ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική νίκη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα

Ιστορική νίκη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα
Υποστηρίκτρια της αντιπολίτευσης πανηγυρίζει τη νίκη στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές Reuters

Ιστορικής σημασίας νίκη για την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα καθώς κέρδισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια.

Ο συνασπισμός των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το Τραπέζι της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD) κερδίζει 99 έδρες, έναντι 46 του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSUV) του προέδρου της χώρας, Νίκολα Μαδούρο.

Παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες κατηγορούν τον διάδοχο του Ούγκο Τσάβες για αντιδημοκρατικές μεθόδους, ο Νίκολα Μαδούρο παραδέχθηκε την ήττα του και σε διάγγελμα προς το λαό της χώρας σημείωσε: «Ηρθαμε με την ηθική μας, με την δεοντολογία μας, για να αναγνωρίσουμε αυτό το δυσάρεστο αποτέλεσμα, για να το αποδεχθούμε και να πούμε στη Βενεζουέλα μας ότι το Σύνταγμα και η δημοκρατία θριάμβευσαν. “Θριάμβευσε όμως και ο οικονομικός πόλεμος», πρόσθεσε, κατηγορώντας οικονομικούς και επιχειρηματικούς κύκλους για ενίσχυση της αντιπολίτευσης.

«Περνάμε την χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας μας», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χεσούς Τορέαλμπα. «Η Βενεζουέλα χρειαζόταν μια αλλαγή και αυτή ήρθε. Μια νέα πλειοψηφία εκφράστηκε και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα».

Η ήττα του Μαδούρο σηματοδοτεί ένα ισχυρό πλήγμα στον τσαβισμό με την αντιπολίτευση να εκμεταλλεύεται την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια που δημιουργήθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης και της πτώσης των τιμών του αργού πετρελαίου, τη μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος της χώρας. Το εκλογικό αποτέλεσμα έσπευσε να χαιρετήσει η ΕΕ μέσω δήλωσης της Φεντερίκα Μογκερίνι η οποία χαρακτήρισε «την ψήφο του εκλογικού σωματος ως μια ψήφο για την αλλαγή».

Ο Νίκολα Μαδούρο θα κληθεί, πλέον, να αντιμετωπίσει την ισχυρή αντιπολίτευση αν και ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι σύντομα θα επιχειρήσει να μειώσει τις εξουσίες του Κοινοβουλίου. Οι επόμενες προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ