ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Σύσταση σε αεροσυνοδούς στην Κίνα να φορούν... πάνα για προστασία από την πανδημία

Κορωνοϊός: Σύσταση σε αεροσυνοδούς στην Κίνα να φορούν... πάνα για προστασία από την πανδημία
CNNi

Καθώς ο κορωνοϊός συνεχίζει την επέλασή του, οι αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο αναζητούν νέους τρόπους εξασφάλισης της προστασίας πληρώματος και επιβατών.

Στις 25 Νοεμβρίου η Πολιτική Διοίκηση Αεροπορίας της Κίνας, εξέδωσε λίστα με συγκεκριμένες υγειονομικές συστάσεις προς όλες τις αεροπορικές εταιρείες, με μια συγκεκριμένη οδηγία να αντιμετωπίζεται με κάποια επιφυλακτικότητα από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Στο κείμενο, η υπηρεσία συμβουλεύει το πλήρωμα καμπίνας σε πτήσεις από και προς χώρες υψηλού κινδύνου να φορούν «ιατρικές μάσκες, διπλά ιατρικά γάντια μιας χρήσης, γυαλιά, καπέλα μίας χρήσης, προστατευτικά ρούχα μίας χρήσης και καλύμματα παπουτσιών μιας χρήσης».

Η επόμενη πρόταση έχει ως εξής: «Συνιστάται στα μέλη του πληρώματος καμπίνας να φορούν πάνες μίας χρήσης και να αποφεύγουν τη χρήση των αποχωρητηρίων με ειδικές περιστάσεις για την αποφυγή κινδύνων μόλυνσης».

Οι τουαλέτες γενικότερα, και ειδικότερα των αεροπλάνων, αποτελούν χωρίς αμφιβολία σημαντική εστία συγκέντρωσης και μετάδοσης μικροβίων.

Μια γυναίκα που ταξίδευε από την Ιταλία στην Νότιο Κορέα τον Αύγουστο, και προσβλήθηκε με κορωνοϊό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, ανέφερε πως ο μόνος δημόσιος χώρος στον οποίο δε φόρεσε την μάσκα της ήταν η τουαλέτα του αεροπλάνου, πράγμα που καθιστά την τουαλέτα «βασικό ύποπτο» για την μετάδοση του ιού.

Καθώς βέβαια το θέμα της υγιεινής στις τουαλέτες των αεροσκαφών ήταν φλέγον και προ κορωνοϊού, και το νέο προτεινόμενο μέτρο που αφορά τις πάνες δεν φαίνεται να αποτελεί ιδανική λύση, κάποιες εταιρείες αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης του προβλήματος.

Για παράδειγμα, η γιαπωνέζικη εταιρεία ΑΝΑ ανακοίνωσε στις αρχές του έτους πως διερευνά την πιθανότητα εγκατάστασης θυρών στις τουαλέτες που θα ανοιγοκλείνουν χωρίς άγγιγμα, ενώ η Boeing κατέθεσε επιτυχώς πατέντα για λεκάνες που θα καθαρίζονται αυτόματα με τη χρήση ακτινοβολίας UV, η οποία δύναται να εξοντώσει έως και 99% των μικροβίων.

China flight attendants advised to wear diapers for Covid protection, by Lilit Marcus, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ