ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Αίτημα για «επείγουσα αναθεώρηση» της στρατηγικής εμβολιασμών από τον Ιατρικό Σύλλογο

Βρετανία: Αίτημα για «επείγουσα αναθεώρηση» της στρατηγικής εμβολιασμών από τον Ιατρικό Σύλλογο
Justin Tallis/Pool via AP)

Επιστολή στον αρχίατρο της Αγγλίας με την οποία του ζητεί να μειώσει από τις έως 12 στις 6 εβδομάδες το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην χορήγηση των δύο δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19 των Pfizer/BioNTech απέστειλε ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος (BMA)

Η Βρετανία έχει θέσει ως προτεραιότητά της τη χορήγηση των πρώτων δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19, επιτρέποντας να μεσολαβήσει διάστημα έως και 12 εβδομάδων προτού χορηγηθεί η δεύτερη δόση, ώστε να προσφέρει στον μέγιστο αριθμό ανθρώπων μια αρχική προστασία.

Ωστόσο η Pfizer και η BioNTech έχουν προειδοποιήσει ότι δεν έχουν στοιχεία ότι το εμβόλιό τους θα συνεχίσει να παρέχει προστασία αν η δεύτερη δόση χορηγηθεί έπειτα από περισσότερες από 21 ημέρες μετά την πρώτη.

Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει σε ανακοίνωσή του που εστάλη σήμερα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι έστειλε επιστολή στον αρχίατρο της Αγγλίας Κρις Γουίτι.

Ο BMA σημειώνει ότι υποστηρίζει τη χορήγηση της δεύτερης δόσης έως και 42 ημέρες μετά την πρώτη, αλλά ότι ένα μεγαλύτερο μεσοδιάστημα δεν ευθυγραμμίζεται με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ως εκ τούτου καλεί τον αρχίατρο «να αναθεωρήσει επειγόντως την τρέχουσα θέση στο Ηνωμένο Βασίλειο για δεύτερες δόσεις έπειτα από 12 εβδομάδες».

«Η στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου απομονώνεται όλο και περισσότερο από αυτήν πολλών άλλων χωρών», επισημαίνει ο BMA.

«Τα μέλη του BMA ανησυχούν επίσης ότι δεδομένου του μη προβλέψιμου χαρακτήρα του εφοδιασμού, μπορεί να μην υπάρχουν εγγυήσεις ότι δεύτερες δόσεις του εμβολίου της Pfizer θα είναι διαθέσιμες σε διάστημα 12 εβδομάδων».

Ο Γουίτι δήλωσε χθες Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι το μεγαλύτερο μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δόσεις αποτελεί μια «απόφαση για τη δημόσια υγεία» που έχει στόχο τον εμβολιασμό πολύ περισσότερων ανθρώπων και στηρίζεται στην πεποίθηση ότι το μεγαλύτερο μέρος της προστασίας έρχεται από την πρώτη δόση.

Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας αναφέρει σε ανακοίνωσή του που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι προτεραιότητά του είναι να προστατευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι το ταχύτερο δυνατό.

«Η απόφαση (...) για αλλαγή του διαστήματος που μεσολαβεί ανάμεσα στις δόσεις του εμβολίου ακολουθεί μιας ενδελεχούς εξέτασης των δεδομένων και ευθυγραμμίζεται με τις συστάσεις των τεσσάρων αρχιάτρων του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Περίπου 5,38 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της COVID-19 στη Βρετανία, στην οποία χορηγείται επίσης κατά της νόσου αυτής το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Περισσότερα μέτρα

Παράλληλα, οι Βρετανοί υπουργοί θα συζητήσουν τη Δευτέρα περαιτέρω ενίσχυση των ταξιδιωτικών περιορισμών, μετέδωσε σήμερα το BBC, προσθέτοντας ότι μπορεί να αξιωθεί από αυτούς που φτάνουν στη χώρα να μένουν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες Παρασκευή ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόσει περαιτέρω μέτρα για να προστατεύσει τα σύνορά του από νέα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού.

Βάσει των μέτρων που ισχύουν σήμερα στη Βρετανία απαγορεύονται τα περισσότερα διεθνή ταξίδια, ενώ νέοι κανονισμοί που τέθηκαν σε ισχύ νωρίτερα αυτόν τον μήνα αξιώνουν από τους περισσότερους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα να έχουν ένα αρνητικό τεστ που θα έχουν κάνει πριν από την αναχώρησή τους, όπως και να μείνουν σε καραντίνα.

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστήσει υποχρεωτικό για τους ταξιδιώτες να περνούν αυτήν την 10ήμερη περίοδο καραντίνας σε ξενοδοχείο για το οποίο θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι, ως ένα μέσο να επιβάλλει την εφαρμογή των κανόνων της καραντίνας, σύμφωνα με το BBC.

Εν μέσω των ανησυχιών για τα νέα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού, επικριτές της τρέχουσας πολιτικής της Βρετανίας για την καραντίνα δηλώνουν ότι αυτή δεν εφαρμόζεται επαρκώς.

Αυστηρότεροι συνοριακοί κανόνες θα αποτελέσουν ένα νέο πλήγμα για τον τομέα των αερομεταφορών και των ταξιδιών, ο οποίος βρίσκεται ήδη υπό μεγάλη οικονομική πίεση λόγω των περιορισμών που ισχύουν εδώ και σχεδόν ένα έτος για την αναχαίτιση της επιδημίας της COVID-19 και των ελάχιστων εσόδων τους.

Στην Αγγλία η καραντίνα 10 ημερών που αξιώνεται από τους ταξιδιώτες μπορεί να μειωθεί αν κάποιος κάνει τεστ και βγει αρνητικό έπειτα από 5 μέρες, ενώ πολύ λίγο διαφέρουν οι κανόνες που ισχύουν στην Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ