ΚΟΣΜΟΣ

Συμφώνησε η Αργεντινή να αποπληρώσει το χρέος της

Συμφώνησε η Αργεντινή να αποπληρώσει το χρέος της
Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μάκρι REUTERS/Ruben Sprich

Μέσω διαμεσολαβητή η Αργεντινή προσφέρθηκε να πληρώσει έξι hedge funds το χρέος της με μια απομείωση της τάξης του 25%, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Τα hedge funds είναι γνωστά στην Λατινική Αμερική ως «αρπακτικά», επειδή αγοράζουν κρατικά ομόλογα σε πολύ χαμηλή τιμή, μηνύουν τις χώρες ζητώντας την πλήρη αποπληρωμή τους και συχνά βγάζουν μεγάλο κέρδος από τη στιγμή που πληρώνονται.

Την Δευτέρα ξεκίνησαν συνομιλίες στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Μπουένος Άιρες και των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, τα οποία έχουν κερδίσει δίκη κατά της Αργεντινής, η οποία καταδικάστηκε να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος της στο 100% της ονομαστικής του αξίας.

Σύμφωνα με τον διαμεσολαβητή στην υπόθεση αυτή, η προσφορά της Αργεντινής προβλέπει την καταβολή 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ το παθητικό υπολογίζεται σε περίπου 9 δισεκατομμύρια.

Η πρόταση αυτή θα πρέπει ωστόσο να εγκριθεί προηγουμένως από το Κογκρέσο της Αργεντινής και από τον δικαστή της Νέας Υόρκης που έχει εκδικάσει την υπόθεση.

Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πριν από δύο μήνες, έχει αρχίσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και έχει θέσει ως προτεραιότητα την επίλυση της διένεξης για το χρέος της χώρας του.

Πριν από αυτόν η πρόεδρος Κριστίνα Κίρχνερ είχε ακολουθήσει μια πολιτική σιδηράς πυγμής με τα αμερικανικά κερδοσκοπικά κεφάλαια και είχε αρνηθεί επανειλημμένα να εφαρμόσει την απόφαση δικαστηρίου της Νέας Υόρκης.

Μετά την οικονομική κρίση του 2001-2002, έγινε αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής προς το 93% των πιστωτών της. Ωστόσο τα ταμεία «όρνεα», τα οποία διακρατούσαν περίπου το 7% των τίτλων, αρνήθηκαν τις απομειώσεις του χρέους που προβλέπονταν από τις αναδιαρθρώσεις του 2005 και το 2010.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ