ΚΟΣΜΟΣ

«Ο Θεός είναι κάτω από τα συντρίμμια της Γάζας»: Τα Χριστούγεννα της Βηθλεέμ εν μέσω πολέμου

«Ο Θεός είναι κάτω από τα συντρίμμια της Γάζας»: Τα Χριστούγεννα της Βηθλεέμ εν μέσω πολέμου
Μια φάτνη στα συντρίμμια AP Photo/Leo Correa

Πάνω σε συντρίμμια έχουν τοποθετήσει φάτνες για τα φετινά Χριστούγεννα οι Χριστιανοί Παλαιστίνιοι στη Βηθλεέμ, τη γενέτειρα του Χριστού, συμβολίζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την καταστροφή που έχει υποστεί η πόλη της Γάζας από τις ισραηλινές επιδρομές. 

Οι άλλοτε κατανυκτικοί εορτασμοί έχουν δώσει τη θέση τους στη σιωπή. Φέτος δεν θα πραγματοποιηθούν ούτε συμπόσια, ούτε παραδοσιακές παρελάσεις Προσκόπων, ούτε θα έρθουν προσκυνητές από όλο τον κόσμο.

Μια Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία έστησε τη φάτνη της με τρόπο που συμβολίζει την κατάσταση στην Παλαιστίνη. Ο Ιησούς - τυλιγμένος σε ένα keffiyeh, το ασπρόμαυρο καρό μαντίλι που έχει γίνει σύμβολο της παλαιστινιακής ταυτότητας - βρίσκεται ανάμεσα στα ερείπια από σπασμένα τούβλα, πέτρες και κεραμίδια που αντιπροσωπεύουν την καταστροφή της Γάζας.

«Είμαστε συντετριμμένοι» δήλωσε ο πάστορας της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας, Munther Isaac που δημιούργησε τη φάτνη.

«Ο Θεός είναι κάτω από τα ερείπια στη Γάζα» δήλωσε χαρακτηριστικά στους New York Times.

Τον περασμένο μήνα, οι πατριάρχες και οι επικεφαλής διαφόρων εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ σε μια δήλωσή τους προέτρεψαν τις εκκλησίες τους να εγκαταλείψουν τις «άσκοπες εορταστικές εκδηλώσει». Αντίθετα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι ιερείς και οι πιστοί θα πρέπει «να επικεντρωθούν περισσότερο στο πνευματικό νόημα των Χριστουγέννων».

Σύμφωνα με τους ίδιους, περίπου 35.000 χριστιανοί βρίσκονται στην περιοχή της Βηθλεέμ. Ο συμβολισμός των Χριστουγέννων αποτελεί συστατικό στοιχείο της πόλης. Αυτό με τον πόλεμο άλλαξε.

Την ίδια ώρα, η συρρικνούμενη κοινότητα των Παλαιστινίων Χριστιανών στη Γάζα έχει πληγεί σκληρά από την έναρξη του πολέμου. Τουλάχιστον 16 σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή που προκάλεσε ζημιές στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, της παλαιότερης πόλης της Γάζας. Ο Πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα «τρομοκρατία», αφού μια χριστιανή μητέρα και κόρη σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς καθώς βρίσκονταν σε συγκρότημα εκκλησίας.

Όπως μεταδίδει το μέσο Economist «οι μισοί από τους χριστιανούς της Γάζας έχουν τραπεί σε φυγή από την έναρξη του πολέμου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ