ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: Πώς η Ισπανία έγινε το νέο hotspot της πανδημίας

CNNi: Πώς η Ισπανία έγινε το νέο hotspot της πανδημίας
AP Photo/Emilio Morenatti

Απρόσμενα ζεστός καιρός, ποδοσφαιρικοί αγώνες και άλλες μαζικές εκδηλώσεις, η κουλτούρα τού «καφέ στην παραλία», είναι μερικοί από τους παράγοντες που, όπως φαίνεται, βοήθησαν στην εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού οστην νότια Ευρώπη: από την Ιταλία στην Ισπανία και την Πορτογαλία

Η μεταδοτικότητα και η θνησιμότητα του ιού επιδεινώθηκε από το γεγονός ότι τα συμπτώματα του ιού μπορεί να εκδηλωθούν μετά από αρκετές ημέρες, καθώς και από μια σειρά από κυβερνητικές παραλήψεις στις χώρες αυτές, μέχρι να συνειδητοποιήσουν τελικά ότι μόνο το ολοκληρωτικό lockdown μπορεί να συγκρατήσει την εξάπλωση.

Με περισσότερους από 6.500 θανάτους και σχεδόν 80.000 κρούσματα, η Ισπανία είναι η δεύτερη πιο πληττόμενη χώρα στον κόσμο, μετά τη γειτονική της Ιταλία.

Στις 19 Φεβρουαρίου, σχεδόν 3.000 φίλαθλοι της Βαλένθια είχαν ταξιδέψει από την Ισπανία στο Μιλάνο προκειμένου να παρακολουθήσουν τον αγώνα της ομάδας τους με την Αταλάντα, στο πλαίσιο του Champions League. Το παιχνίδι παρακολούθησαν ακόμη περίπου 40.000 Ιταλοί, αρκετοί από αυτούς από την πόλη Μπέργκαμο και τις γύρω περιοχές.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Μπέργκαμο, Τζιόρτζιο Γκόρι, εκείνο το βράδυ, στο Μιλάνο δεν έπεφτε καρφίτσα. Εκτός από εκείνους που βρίσκονταν στο σπίτι τους, «άλλοι παρακολουθούσαν τον αγώνα από τα σπίτια τους σε οικογένειες, σε παρέες, στα μπα. Είναι φανερό ότι εκείνο το βράδυ ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για τη μετάδοση του ιού».

Ο επιδημιολόγος Francesco Le Foche δήλωσε στην Corriere dello Sport: «Κοιτάζοντάς το εκ των υστέρων, ήταν τρέλα να παίζουν παρουσία θεατών, αλλά εκείνο το χρονικό διάστημα, τα πράγματα δεν ήταν ακόμη ξεκάθαρα».

Δύο ημέρες αργότερα, στην πόλη Κοντόνιο, περίπου 60 χιλιόμετρα μακριά από το Μπέργκαμο, ένας 38χρονος άνδρας γνωστός ως «ασθενής ένα» διαγνώστηκε με τον ιό. Αλλά, σύμφωνα με έρευνα 20 Ιταλών ειδικών, ο Covid-19 είχε ξεκινήσει ήδη από καιρό την περιπλάνησή του.

«Όταν εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα Covid-19, η επιδημία είχε ήδη εξαπλωθεί στις περισσότερες κοινότητες της νότιας Λομβαρδίας», υπογραμμίζουν.

Εξετάζοντας σχεδόν 6.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ήδη 388 ασθενείς στην περιοχή της Λομβαρδίας νοσούσαν από τις 19 Φεβρουαρίου, ακόμη κι αν τότε δεν είχαν αναγνωριστεί ως ασθενείς του κορωνοϊού.
Την εβδομάδα που ακολούθησε εκείνης, η εξάπλωση ήταν ραγδαία. Αναφορές στην έρευνα αυτή έκανε για πρώτη φορά το περιοδικό Nature την περασμένη Παρασκευή.

Άμεση εξάπλωση

Όπως ήταν επόμενο, οι επισκέπτες από τη Βαλένθια επέστρεψαν στη χώρα τους. Ένας από αυτούς ήταν ο αθλητικογράφος Κίκε Ματέου. Όπως είπε στο CNNi, τέσσερις ημέρες μετά την επιστροφή υπέφερε από βήχα και δύσπνοια. Λίγες ημέρες αργότερα «αποφάσισα να πάω στο νοσοκομείο καθώς μέχρι τότε υπήρξε έκρηξη κρουσμάτων στη Λομβαρδία».

Στις 27 Φεβρουαρίου, εκπρόσωπος του τμήματος υγείας στη Βαλένθια επιβεβαίωσε στο CNNi έξι νέα κρούσματα κορωνοϊού στην πόλη. Τρεις ημέρες αργότερα, ένας άνδρας από την Πορτογαλία που είχε επισκεφτεί την Βαλένθια εντοπίστηκε θετικός. Ο Ματέου μετέδωσε τον ιό σε τέσσερις συναδέλφους του και η ποδοσφαιρική ομάδα της Βαλένθια αργότερα ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από το ένα τρίτο των ποδοσφαιριστών και του προπονητικού τιμ ήταν φορείς.

Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, το ισπανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων κεκλεισμένων των θυρών, συμπεριλαμβανομένου και του επαναληπτικού Βαλένθια – Αταλάντα.

Η Ημέρα της Γυναίκας, γιορτή του κορωνοϊού

Κατά τα άλλα, ωστόσο, η ζωή στην Ισπανία συνεχίστηκε όπως πριν. Τα μπαρ και οι καφετέριες παρέμειναν ανοικτά. Ο θερμότερος για τα δεδομένα της εποχής καιρός έβγαλαν τους Ισπανούς έξω από τα σπίτια τους, ανά παρέες. Η Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, γιορτάστηκε με λαμπρότητα σε όλη τη χώρα, συγκεντρώνοντας μόνο στη Μαδρίτη 120.000 κόσμου.Δύο γυναίκες – μέλη της κυβέρνησης που είχαν παρακολουθήσει την εκδήλωση, αργότερα βρέθηκαν θετικές, παρόλο που δεν έγινε γνωστό πώς κόλλησαν. Η αντιπολίτευση επέκρινε την κυβέρνηση για την πραγματοποίηση αυτών των εκδηλώσεων.

Την εβδομάδα που ακολούθησε η κυβέρνηση της Ισπανίας διέταξε το κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων στη Μαδρίτη από τις 11 Μαρτίου.

Αυτό ωστόσο φαίνεται πως είχε το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο. Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και σπουδαστές βρέθηκαν να απολαμβάνουν απρόσμενες διακοπές. Πολλοί Μαδριλένοι εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα, εν αναμονή ίσως αυστηρότερων μέτρων. Όταν ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έθεσε στις 13 Μαρτίου την χώρα σε «κατάσταση συναγερμού» οι δρόμοι της Ισπανίας ήταν κατάμεστοι. Οι Ισπανοί γέμισαν τις οδικές αρτηρίες επισκεπτόμενοι εξοχικά και παραλίες αναγκάζοντας τη δημοτική αστυνομία να τουιτάρει: «Μην ταξιδεύετε στη δεύτερη κατοικία σας στην παραλία, στα βουνά ή το χωριό».

Η συνολική απάντηση φαινόταν αποσπασματική, ενώ περιπλέκεται από τις «ενδοοικογενειακές» αντιπαραθέσεις μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των περιφερειών, ιδιαίτερα της Καταλονίας.

Αφημένη στην τύχη της, η Ισπανία προσπαθεί τώρα να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο του κορωνοϊού. Όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Σάντσεθ: «Μπορούμε τώρα να κατανοήσουμε ότι κάθε μέτρο φαίνεται ανεπαρκές, ωστόσο μόλις μια εβδομάδα πριν φαινόταν υπερβολικό».

Ακόμη κι αν είναι αλήθεια, η πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας – για το οποίο οι Ισπανοί είναι υπερήφανοι- θα συνεχιστεί για εβδομάδες. Χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές έχουν μολυνθεί.

Και ενώ το κόστος για την οικονομία επιδεινώνεται, κάποιες άβολες ερωτήσεις αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Ήδη ένας εισαγγελέας στη Μαδρίτη έχει υποβάλει μήνυση κατά της κυβέρνησης επειδή επέτρεψε τις εκδηλώσεις τη 8ης Μαρτίου. Ο Κίκα Ματέου, ο οποίος αναρρώνει στη Βαλένθια, είναι ένας από τους χιλιάδες οργισμένους Ισπανούς:

«Αντί να απομονώνει τον κόσμο, η κυβέρνηση κάλεσε χιλιάδες να βγουν στους δρόμους. Πρόκειται για τεράστια ανευθυνότητα».

How Spain became a hotspot for coronavirus, by Tim Lister and Claudia Rebaza

ΔΗΜΟΦΙΛΗ