ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Ουκρανίας - Ρωσίας: Υπό κράτηση Ουκρανός διπλωμάτης

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Ουκρανίας - Ρωσίας: Υπό κράτηση Ουκρανός διπλωμάτης
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Η ρωσική υπηρεσία ασφάλειας FSB έθεσε προσωρινά υπό κράτηση έναν Ουκρανό διπλωμάτη στην Αγία Πετρούπολη, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, στην τελευταία κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε νωρίτερα ότι σύμφωνα με την FSB, ο Ολεξάντρ Σοσόνιουκ τέθηκε υπό κράτηση όταν προσπάθησε να αποκτήσει απόρρητες πληροφορίες από ρωσικές βάσεις δεδομένων που αφορούν την επιβολή νόμου κατά τη διάρκεια συνάντησης με Ρώσο πολίτη.

«Αυτή η δραστηριότητα είναι ασύμβατη με το καθεστώς διπλωματικού υπαλλήλου και είναι εχθρική προς τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ο ξένος διπλωμάτης θα αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε η FSB σύμφωνα με το πρακτορείο.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Σοσόνιουκ παρέμεινε υπό κράτηση για πολλές ώρες, αλλά τώρα έχει επιστρέψει στο προξενείο της χώρας στην Αγία Πετρούπολη.

«Η ουκρανική πλευρά σύντομα θα αποφασίσει πώς να απαντήσει σε αυτή την πρόκληση, λαμβάνοντας υπόψιν την τρέχουσα πρακτική», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την υπόθεση του Σοσόνιουκ.

Το συμβάν πραγματοποιήθηκε εν μέσω όξυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών το τελευταίο διάστημα.

Μετά από έξι χρόνια μιας δυσάρεστης και ενίοτε βίαιης εκεχειρίας, το φάντασμα ενός νέου πολέμου πλανάται στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ως αντίποινα για την πρόσφατη καταστολή του Κιέβου σε φιλορωσικά ΜΜΕ και πολιτικούς, η Μόσχα διεξάγει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική συγκέντρωση κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα εύθραυστη στο Ντομπας, όπου η κατάπαυση πυρός μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των βοηθούμενων από τη Μόσχα αποσχισθέντων περιοχών, έχει ουσιαστικά καταρρεύσει.

Και οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη για προκλήσεις και ανταλλάσσουν τακτικά πυρά, με τον αριθμό θυμάτων να αυξάνεται τόσο μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού όσο και των αμάχων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ