ΚΟΣΜΟΣ

Έντονες επικρίσεις στη δήμαρχο της Κολωνίας για τις συμβουλές σε γυναίκες

Έντονες επικρίσεις στη δήμαρχο της Κολωνίας για τις συμβουλές σε γυναίκες
REUTERS/Wolfgang Rattay

Μπαράζ επικρίσεων δέχεται σήμερα η δήμαρχος της Κολωνίας για τη συμβουλή της προς τις γυναίκες να κρατούν απόσταση "ενός χεριού" από άγνωστους άντρες μετά από τις καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις και ληστείες στη διάρκεια των εορτασμών για την είσοδο του νέου χρόνου στη γερμανική πόλη.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τρίτη η δήμαρχος μίλησε για τις εγκληματικές πράξεις της Πρωτοχρονιάς και ανέλυσε τις σκέψεις της για τις κατάλληλες οδηγίες συμπεριφοράς ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο καρναβάλι της πόλης τον ερχόμενο μήνα.

Ερωτηθείσα για το πως οι γυναίκες θα πρέπει να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, εκτίμησε ότι η διατήρηση "μιας συγκεκριμένης απόσταση ενός χεριού" από άγνωστους άντρες είναι η ενδεδειγμένη.

Επανέλαβε μάλιστα την συμβουλή της σε εμφάνιση στη δημόσια τηλεόρασης της Γερμανίας λέγοντας: "Οι γυναίκες πρέπει να είναι έξυπνες ώστε να μην πηγαίνουν να αγκαλιάζουν όλους όσους συναντούν και μοιάζουν να είναι καλοί. Τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν και αυτό είναι κάτι από το οποίο κάθε γυναίκα και κάθε κορίτσι θα πρέπει να κοιτούν να προστατεύονται".

Τα σχόλιά της έγιναν δεκτά με χλεύη από το μεγαλύτερο μέρος των κοινωνικών δικτύων, με το hashtag #einearmlaenge ("ενός χεριού απόσταση") να κυκλοφορεί ευρέως ως κοροϊδευτικό της σύστασής της να εναποθέσει την ευθύνη για τις επιθέσεις στα θύματα αυτών.

Ακόμα και ο Γερμανός υπουργός της Δικαιοσύνης, Χέικο Μας ήταν επικριτικός των σχολίων της δημάρχου, αναρτώντας στο twitter το μήνυμα: "Δεν πιστεύω πολύ στις συμβουλές συμπεριφοράς για τις γυναίκες όπως το #anarm'slength. Δεν είναι υπεύθυνες οι γυναίκες, αλλά οι δράστες".

Λίγο αργότερα, η δήμαρχος εξέδωσε ανακοίνωση ως απάντηση στην κριτική που δέχεται λέγοντας ότι η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης είχε δώσει την εντύπωση ότι οι πρωτοβουλίες της ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά περιορίστηκαν σε συμβουλές προς τις γυναίκες, κάτι το οποίο δεν ήταν αληθές.

Όπως είπε, στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης είχε ακόμα μιλήσει για την ανάγκη "να εξηγηθεί σε ανθρώπους από άλλες κουλτούρες ότι η κεφάτη και παιχνιδιάρικη συμπεριφορά στη διάρκεια του καρναβαλιού δεν είναι σημάδι ανοιχτού μυαλού στη σεξουαλική προσέγγιση".

Αλλά και το ZDF εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απολογείται για την αποτυχία της έγκαιρης μετάδοσης της είδησης των επιθέσεων, υπό το φως έντονης κριτικής ότι τα μέσα ενημέρωσης είχαν παραμελήσει να καλύψουν επαρκώς τα γεγονότα εξαιτίας υπέρμετρης ευαισθητοποίησης σχετικάλ με τις φερόμενες εθνικές ταυτότητες των δραστών.

Στην ανακοίνωση αυτή το δίκτυο αναγνωρίζει ότι απέτυχε μη μεταδίδοντας την είδηση για τις επιθέσεις στο βραδινό δελτίο της Δευτέρας, κάνοντας λόγο για "λανθασμένη κρίση".

Η Γερμανία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ από ένα φαινομενικά συντονισμένο κύμα εγκληματικότητας για το οποίο η αστυνομία της Κολωνίας έχει δεχθεί περισσότερα από 100 παράπονα για πράξεις εναντίον γυναικών που ισχυρίζονται ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής επίθεσης ή ληστειών από συμμορίες αντρών των οποίων η εμφάνιση έμοιαζε με αραβική ή βορειοαφρικανική.

Την Τετάρτη η αστυνομία δεν ήταν σε θέση να αναφέρει τον συνολικό αριθμό των εγκληματικών πράξεων που έχουν καταγγελθεί, καθώς αυτός συνέχιζε να ανέρχεται.

Το περιστατικό το οποίο η ίδια η Άγκελα Μέρκελ περιέγραψε ως "αηδιαστικό" πυροδότησε διαδηλώσης οργής αλλά και δημόσιο διάλογο σχετικά με τη συνέχιση ή μη της φιλόξενης στάσης της Γερμανίας προς τους μετανάστες.

Αποτέλεσε δε την αφορμή για να διαμορφωθεί ένα κύμα θυμού προς τις αρχές και τα μέσα ενημέρωσης για την επιφυλακτικότητα με την οποία αντέδρασαν στα εγκλήματα, απόρροια μιας λανθασμένης αίσθησης πολιτικής ορθότητας, όπως μεταδίδει το CNN.com.

Η Γερμανία έχει δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών από τις ροές που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της κρίσης, ωστόσο πολλοί Γερμανοί έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στον ξαφνικό ερχομό τόσο μεγάλου αριθμού, κυρίως μουσουλμάνων, μεταναστών εγείρονται ερωτηματικά για την ικανότητά τους να προσαρμοστούν στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.

Διαβάστε ακόμη:

Γερμανία: Συναγερμός και αντιδράσεις για τις σεξουαλικές επιθέσεις της Πρωτοχρονιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ