ΚΟΣΜΟΣ

Ικανοποίηση Ε.Ε, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ για το «ναι» των Σκοπιανών βουλευτών

Ικανοποίηση Ε.Ε, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ για το «ναι» των Σκοπιανών βουλευτών
Reuters

Την ικανοποίησή τους για την επιτυχή έκβαση της πρώτης ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ για την έγκριση της έναρξης των διαδικασιών για την συνταγματική αναθεώρηση εξέφρασαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, οι οποίοι έστειλαν μηνύματα στήριξης στην ηγεσία της γειτονικής χώρας. 

Εντυπωσιασμένος από το «αποτελεσματικό» και «υπεύθυνο» τρόπο με τον οποίο λειτούργησε το δημοκρατικό σύστημα στη γειτονική χώρα δήλωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την έγκριση της έναρξης των διαδικασιών της συνταγματικής αναθεώρησης από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ.

«Αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη όχι μόνο για τη χώρα σας αλλά για την περιοχή και για την Ευρώπη. Θέλω να συγχαρώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, και ιδίως την ηγεσία της, για αυτό το σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», τόνισε σε δήλωσή του στη «Φωνή της Αμερικής», καταλήγοντας με την ελπίδα «τα υπόλοιπα βήματα θα προχωρήσουν ομαλά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και ενθαρρύνω όλους τους πολιτικούς ηγέτες να συνεργαστούν εποικοδομητικά για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία και να προχωρήσουν στην υλοποίηση της».

Ε.Ε και ΝΑΤΟ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε μέσω Twitter «σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών».

Με κοινή τους δήλωση η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιόχανες Χαν, επαναδιατυπώνουν τη σταθερή τους προσήλωση στη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ως ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωσή της και καλώντας τη γείτονα να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στις συνταγματικές αλλαγές, που θα οδηγήσουν τη χώρα στον ευρωπαϊκό δρόμο.

«Αναμένουμε τώρα οι εθνικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας να συνεχιστούν χωρίς καθυστερήσεις με την υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει σθεναρά την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν τον Ιούνιο οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας. Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγετική ικανότητα και υπευθυνότητα για την επίλυση μιας από τις παλαιότερες διαμάχες στην περιοχή» τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην κοινή ανακοίνωση.

«Εξαρτάται από την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς να ολοκληρώσουν τις εθνικές διαδικασίες σχετικά με τη συμφωνία για το ονοματολογικό και να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ», αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο γ.γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καλωσορίζοντας την έγκριση του κοινοβουλίου της πΓΔΜ στην πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ