ΚΟΣΜΟΣ

Στην Τουρκία Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν: Ο δειλός χαιρετισμός και η αμηχανία της προέδρου της Κομισιόν

Στην Τουρκία Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν: Ο δειλός χαιρετισμός και η αμηχανία της προέδρου της Κομισιόν
EPA/PRESIDENTAL PRESS OFFICE HANDOUT

Δεν ήταν λίγες οι αμήχανες στιγμές κατά τη χθεσινή συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους ευρωπαίους αξιωματούχους Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έστειλαν σαφές μήνυμα υπέρ τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου ξεκαθαρίζοντας προς την Τουρκία πως οι βελτιωμένες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση «περνούν» μέσα από τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη στάση της στο μεταναστευτικό, και την αποφυγή μονομερών ενεργειών έναντι των δύο γειτονικών της χωρών.

Σε απόλυτη σύμπνοια με το κλίμα των συζητήσεων, οι τηλεοπτικές κάμερες κατέγραψαν αρκετές στιγμές αμηχανίας, αρχικά κατά την υποδοχή των δύο αξιωματούχων στο προεδρικό Μέγαρο με τον πρόεδρο Ερντογάν να υποδέχεται μάλλον ψυχρά την Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν.

Ιδιαίτερα σχολιάστηκε, ωστόσο, η στιγμή της εισόδου στην αίθουσα κατά την οποία οι μόλις δύο καρέκλες που υπήρχαν στον χώρο προκάλεσαν λίγα λεπτά σαστίσματος, με τον Τούρκο οικοδεσπότη και τον Σαρλ Μισέλ να παίρνουν τις θέσεις τους και την πρόεδρο της Κομισιόν να παραμένει όρθια κοιτάζοντάς τους.

Η δύσκολη στιγμή ξεπεράστηκε όταν η Φον ντερ Λάιεν κάθισε στον καναπέ, ακριβώς απέναντι από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Διαβάστε επίσης:

Στην Τουρκία Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ θέλει σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ