ΚΟΣΜΟΣ

Η Άγκυρα σβήνει από τον χάρτη το Καστελλόριζο και βγάζει στη Μεσόγειο το Barbaros

Η Άγκυρα σβήνει από τον χάρτη το Καστελλόριζο και βγάζει στη Μεσόγειο το Barbaros
Twitter

Στο «κόκκινο» ανεβάζει την ένταση στις σχέσεις της με την Αθήνα η Άγκυρα, που αργά το βράδυ της Τρίτης εξέδωσε Navtex με την οποία ενημερώνει ότι βγάζει για έρευνες το Barbaros στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα δυτικά της Κύπρου στα νοητά όρια των ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας σε περιοχή που επικαλύπτει τμήματα των τεμαχίων τέσσερα και πέντε της κυπριακής ΑΟΖ.

Με τη NAVTEX 1032/18 η Τουρκία δεσμεύει μεγάλη περιοχή η οποία βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μέρος της είναι στο όριο της Κυπριακής ΑΟΖ, για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών από το R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, και τα βοηθητικά σκάφη M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON.

Στην παράτυπη τουρκική NAVTEX που εκδόθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης, αναφέρεται ότι το τουρκικό σεισμογραφικό θα πραγματοποιήσει έρευνες από την 18η Οκτωβρίου έως την 1η Φεβρουαρίου του 2019. Η Άγκυρα ζητά από όλα τα πλοία να τηρήσουν απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων από το Barbaros.

Η περιοχή στην οποία θα κάνει τις πολύμηνες έρευνές του το Barbaros, είναι εκείνη που η Άγκυρα θεωρεί ότι φθάνει η δική της ΑΟΖ, και για να το καταφέρει αυτό σβήνει από τον χάρτη το Καστελλόριζο.

Η χρονική περίοδος των ερευνών αλλά και η περιοχή που επέλεξαν οι Τούρκοι να στείλουν το Barbaros δεν είναι τυχαία αλλά φαίνεται πως επιλέχθηκαν για να επιδείξει η Τουρκία παρουσία κατά τη διάρκεια των γεωτρήσεων της ExxonMobil στο τεμάχιο 10.

Οι Τούρκοι πλέον «παίζουν τα ρέστα τους» σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ έχοντας σκοπό να υλοποιήσουν πιθανόν ακόμη και διπλή γεώτρηση σε δύο περιοχές, προκειμένου να οριοθετήσουν τη δική τους ΑΟΖ. Ο ένας στόχος της Άγκυρας είναι στα όρια του Νοτίου Αιγαίου (Δωδεκάνησα) και ο άλλος στην κυπριακή ΑΟΖ στα οικόπεδα 5, 6, 7. Στην πρώτη περίπτωση στοχοποιείται από τους Τούρκους η θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο, Κάσο και Κρήτη και στην δεύτερη η κυπριακή ΑΟΖ στα βόρεια του νησιού σε συγκεκριμένα θαλάσσια οικόπεδα, σύμφωνα και με τον ελληνικό Τύπο και ειδικούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ