ΚΟΣΜΟΣ

Η Ελβετία επέστρεψε στην Ιταλία αρχαιολογικό θησαυρό των Ετρούσκων

Η Ελβετία επέστρεψε στην Ιταλία αρχαιολογικό θησαυρό των Ετρούσκων
ministère public genevois

Τουλάχιστον 45 κιβώτια με «εξαίρετα κομμάτια αρχαίας ετρουσκικής τέχνης», επέστρεψαν στην Ιταλία από την Ελβετία, έπειτα από 15 χρόνια όπου στοιβάζονταν σε μια αποθήκη.

Μεταξύ των σπουδαίων ευρημάτων που εντοπίστηκαν και επιστράφηκαν ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση των ελβετικών αρχών, ήταν δύο σαρκοφάγοι σε εξαιρετική κατάσταση, ενός άντρα και μιας γυναίκας.

«Τα αρχαία ευρήματα είχαν έρθει στην Γενεύη από έναν Βρετανό πρώην υψηλού προφίλ έμπορο τέχνης, του οποίου το όνομα έχει συνδεθεί με το εμπόριο αρκετών λεηλατημένων αρχαιοτήτων σε όλο τον κόσμο», σημειώνεται από τις αρχές.

Οι ιταλικές αρχές ασκούν τώρα πιέσεις και στην Βρετανία, προκειμένου να της επιστρέψει τουλάχιστον 700 ακόμα έργα τέχνης που φαίνεται να συνδέονται με τον ίδιο έμπορο-συλλέκτη.

Ο επικεφαλής της εκστρατείας για την επιστροφή των αρχαιοτήτων σημείωσε ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η αξία των ευρημάτων, αλλά πρόσθεσε ότι αυτά κλάπηκαν από ανεπίσημους αρχαιολογικούς χώρους και στη συνέχεια έφυγαν παράνομα από την Ιταλία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, εικάζεται ότι ο ύποπτος έμπορος τέχνης, είναι ο 75χρονος Ρόμπιν Σιμς, ο οποίος είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης το 2005 επειδή παρέβη εντολές του δικαστηρίου για την πώληση ενός αξίας 3 εκατομμυρίων Αιγυπτιακού αγάλματος.

Ο Σιμς ζούσε μια πολυτελή ζωή με ιδιοκτησίες σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Αθήνα, αλλά κήρυξε πτώχευση όταν ο Έλληνας συνεργάτης του Χρίστος Μιχαηλίδης σκοτώθηκε σε ατύχημα το 1999 και ήρθε σε σύγκρουση με την οικογένεια του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ