ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γαλλία: Στις 11 Μαΐου η άρση του lockdown - Σε ισχύ περιορισμοί στο Παρίσι

Κορωνοϊός - Γαλλία: Στις 11 Μαΐου η άρση του lockdown - Σε ισχύ περιορισμοί στο Παρίσι
AP Photo/Christophe Ena

Από την Δευτέρα 11 Μαΐου η Γαλλία ξεκινά τη σταδιακή άρση του lockdown ανακοίνωσε πρωθυπουργός της χώρας, Εντουάρ Φιλίπ, ωστόσο ορισμένοι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ στην περιοχή του Παρισιού, όπου εξακολουθούν να σημειώνονται κρούσματα του κορωνοϊού.

«Από την Δευτέρα θα χαλαρώσουμε σταδιακά το lockdown που ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου...αλλά η χώρα είναι κομμένη στα δύο με τον κορωνοϊό να εξαπλώνεται γρηγορότερα σε κάποιες περιοχές και ειδικά στην περιοχή Ιλ ντε Φρανς, η οποία είναι πυκνοκατοικημένη», είπε ο πρωθυπουργός.

Σε άλλα τμήματα της χώρας τα γυμνάσια, τα καφέ και τα εστιατόρια πιθανόν να ανοίξουν στις αρχές Ιουνίου αν το ποσοστό της μόλυνσης παραμείνει χαμηλό.

Ο κορωνοϊός έχει σκοτώσει περισσότερους από 25.800 ανθρώπους στη Γαλλία, που έχει τον πέμπτο υψηλότερο απολογισμό μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Η κατάσταση εξακολουθεί να βελτιώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όπου μέχρι το βράδυ της Τετάρτης νοσηλεύονταν 3.147 ασθενείς, έναντι περισσοτέρων από 7.000 στις αρχές Απριλίου.

Τα στοιχεία εθνικού ινστιτούτου στατιστικής INSEE δείχνουν πως 109.327 άνθρωποι πέθαναν στη Γαλλία την περίοδο 1η Μαρτίου-20 Απριλίου, μία αύξηση 26% και 15% αντίστοιχα σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2019 και 2018. Ως εκ τούτου οι θάνατοι που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με την Covid-19 είναι το 19% των συνολικών θανάτων.

Ο Ζαν Μπατιστονί, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Γενικών Ιατρών της Γαλλίας, δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters πως η οργάνωσή του εκτιμά πως τουλάχιστον 9.000 άνθρωποι πέθαναν από Covid-19 στο σπίτι. Είπε πως ο αριθμός αυτός βασίζεται στις αναφορές ενός στους έξι από τους 55.000 γενικούς ιατρούς της Γαλλίας που κατέγραψαν τουλάχιστον έναν θάνατο που φέρεται να οφείλεται στην Covid-19.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ