ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος είναι ο αληθινός λόγος που δεν παίρνεις αύξηση

Ποιος είναι ο αληθινός λόγος που δεν παίρνεις αύξηση
GETTY IMAGES/ ideal image

Το χαμηλό ύψος στους άντρες και το μεγαλύτερο βάρος στις γυναίκες έχουν ως αποτέλεσμα τις μειωμένες ευκαιρίες στη ζωή και το χαμηλό εισόδημα.

Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα της βρετανό-αμερικανικής έρευνας των πανεπιστημίων Έξετερ και MIT, με επικεφαλή τον καθηγητή Τιμ Φρέιλινγκ.

Όπως διαπιστώθηκε λοιπόν, οι άντρες που είναι επτά εκατοστά πιο κοντοί από άλλους, έχουν κατά μέσο όρο 2.000 ευρώ χαμηλότερο εισόδημα. Αντίστοιχα, αν μια γυναίκα έχει βάρος έξι κιλά περισσότερο από μια άλλη ανάλογη γυναίκα, το ετήσιο εισόδημά της είναι εξίσου 2.000 ευρώ μικρότερο. Στην έρευνα συμμετείχαν 120.000 άνθρωποι ηλικίας από 40-70 ετών.

Ο καθηγητής Φρέιλινγκ δήλωσε στο ιατρικό περιοδικό ‘British Medical Journal’: «Η έρευνά μας είναι η καλύτερη ως τώρα απόδειξη ότι το ύψος και το βάρος μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τα εισοδήματα κάποιου. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο. Μέχρι σήμερα, υπήρχε η πεποίθηση ότι το ύψος και το βάρος ήταν συνέπεια της κακής διατροφής. Τώρα αποδείξαμε το αντίθετο, ότι το χαμηλό ύψος και το μεγαλύτερο βάρος μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλότερο εισόδημα».

Στη συνέχεια, τονίστηκε ότι τα αποτελέσματα δεν αποτελούν κανόνα για όλους τους ανθρώπους. «Υπάρχουν πολλοί κοντοί άντρες και παχουλές γυναίκες που είναι πολύ επιτυχημένοι στη ζωή τους, αλλά η επιστήμη καλείται να απαντήσει γιατί υπάρχει αυτό το κοινωνικό πρόβλημα. Έχει σχέση με την χαμηλή αυτοεκτίμηση ή την κατάθλιψη, ή μήπως είναι απόρροια κοινωνικών διακρίσεων;»

«Σε έναν κόσμο όπου όλοι έχουν μανία με την εξωτερική εμφάνιση, υπάρχει προκατάληψη και από τους εργοδότες; Αυτό είναι εξίσου κακό και για τα άτομα που επηρεάζονται από αυτή τη διάκριση, αλλά και για την ίδια την κοινωνία», επισήμανε ο μελετητής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ