ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νεκρές 15.000 αγελάδες από σφοδρή χιονοθύελλα στο Τέξας

ΗΠΑ: Νεκρές 15.000 αγελάδες από σφοδρή χιονοθύελλα στο Τέξας
REUTERS/Marvin Gentry

Σφοδρή χιονοθύελλα έπληξε το Τέξας των νότιων ΗΠΑ σκοτώνοντας 15.000 αγελάδες και εμποδίζοντας τους κτηνοτρόφους σε διάστημα δυο ημερών να αρμέξουν τα ζώα που γλίτωσαν από την κακοκαιρία.

Αυτό γνωστοποίηση η Ένωση Γαλακτοπαραγωγών του Τέξας με τους αγρότες να μην έχουν υπολογίσει καν το εύρος των ζημιών που προκάλεσε η χιονοθύελλα που έπληξε την περιοχή στις 26 Δεκεμβρίου.

«Προσπαθούν ακόμη να καθαρίσουν το χιόνι, τουλάχιστον σταμάτησε να χιονίζει» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κίρστεν Βόινις, μια εκπρόσωπος τύπου της Ένωσης. Σύμφωνα με την ένωση, το 10% των ενήλικων γαλακτοφόρων αγελάδων της περιοχής έχει σκοτωθεί.

Τα ζώα αυτά βοσκούν ελεύθερα στα λιβάδια και οι κτηνοτρόφοι δεν πρόλαβαν να μεταφέρουν τα βοοειδή σε ασφαλείς τοποθεσίες, ακόμα και σε προσωρινά καταφύγια, προτού σαρώσει την περιοχή η πρωτοφανής για την εποχή χιονοθύελλα.

Πλέον οι κτηνοτρόφοι πρέπει να βρουν ένα μέσο για να απομακρύνουν με κάθε ασφάλεια τα χιλιάδες κουφάρια καθώς «είναι μετά βεβαιότητας πάρα πολλά για να μπορέσουμε να τα ανακυκλώσουμε» όπως κάνουμε συνήθως, εξήγησε η εκπρόσωπος τύπου και επισήμανε το ενδεχόμενο ορισμένα εξ αυτών να ταφούν.

Η παραγωγή γάλακτος ενδέχεται επίσης να πληγεί το επόμενο διάστημα καθώς υπό φυσιολογικές συνθήκες οι αγελάδες αρμέγονται δύο φορές την ημέρα, αλλά η πρόσβαση των κτηνοτρόφων σε εκατοντάδες ζώα δεν ήταν εφικτή για δύο ημέρες.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ