ΚΟΣΜΟΣ

LIVEBLOG Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει με τη Ρωσία το καθεστώς ουδετερότητας

LIVEBLOG Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει με τη Ρωσία το καθεστώς ουδετερότητας
(Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Με μια ματιά οι εξελίξεις:

  • «Η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει την υιοθέτηση ενός ουδέτερου καθεστώτος ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, αλλά θα πρέπει να εγγυηθεί από τρίτα μέρη και να τεθεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε Ρώσους δημοσιογράφους, μεταδίδει το Reuters.
  • Την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί ο επόμενος δια ζώσης γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Τουρκίας.
  • Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν είχε την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία αναφέρθηκαν στην τελευταία κατάσταση του πολέμου και στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Και οι δύο συμφώνησαν να διεξαχθούν οι συνομιλίες στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

  • Αποστάσεις από τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «σφαγέα» τον Βλαντιμίρ Πούτιν, κράτησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας ότι ο ίδιος θα απέφευγε αυτές τις εκφράσεις, διότι εξακολουθεί να συζητά με τον Ρώσο πρόεδρο.
  • Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι 1.119 άμαχοι έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί στην Ουκρανία και 1.790 έχουν τραυματιστεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα.
  • Υπό ρωσικό έλεγχο έχει τεθεί, η πόλη Σλάβουτιτς, όπου διαμένει το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για 3 νεκρούς.
  • Οι μάχες μαίνονται σε Κίεβο, Μαριούπολη ενώ δύσκολη είναι κατάσταση και στο Τσερνίχιβ.
  • Δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι άνοιξαν σήμερα, εκ των οποίων ο ένας στη Μαριούπολη.

Live οι εξελίξεις στο LIVE BLOG του CNN Greece: