ΚΟΣΜΟΣ

Υποστήριξη ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ για τις κυρώσεις στη Ρωσία και τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών

Υποστήριξη ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ για τις κυρώσεις στη Ρωσία και τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την υποστήριξή τους προς την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να απελάσει δέκα Ρώσους διπλωμάτες εκφράζουν με ανακοίνωση οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ εκφράζουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους στην Σύμμαχό τους, τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την ανακοίνωση των μέτρων που απαντούν στις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Ρωσίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ατλαντική Συμμαχία.

«Οι Σύμμαχοι λαμβάνουν μέτρα ατομικά ή συλλογικά για να ενισχύσουν την συλλογική ασφάλεια της Συμμαχίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ΝΑΤΟ κατηγορεί την Ρωσία ότι «επιδεικνύει κατ' εξακολούθησιν αποσταθεροποιητική συμπεριφορά, κυρίως με την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της Γεωργίας και εξακολουθώντας να παραβιάζει, να μη τηρεί και να παρακάμπτει πλήθος διεθνών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων».

Οι Σύμμαχοι καλούν την Ρωσία «να σταματήσει αμέσως» την αποσταθεροποιητική της συμπεριφορά και να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις, όπως οι Σύμμαχοι τηρούν τις δικές τους, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών και των δεσμεύσεων που ισχύουν σχετικά με τον έλεγχο των εξοπλισμών, τον αφοπλισμό και την μη διασπορά.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ ζητούν επίσης από την Μόσχα «να τερματίσει τις προκλήσεις της και να προχωρήσει αμέσως σε αποκλιμάκωση των εντάσεων στα σύνορα της Ουκρανίας και της Κριμαίας, έδαφος τον οποίο έχει προσαρτήσει κατά παράνομο τρόπο».

Αμερικανικές κυρώσεις και απελάσεις Ρώσων διπλωματών

Νωρίτερα την Πέμπτη, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά του χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού τομέα της Ρωσίας και ταυτόχρονα απέλασε 10 διπλωμάτες από τη διπλωματική αποστολή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον.

Οι κυρώσεις, που βασίζονται σε προεδρική εκτελεστική εντολή, στοχεύουν 32 οντότητες και άτομα, λόγω φερόμενης ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές του 2020 και κυβερνοεπιθέσεων.

Στο πλαίσιο του προεδρικού διατάγματος, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών απαγορεύει στους αμερικανικούς οικονομικούς θεσμούς να αγοράζουν απευθείας ρωσικά ομόλογα μετά τις 14 Ιουνίου.

Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επέβαλε κυρώσεις σε οκτώ ακόμη άτομα λόγω της «κατοχής» της Κριμαίας από τη Ρωσία σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τον Καναδά.

Οι 10 διπλωμάτες στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν την Ουάσινγκτον με το πρόσχημα ότι δούλευαν ως αξιωματικοί πληροφοριών υπό διπλωματική κάλυψη.

Οι κυρώσεις έρχονται λίγες μόνο ημέρες μετά την πρόσκληση του προέδρου των ΗΠΑ στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να συναντηθούν «τις επόμενες εβδομάδες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ