ΚΟΣΜΟΣ

LIVEBLOG: Σε εξέλιξη επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων της Azovstal στη Μαριούπολη

LIVEBLOG: Σε εξέλιξη επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων της Azovstal στη Μαριούπολη
Πρώτες εικόνες από την απομάκρυνση αμάχων από τη χαλυβουργία Azovstal AP Photo

Με μια ματιά:

  • Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων από τη σοβιετική χαλυβουργία Azostal, τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη. Ήδη περισσότεροι από 100 άμαχοι έχουν διαφύγει. Αναβάλλεται για τη Δευτέρα επιχείρηση για την απομάκρυνση αμάχων από άλλα σημεία της πόλης.
  • Η Μόσχα έχει επικεντρώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, αφού απέτυχε να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο.
  • Ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει την Χερσώνα, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της προσαρτημένης χερσονήσου της Κριμαίας, ενώ έχει υπό τον έλεγχό του το μεγαλύτερο τμήμα της Μαριούπολης, μια στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα.
  • Ένας ρωσικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από την Κριμαία κατέστρεψε τον διάδρομο προσγειώσεων-απογειώσεων του αεροδρομίου της Οδησσού, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής Μαξίμ Μαρτσένκο, ο οποίος τόνισε πως δεν υπήρξαν θύματα.
  • Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χθες Σάββατο ότι η χώρα του θα συνεχίσει «να παρέχει στους Ουκρανούς τον εξοπλισμό που χρειάζονται για να αμυνθούν».
  • Η Ρωσία κατήγγειλε εκ νέου ουκρανικές επιθέσεις στο έδαφός της. Aξιωματούχοι στην περιοχή του Μπριάνσκ, που συνορεύει με την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, ανέφεραν ότι η αντιαεροπορική άμυνα απώθησε ένα ουκρανικό αεροσκάφος, αλλά χτυπήθηκε μια πετρελαϊκή εγκατάσταση.