ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Παραβίαση του διεθνούς δικαίου η επιχείρηση ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας

Συρία: Παραβίαση του διεθνούς δικαίου η επιχείρηση ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας
REUTERS/Omar Sanadiki

Καταφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των αρχών του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ συνιστά η συντονισμένη επίθεση από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, στην πρώτη του αντίδραση για την επιχείρηση που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Η Συρία καλεί τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει ρητά αυτή την επιθετική συμπεριφορά, που θα οδηγήσει μόνο στην ανάφλεξη της έντασης σε όλο τον κόσμο και θα αποτελέσει απειλή στην παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια στο σύνολό της, αναφέρεται στην ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από το συριακό πρακτορείο ειδήσεων.

Νωρίτερα, το καθεστώς της Δαμασκού καταδίκασε τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον στόχων στη Συρία από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, τονίζοντας ότι είναι "καταδικασμένη να αποτύχει", ενώ τη χαρακτήρισε μια "κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου", όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Aνώτερος αξιωματούχος στην περιφερειακή συμμαχία που υποστηρίζει τη Δαμασκό δήλωσε ότι η συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της «απορρόφησαν» την επίθεση που δέχθηκαν σήμερα από τις ΗΠΑ και οι θέσεις που έγιναν στόχοι είχαν εκκενωθεί πριν από μέρες χάρη σε προειδοποίηση εκ μέρους της Ρωσίας.

«Απορροφήσαμε το πλήγμα», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.

«Είχαμε μια έγκαιρη προειδοποίηση για το πλήγμα από τους Ρώσους ... και όλες οι στρατιωτικές βάσεις είχαν εκκενωθεί πριν από λίγες ημέρες», δήλωσε ο αξιωματούχους. Περίπου 30 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν κατά την επίθεση και το ένα τρίτο απ' αυτούς καταρρίφθηκαν, δήλωσε ακόμη.

«Προβαίνουμε σε εκτίμηση των υλικών ζημιών», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ