Οι top χειμερινοί προορισμοί για το 2017
INSIGHTS

Οι top χειμερινοί προορισμοί για το 2017

Στην «καρδιά» του χειμώνα οι περισσότεροι έχουν ήδη προγραμματίσει κάποιο ταξίδι, που σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν το επόμενο διάστημα. Κοσμικές πρωτεύουσες ή εξωτικοί προορισμοί, στόχος για όλους όσοι σχεδιάζουν κάποιου είδους απόδραση είναι η εμπειρία και φυσικά το ίδιο το ταξίδι. Οι επιλογές, για όσους αποφασίζουν να ταξιδέψουν, είναι αμέτρητες και μπορούν να καλύψουν και την πιο κρυφή επιθυμία του επισκέπτη. Αυτό που θα πρέπει να λάβει υπόψη του είναι το εξής:

Αν και η θερμοκρασία έχει πέσει κατακόρυφα, μπορεί να επιλέξει προορισμούς στους οποίους θα απολαύσει θερμότερα κλίματα και θα αναζωογονηθεί, ανακαλύπτοντας όλα τα μυστικά του τόπου κι αφήνοντας τη μαγεία του να συνεπάρει και τον πιο απαιτητικό ταξιδευτή.

Λονδίνο, Βιέννη, Φρανκφούρτη, Γενεύη, Ζυρίχη, Πράγα, Βουδαπέστη, Παρίσι, Νέα Υόρκη συγκαταλέγονται στους top προορισμούς για το 2017. Την «έκπληξη» κάνουν μέσα στο καταχείμωνο η Ασία και η Ινδονησία και φυσικά το Μπαλί, σε συνδυασμό με την πάντα πρωτοπόρα Σιγκαπούρη, αλλά και το πολλά υποσχόμενο Βιετνάμ.

Ινδικός Ωκεανός και οι Μαλδίβες είναι το πιο μεθυστικό σύμπλεγμα «σειρήνων», ενώ στις Σεϋχέλλες μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει το «αιώνιο καλοκαίρι».

Στον αντίποδα, η Νέα Υόρκη είναι πάντα μία must επιλογή με τη γοητεία των ουρανοξυστών να κατακλύζουν τους ουρανούς.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής της SWISS για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία, κ. Ιωάννης Ζωγραφάκης, όπως και ο CEO-Γενικός Διευθυντής της Exotic Tours κ. Δημήτρης Πυρετζίδης, μιλώντας στο CNN Insights, μας μετέφεραν τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την «ταυτότητα» του Έλληνα ταξιδιώτη σήμερα, αλλά και τη γενικότερη εικόνα που παρουσιάζει η τουριστική αγορά για το έτος που σε λίγες ημέρες τελειώνει, αλλά και το 2017 που θα ακολουθήσει.

Ελβετία

Ένας από τους δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης, η Ελβετία «μαγεύει» όχι μόνο τους Ευρωπαίους, αλλά και ταξιδιώτες από Αμερική και Ασία από την εποχή του Grand Tour (1660-1840) που ήταν το παραδοσιακό ταξίδι της Ευρώπης των νεαρών και ευγενών κυρίως Ευρωπαίων. Η φύση της, τα ποτάμια της, η ηρεμία της, η οργάνωσή της καθιστούν την Ελβετία ιδανικό προορισμό, ειδικά το χειμώνα, ενώ δεκάδες είναι τα μέρη εκείνα που πρέπει οπωσδήποτε να πιάσουν χώρο στη μνήμη μίας ψηφιακής μηχανής. Παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος της φήμης της έχει να κάνει με χιόνι και σκι, η Ελβετία διαθέτει πλήθος πόλεων και μερών που αξίζει τον κόπο να δει κάποιος, τα οποία θα του χαρίσουν εμπειρίες, όμορφες εικόνες και σίγουρα αξιοζήλευτο φωτογραφικό άλμπουμ.


Νέα Υόρκη

Η πιο φωτογραφημένη πόλη του κόσμου, η θρυλική μεγαλούπολη των ΗΠΑ είναι η πατρίδα του Αμερικάνικού ονείρου που όλοι αναζητούν, η πόλη που τρέχει μπροστά από την εποχή μας και κάθε φορά που κάποιος την επισκέπτεται, του δίνει μαθήματα για το πώς θα είναι το μέλλον. Οι επισκέπτες στην Νέα Υόρκη έχουν την ευκαιρία να ζήσουν στο ρυθμό της πιο συναρπαστικής πόλης του πλανήτη. Θέατρα, αγορές, μουσεία, κλαμπ, θεάματα πάσης φύσης, καφέ, εστιατόρια τα πάντα συνωμοτούν για να αποπλανήσουν ακόμη και τον πιο συντηρητικό επισκέπτη. Η Νέα Υόρκη δίνει στον ταξιδιώτη την αίσθηση ότι βρίσκεται στο κέντρο του κόσμου.


Ιωάννης Ζωγραφάκης: Ο Έλληνας ταξιδεύει ακόμη και την τελευταία στιγμή

Στους πάντα αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς του χειμώνα, όσον αφορά στις προτιμήσεις των Ελλήνων, συγκαταλέγεται το Λονδίνο, η Βιέννη, η Φρανκφούρτη, η Γενεύη, η Ζυρίχη, η Πράγα, η Βουδαπέστη και φυσικά… «έχουν πάντα το Παρίσι…», σύμφωνα με όσα αναφέρει στο CNN INSIGHTS ο Περιφερειακός Διευθυντής της SWISS για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία, κ. Ιωάννης Ζωγραφάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικό είναι πως ο Έλληνας διατηρεί στο DNA του τα ταξίδια της τελευταίας στιγμής. «Ο Έλληνας ταξιδιώτης σκέφτεται και δρα περισσότερο παρορμητικά παρά οργανωμένα, σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους» υπογραμμίζει σχετικά ο ίδιος.


Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ

Μπαλί και Σιγκαπούρη

Για όποιον επιλέξει να επισκεφθεί το Μπαλί, καλό θα είναι να το συνδυάσει με την Σιγκαπούρη.Κι αυτό διότι, το Μπαλί είναι ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός προορισμός της Ινδονησίας, ένα νησί με το μεγαλύτερο ινδουιστικό πληθυσμό στον κόσμο.

Εκπληκτικής ομορφιάς φύση, βουνά, ποτάμια, καταρράκτες, ηφαίστεια και μία θάλασσα με τα χίλια χρώματα, διατίθενται προς εξερεύνηση. Η φιλοξενία και οι τελετές των ντόπιων, αλλά και τα φαγητά, οι χαλαροί ρυθμοί και η υπέροχη πολυτέλεια των ξενοδοχείων, οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: Εάν υπάρχουν παράδεισοι επί της γης, το Μπαλί είναι ένας από αυτούς.

Σε συνδυασμό με την Σιγκαπούρη, την «πόλη των λιονταριών» ή « Νησί των ορχιδέων», μπορεί κάποιος να ανακαλύψει την τρομερή οικονομική και εμπορική της δύναμη, ενώ πρόκειται για τον «ασιατικό ναό» των απανταχού shopaholic. Διαθέτει εμβληματικά restaurants, ανύπαρκτο κυκλοφοριακό πρόβλημα, εξωτικούς κήπους και ίσως το μοναδικό στον κόσμο ζωολογικό κήπο, στον οποίο τα ζώα κυκλοφορούν ελεύθερα! Εξάλλου, οι σύγχρονες υποδομές, η υποδειγματική καθαριότητα, τα πολυτελή εμπορικά κέντρα, τα τεράστια πάρκα, τα μοδάτα desigh hotels και η κοινωνική συνείδηση των πολιτών συνδυάζονται αρμονικά με τους πολύχρωμους δρόμους της Chinatown, τους μάντεις της τύχης, τους μάγους, τους καλλιγράφους και τους πιστούς των ναών.


Βιετνάμ

Πρόκειται για μια από τις πλέον πιο ασφαλείς περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, με υπέροχα τοπία, ασβεστολιθικούς κατάφυτους βράχους, ζούγκλες με άγρια βλάστηση, ζεστά πεντακάθαρα νερά και δεκάδες παραλίες. Στην εικόνα του Βιετνάμ κρύβονται εικόνες με, εντυπωσιακές παγόδες, τεράστιους ορυζώνες, αιωνόβια δέντρα και δεκάδες υπαίθριες αγορές. Η ατμοσφαιρική Χο Τσι Μινχ που ακόμα και σήμερα ονομάζεται από πολλούς ντόπιους Σαϊγκόν, η πρωτεύουσα Ανόι με τα στενά σοκάκια και τα ατέλειωτα παραδοσιακά προϊόντα, το Χοϊ Αν ένα ζωντανό μουσείο του 17ου αιώνα, η Hue, παλιά αυτοκρατορική πρωτεύουσα στην εποχή της Δυναστείας Nguyen, αλλά και ο μοναδικός κόλπος Ha Long, με τα 3.000 νησάκια, χαρακτηρισμένος από την UNESCO ως βιότοπος παγκόσμιας οικολογικής αξίας είναι λίγα μόνο από τα μοναδικά αξιοθέατα του Βιετνάμ. Η εξαιρετική του κουζίνα, οι ατέλειωτες παραλίες αλλά και η πιο σπουδαία του όμως περιουσία η γλυκύτητα και η ομορφιά των κατοίκων του, αιχμαλωτίζει τον επισκέπτη για πάντα με τη μαγεία και την ομορφιά της.


Δημήτρης Πυρετζίδης: Χειμερινή περίοδος με μεγάλη ροή τουριστών σε εξωτικούς προορισμούς

Την εξαιρετικά σημαντική πληροφορία, πως οι Έλληνες επιλέγουν να επισκεφθούν εξωτικούς προορισμούς κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, μας μεταφέρει ο CEO και Γενικός Διευθυντής της Exotic Tours, κ. Δημήτρης Πυρετζίδης.

«Παρατηρούμε αρκετά μεγάλη αύξηση, πάνω από 20%, τη φετινή σεζόν, σε εκείνους που επιλέγουν να ταξιδέψουν», υπογραμμίζει ο κ. Πυρετζίδης αναφερόμενος στους Έλληνες για να προσθέσει πως ο Έλληνας είναι «ένας πολύ δυναμικός ταξιδιώτης που δεν κάνει “εκπτώσεις” στα ταξίδια που πραγματοποιεί και που δεν έχει περιορίσει τις μέρες του ταξιδιού αλλά μέχρι κάποιο σημείο ενδεχομένως να έχει περιορίσει τη συχνότητα που ταξιδεύει».


Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ

Μαλδίβες

Οι Μαλδίβες είναι νησιωτική χώρα, που αποτελείται από 26 ατόλες στον Ινδικό Ωκεανό και είναι εκείνος ο προορισμός όπου ο επισκέπτης μπορεί να πραγματοποιήσει τις καλύτερες διακοπές στον κόσμο, με τις πιο luxury συνθήκες. Στα σανσκριτικά –όπως εικάζεται ως προς το όνομα τους- η λέξη maladvipa σημαίνει «γιρλάντα νησιών». Ότι δηλαδή είναι οι Μαλδίβες: Ένα ιδιόμορφο περιλαίμιο στον Ινδικό Ωκεανό, ένα μεθυστικό σύμπλεγμα «σειρήνων»! Νησιά γεμάτα φοίνικες, λευκές παραλίες και τιρκουάζ λιμνοθάλασσες, ζεστά νερά με κοραλλιογενείς υφάλους και τροπικό κλίμα περιμένουν επισκέπτες καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.


Σεϋχέλλες

Το μέρος αυτό ανακάλυψε το 1742 ο καπετάνιος Lazare Picault. Tα 115 νησιά που συνθέτουν το αρχιπέλαγος των Σευχελλών, κατοικούνται από περίπου 80.000 κατοίκους, μια μίξη Ευρωπαίων, Αφρικανών και Ασιατών. Το αιώνιο καλοκαίρι τους, τα καθιστά αυτό που στις ταξιδιωτικές μπροσούρες θεωρείται «παράδεισος επί της γης» ενώ το «παιχνίδι της ταξιδιωτικής αποπλάνησης» παίζεται κυρίως στα τρία βασικά νησιά του: το Praslin, το Mahe και το La Dique. Πλούσια τροπική βλάστηση, χρυσαφένιες παραλίες, βοτανικοί κήποι, θαλάσσια πάρκα, αλλά και κουζίνες επιπέδου που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα, ωραίες και οικονομικές αγορές και συγκλονιστικά resorts με δεκάδες luxurious παροχές που γίνονται κυριολεκτικά «κρησφύγετα» για το μυαλό και το σώμα, ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό ταξιδευτή.


Αξίζει να σημειωθεί πως ένα ενδιαφέρον ταξίδι τελευταίας στιγμής είναι στο Σουλτανάτο του Ομάν (Μουσκάτ). Στο σουλτανάτο αυτό της Μέσης Ανατολής, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει την εμπειρία της εξερεύνησης μιας από τις πιο ιδιαίτερες χώρες της περιοχής. Το Ομάν έχει υπάρξει αποικία των Πορτογάλων ενώ και το ίδιο είχε επεκταθεί στις ανατολικές ακτές της Αφρικής, διώχνοντας του Πορτογάλους από τη Ζανζιβάρη και γύρω από τη Μοζαμβίκη. Σήμερα είναι μια σύγχρονη χώρα της Μέσης Ανατολής, με σημαντικές διαφοροποιήσεις (προς το πιο ανεκτικό) από τις υπόλοιπες σε ζητήματα όπως η θέση της γυναίκας, αν και οι κάτοικοί του ήταν από τους πρώτους που ασπάστηκαν το Ισλάμ. Πρόκειται για μία από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες στον κόσμο, με ερήμους, οάσεις, υπερσύγχρονες πόλεις, με το εξωτικό Μουσκάτ να σας προσκαλεί σε μια γνωριμία με την εκπληκτικών χρωμάτων πολυτέλειά του.

Μία βαλίτσα, μία φωτογραφική μηχανή, ένας σωστός υπολογισμός εσόδων-εξόδων και μία ευκαιρία περιμένουν για να ικανοποιήσουν εκείνους που τολμούν να εκτεθούν σε νέες εμπειρίες.

Κείμενο - Συνεντεύξεις: Σοφία Μαυραντζά

Κάμερα- Μοντάζ: Περικλής Χατζηνάκος

Σκηνοθεσία: Σεραφείμ Ντούσιας

Eπιμέλεια longform: Τάσος Οικονόμου