ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Περιπολίες από τους ελαιοπαραγωγούς για τους επίδοξους κλέφτες

Ισπανία: Περιπολίες από τους ελαιοπαραγωγούς για τους επίδοξους κλέφτες
EPA- ALAA BADARNEH

Νυχτερινές περιπολίες οργανώνουν οι αγρότες στην Ισπανία για να προφυλάξουν τις ελιές από επίδοξους κλέφτες που μαίνονται τα χωράφια, επιδιώκοντας να καρπωθούν τους κόπους των ελαιοπαραγωγών.

Μάλιστα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική ιστοσελίδα Daily Mail, η ισπανική αστυνομία έχει καταφέρει να συλλάβει ορισμένους με αυτοκίνητα που ξεχειλίζουν από κλεμμένα τσουβάλια με ελιές.

Για παράδειγμα, μόνο το Νοέμβριο εκλάπησαν 26.000 κιλά ανεπεξέργαστων ελιών μέσα σε μόλις μια νύκτα συνολικής αξίας περίπου 15.579 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το ελαιόλαδο -συχνά αποκαλούμενο και όχι τυχαία «υγρός χρυσός»- έφτασε σε υψηλά 18 ετών τον περασμένο Αύγουστο, αγγίζοντας τα 5,42 ευρώ ο τόνος. Αυτή η άνοδος στις τιμές του ελαιολάδου οδήγησε πολλούς σε νυχτερινές επιδρομές στην Εξτραμαδούρα, στην κεντρική Ισπανία, όπου ολόκληροι ελαιώνες ξεγυμνώθηκαν από ληστές.

Ως υπεύθυνους για τις κλοπές, οι Ισπανοί αγρότες υποδεικνύουν στις αρχές Ρουμάνους και Βούλγαρους, υποστηρίζοντας ότι η «μαφία» έχει απλώσει τα πλοκάμια της στην Ισπανία και πουλά τις κλεμμένες ελιές στη μαύρη αγορά.

«Πάντα υπήρχαν φαινόμενα κλοπής, αλλά είναι η πρώτη φορά που το πλιάτσικο λαμβάνει τέτοιες διαστάσεις», τονίζουν με δηλώσεις τους οι Ισπανοί αγρότες στον ξένο Τύπο. Επιπλέον, κατηγορούν τη δικαιοσύνη για ελλιπή αντιμετώπιση, καθώς συχνά οι κλέφτες αφήνονται ελεύθεροι λίγες μόλις ώρες αφού συλληφθούν με μόνη δέσμευση να παρουσιαστούν στο δικαστήριο σε μεταγενέστερο χρόνο.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, όμως τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της ξηρασίας η σοδειά της είναι μειωμένη σχεδόν πάνω από 50%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ