ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σνόουντεν έκανε αίτηση για παράταση της παραμονής του στη Ρωσία

Ο Σνόουντεν έκανε αίτηση για παράταση της παραμονής του στη Ρωσία
AP Photo, File

«Ο πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν, κατέθεσε τα έγγραφα που απαιτούνται για την παράταση της άδειας παραμονής του στη Ρωσία για τρία επιπλέον χρόνια», δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο δικηγόρος του, Ανατόλι Κουτσερένα.

«Ναι, αυτές τις μέρες καταθέσαμε τα έγγραφα για την παράταση της άδειας παραμονής για τρία επιπλέον χρόνια. Ελπίζουμε ότι η απόφαση που θα ληφθεί θα είναι θετική», είπε ο Κουτσερένα.

Ο ίδιος, ωστόσο, διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί θέμα να αποκτήσει ρωσική υπηκοότητα ο Σνόουντεν.

Ο νομικός εκπρόσωπος του Σνόουντεν είχε εκφράσει εδώ και μήνες την θέληση του πελάτη του να παραμείνει στη Ρωσία.

«Ελπίζω πολύ ότι η Ρωσία δεν θα τον "δώσει" στις ΗΠΑ. Η άδεια παραμονής του λήγει τον Απρίλιο του 2020. Αυτή τη στιγμή προβαίνουμε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να παραταθεί για μερικά ακόμη χρόνια», δήλωσε ο Κουτσερένα τον Φεβρουάριο.

Ο Σνόουντεν το 2013 αποκάλυψε τις μεθόδους ηλεκτρονικής παρακολούθησης που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όπως και ότι παρακολουθούσαν παράνομα τις συνομιλίες ξένων ηγετών. Φεύγοντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο από αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και από τη Ρωσία.

Την 1η Αυγούστου του 2014 η Ρωσία του έδωσε άδεια παραμονής για τρία χρόνια, την οποία εν συνεχεία παρέτεινε για άλλα τρία χρόνια.

Στις ΗΠΑ ο Σνόουντεν κατηγορείται για παραβάσεις δύο άρθρων του νόμου περί κατασκοπείας, οι οποίες τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης μέχρι 20 ετών.

Σημειώνεται πως οι αμερικανικές αρχές επανειλημμένα έχουν δηλώσει ότι ο Σνόουντεν είναι προδότης ο οποίος με τις αποκαλύψεις του έχει βλάψει σοβαρά την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ