμμίζει η Κατερίνα Παναγοπούλου και προσθέτει: «Έχουμε τρόπο να δείξουμε αυτά που γέννησε ο τόπος μας. Και θα το κάνουμε».


«Κέντρο Διάγνωσης και Πρόληψης Υγείας Νέων Αθλητών ‘Καλλιπάτειρα’»: στη μέγγενη του κράτους

Πριν από εννέα χρόνια, το σωματείο γυναικών ‘Καλλιπάτειρα’, το οποίο έχει κλείσει τέσσερις δεκαετίες προσφοράς στον αθλητισμό, ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργηθεί ειδικό κέντρο διάγνωσης και πρόληψης υγείας νέων αθλητών έτσι ώστε να μη ‘σβήνουν’ νέοι άνθρωποι στα γήπεδα. «Παιδιά ηλικίας 8 έως 14 ετών, συγκεκριμένα το 6% του πληθυσμού, χάνουν τη ζωή τους στην πρώτη τους επαφή με τον αθλητικό χώρο, διότι η υγεία τους δεν έχει ελεγχθεί», τονίζει η Κατερίνα Παναγοπούλου, παραπέμποντας σε σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την προσπάθεια αυτή του σωματείου συνέδραμαν επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, χορηγίες εξασφαλίστηκαν, τα αρμόδια υπουργεία ενθουσιάστηκαν. Παραχωρήθηκε χώρος μέσα στο ‘Σωτηρία’. Το κτίριο, στη θέση του σημερινού ερειπίου, ανέλαβε να χρηματοδοτήσει ο σύζυγος της κ. Παναγοπούλου, εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος· δωρεά στη μνήμη του αδελφού του που είχε αφήσει, χτυπημένος από φυματίωση, την τελευταία του πνοή σε ηλικία 17 ετών στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, στη διάρκεια του πολέμου.



Έγιναν οι μελέτες, ετοιμάστηκε η μακέτα. Μάλιστα, μετά από επαφή με το υπουργείο παιδείας συμφωνήθηκε οι μαθητές να περνούν για έλεγχο από εκεί και να εφοδιάζονται με ειδική κάρτα. Μόνο που στην πορεία βρέθηκε πως ο χώρος που παραχωρήθηκε για να γίνει το κέντρο δεν ...ανήκε στο ‘Σωτηρία’. Έκτοτε ουδέν. «Απορώ πως μπορούν και κοιμούνται ήσυχοι κάποιοι», λέει η Κατερίνα Παναγοπούλου και συμπληρώνει: «Ακόμη περιμένουμε απαντήσεις. Κι αυτές δεν πρέπει να δοθούν μόνο σ’ ένα σωματείο 2.500 γυναικών απ’ όλη την Ελλάδα· πρέπει να δοθούν και στους συγγενείς των νεκρών παιδιών. Μόνο στην Αθήνα χάνονται περίπου 60 παιδιά. Χάνονται αθόρυβα. Φανταστείτε να μεταφέρει κάποιος 60 λευκά φέρετρα έξω από ένα υπουργείο και να απαιτήσει να μάθει γιατί δεν έγιναν οι προληπτικοί έλεγχοι... Επίσης, αναγκαίο είναι να μην αποθαρρύνουμε τους ενεργούς πολίτες που έχει ανάγκη, ειδικά αυτά τα χρόνια, η πατρίδα μας. Μόνο του το κράτος, δίχως τους ενεργούς πολίτες -τους πολίτες, δηλαδή, οι οποίοι οργανωμένα προσφέρουν κοινωνικό έργο- δεν μπορεί, λόγω συνθηκών, να προχωρήσει. Τέτοια αδιαφορία αποθαρρύνει όσους θέλουν και μπορούν να συνδράμουν εθελοντικά».

‘Χρυσό’ στην Ελλάδα από τη ΔΟΕ

Ένα από τα πολλά βραβεία που έχουν απονεμηθεί στην ακούραστη Κατερίνα Παναγοπούλου είναι και αυτό της Ευρώπης από τη ΔΟΕ, το 2012, για την πολυετή εθελοντική της προσφορά στον αθλητισμό. Η διάκριση αυτή έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για εκείνη καθώς όπως λέει «δεν είναι δικό μου χρυσό μετάλλιο, είναι της Ελλάδας. Πρώτη φορά το κατακτούσε η χώρα μας. Φέτος είχαμε την τύχη να απονεμηθεί ακόμη ένα, αυτό στη Βούλα Κουζομπόλη. Είναι μεγάλη προβολή της πατρίδας μας».


Η έννοια του ‘Ολυμπιακού ανθρώπου’

Το όραμα της δραστήριας Πρέσβεως στο Συμβούλιο της Ευρώπης και Προέδρου της ‘Καλλιπάτειρας’ συνοψίζεται σε δύο λέξεις: Ολυμπιακός άνθρωπος· άλλως, το κύτταρο εκείνο που θα συμβάλλει στην ειρηνική κοινωνία. Πώς δομείται; Μέσω ποιας διαδικασίας; «Μόνο αν κατανοηθεί πόσο σημαντικός είναι ο αθλητισμός στην παιδεία του ανθρώπου», λέει η κ. Παναγοπούλου και καταλήγει: «Με τον αθλητισμό μαθαίνεις να υπομένεις, να επιμένεις, να συνεργάζεσαι, να σέβεσαι, να υπακούς σε κανόνες. Έρχεται στα χρόνια τα τρυφερά, χωρίς να επιβάλλεται, με το παιχνίδι και τη χαρά. Έτσι διαμορφώνονται χαρακτήρες και κατά συνέπεια άνθρωποι».


Στούντιο: Περικλής Χατζηνάκος

Σκηνοθεσία: Σεραφείμ Ντούσιας

Συνέντευξη - κείμενο: Μαρία Καρχιλάκη

Μοντάζ: Μαρία Καρχιλάκη, Κατερίνα Μέξη

Οργάνωση παραγωγής: Ανδρέας Παναγόπουλος