ΚΟΣΜΟΣ

Εντυπωσιακό και τρομακτικό φαινόμενο: Γιατί βάφτηκε μωβ ο ουρανός στην Ιαπωνία

Εντυπωσιακό και τρομακτικό φαινόμενο: Γιατί βάφτηκε μωβ ο ουρανός στην Ιαπωνία

Καθώς οι Ιάπωνες περίμεναν την έλευση του ισχυρού τυφώνα Χαγκίμπις το βράδυ της Παρασκευής, είδαν ένα μαγικό φαινόμενο: τον ουρανό να γίνεται μωβ.

Παρ’ ότι πρόκειται για ένα εντυπωσιακό όμορφο γεγονός, ο μωβ ουρανός δεν είναι καλός «οιωνός» καθώς προμηνύει την έλευση σφοδρής κακοκαιρίας ή τυφώνα, σύμφωνα με το CBS News.

Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται όταν τα μόρια και τα μικρά σωματίδια στην ατμόσφαιρα επηρεάζουν την κατεύθυνση του φωτός.

Οι βροχοπτώσεις και οι μεγάλες καταιγίδες τείνουν να απομακρύνουν τα μεγαλύτερα σωματίδια από την ατμόσφαιρα, κάνοντας τα χρώματα του ουρανού πιο ζωηρά.

Υπό κανονικές συνθήκες στον ουρανό υπάρχουν μεγαλύτερα σωματίδια, τα οποία απορροφούν περισσότερο φως και διασκορπίζουν τα μήκη κύματος του φωτός πιο ομοιόμορφα με αποτέλεσμα ο ουρανός να παίρνει απαλές αποχρώσεις.

Μετά τον τυφώνα Μάικλ το 2018 στη Φλόριντα των ΗΠΑ ο μετεωρολόγος Lauren Rautenkranz είχε εξηγήσει το εν λόγω φαινόμενο.

«Καθώς το ηλιακό φως φθάνει στη Γη, τα περισσότερα από τα χρώματα του φάσματος είναι σε θέση να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης χωρίς διακοπή. Αλλά τα βραχύτερα μήκη κύματος, όπως το μπλε και το μωβ, διασκορπίζονται προς πάσα κατεύθυνση, το φως αναπηδά από σωματίδιο σε σωματίδιο μέχρι τελικά να φτάσει στα μάτια μας», είπε.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, τα μάτια μας μπορούν να ανιχνεύσουν μόνο το μπλε, επειδή το βιολετί είναι το μικρότερο μήκος κύματος του χρωματικού φάσματος. Αλλά πριν από μια μεγάλη καταιγίδα, οι συνθήκες είναι σωστές για να κάνει την εμφάνισή του το μωβ χρώμα. Στην ατμόσφαιρα υπάρχει υγρασία, τα σύννεφα βρίσκονται κοντά στο έδαφος και, αν ο ήλιος ανατέλλει ή δύει μπορούμε να δούμε το πραγματικό χρώμα του ουρανού.

«Αυτός ο συνδυασμός επιτρέπει στα μάτια μας να βλέπουν τα αληθινά χρώματα του ουρανού, δεδομένου ότι το βιολετί είναι εκεί αρχικά, απλά δεν το βλέπουμε συνήθως. Το φως διασκορπίζεται στον υγρό αέρα, προκαλώντας το μαγικό μωβ χρώμα», σημείωσε ο Lauren Rautenkranz.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ