ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Η συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους ενδέχεται να οφείλεται σε σφάλμα

Τραμπ: Η συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους ενδέχεται να οφείλεται σε σφάλμα
(AP Photo/ Evan Vucci)

Η φονική συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους στο Ιράν ενδέχεται να οφείλεται σε σφάλμα, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τον αξιωματούχο του αμερικανικού Πενταγώνου, που δήλωσε στο Newsweek ότι το αεροσκάφος  της Ukrainian International Airlines χτυπήθηκε, πιθανότατα κατά λάθος, από το αντιαεροπορικό σύστημα της Τεχεράνης.

«Κάποιος θα μπορούσε να έχει κάνει κάποιο λάθος από την άλλη πλευρά... όχι το σύστημά μας. Δεν έχει σχέση με εμάς» είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, επισημαίνοντας ότι έχει υποψίες σχετικά με το δυστύχημα, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Πετούσε πάνω από μια αρκετά σκληρή περιοχή. Μπορεί να έκαναν κάποιο λάθος. Ορισμένοι λένε ότι επρόκειτο για μηχανικό λάθος. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι είναι καν αυτό το ζήτημα», προσέθεσε ο ίδιος.

Σχετικά με τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ σκότωσαν τον Ιρανό υποστράτηγο για να σταματήσουν τα σχέδια του Ιράν να ανατινάξουν την αμερικανική πρεσβεία στην Βαγδάτη.

«Πιάσαμε ένα απόλυτο τέρας και τον σκοτώσαμε και αυτό θα έπρεπε να είχε συμβεί πριν από πολύ καιρό. Το κάναμε επειδή επιδίωκε να ανατινάξει την πρεσβεία μας», σημείωσε.

Παράλληλα τόνισε πως οι νέες οικονομικές κυρώσεις, που ανακοίνωσε ο ίδιος χθες, εις βάρος της Τεχεράνης, τέθηκαν ήδη σε ισχύ.

«Έγινε ήδη. Τις ενισχύσαμε. Ήταν ήδη σοβαρές, αλλά τώρα ενισχύθηκαν σημαντικά», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την πυραυλική επίθεση από το Ιράν ενάντια σε βάσεις που στεγάζουν Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ.

«Τις ενέκρινα πριν από λίγο με το υπουργείο Οικονομικών».

Η πτήση 752 της Ukraine International Airlines που εκτελούσε δρομολόγιο από το Διεθνή Αερολιμένα «Ιμάμης Χομεϊνί» της Τεχεράνης με προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο «Μπορισπίλ» του Κιέβου, στην Ουκρανία, σταμάτησε να μεταδίδει δεδομένα την Τρίτη, λίγα μόλις λεπτά μετά την απογείωσή της και αμέσως μετά την εκτόξευξη πυραύλων από πλευράς Ιράν εναντίον των αμερικανικών βάσεων που βρίσκονται επί του ιρακινού εδάφους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το αεροσκάφος φαίνεται πως χτυπήθηκε από το ρωσικό πυραυλικό σύστημα εδάφους - αέρος Tor-M1, γνωστό στο ΝΑΤΟ και ως «Γάντι» (Gauntlet), δήλωσαν οι τρεις αξιωματούχοι.

Οι αμερικανικές πηγές εκτίμησαν πως η συντριβή του αεροσκάφους έγινε κατά λάθος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ